Головна Новини Світ ЄС Потік мігрантів можуть направити в Україну: хто стоїть за міграційною кризою та що робити нашій державі
commentss НОВИНИ Всі новини

Потік мігрантів можуть направити в Україну: хто стоїть за міграційною кризою та що робити нашій державі

Україна повністю контролює ситуацію на своєму кордоні з Білоруссю. Наразі прикордонники посилюють захист і готові до можливих провокацій

10 листопада 2021, 11:42
Поділіться публікацією:

Україна зміцнює кордон із Білоруссю і готова до провокацій на тлі спроб режиму білоруського невизнаного президента Олександра Лукашенка не без допомоги РФ влаштувати міграційну кризу у Польщі та країнах Балтії.

Потік мігрантів можуть направити в Україну: хто стоїть за міграційною кризою та що робити нашій державі

Польські прикордонники. Фото: Твіттер польських прикордонників

Вже зафіксовано прориви польського кордону, ситуація загострюється.

До українсько-білоруського кордону стягують додаткову техніку, прикордонників та безпілотники, заявив у коментарі РБК-Україна перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

Що ще Україна має зробити в ситуації, що склалася? Які виклики вона несе для і без того не найкращих українсько-білоруських відносин? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Має бути координація дій, оскільки завтра мігранти атакують кордони ЄС, а завтра можуть наші

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович упевнений, що виклик зараз не лише у контексті взаємин України з Білоруссю, а й у ракурсі конфлікту з Росією.

"Адже ми розуміємо, хто насправді стоїть за міграційною кризою, – пояснює експерт. – Він використовується росіянами (але руками білорусів та мігрантів) як серйозний чинник тиску на внутрішньополітичну ситуацію не лише в ЄС, а й в Україні. Поки що ми таких хвиль мігрантів на своїх кордонах не помічали. Але ситуація може швидко змінитись, якщо реакція Польщі, Латвії, а в майбутньому можлива і Литва, яка межує з Білоруссю і максимально протидіє атакам мігрантів, залишатиметься такою ж – жорсткою. А вона буде саме такою, якщо не ще жорсткішою. І не виключено, що вектор цієї штучно створеної хвилі міграції може бути спрямований безпосередньо на Україну".

За словами експерта, питання зміцнення кордону з Білоруссю дуже актуальне для нашої країни останнім часом. Адже там наш кордон практично не захищений.

"Там раніше не було посилених патрулів прикордонників, армії, оскільки ми не розглядали Білорусь як потенційний плацдарм для вторгнення з боку Російської Федерації. Нині ситуація кардинально змінилася. Після президентських виборів 2020 року цивілізований світ не визнав сфальсифіковані на користь Лукашенка результати. Згодом було придушення мітингів протесту, репресії. Усе це призвело до санкцій проти режиму Лукашенка та до стрімкого зближення останнього з РФ. Як наслідок, швидше відбулася побудова так званої "Союзної держави". І швидка втрата Білоруссю суверенітету, поглинання Росією. Як наслідок – Білорусь стала загрозою для України. І хвилі мігрантів можуть бути використані як своєрідна розвідка боєм. Перевірки – наскільки ефективно охороняються українські кордони, чи можна проникнути, як обійти ті чи інші патрулі. Тому нам украй важливе зміцнення кордону. І технологічними засобами, про які говорив Єнін, та підтягуванням туди збройних сил", – зазначає Ігор Рейтерович.

Також вкрай важливим він вважає винесення міграційної кризи на загальне засудження у контексті всіх міжурядових та міждержавних договорів, які ми маємо з країнами-сусідами, що входять до ЄС.

"Має бути координація дій, оскільки завтра мігранти атакують кордони ЄС, а завтра можуть наші. Можна згадати й про спільні військові бригади, які мають Україна та Польща, інші країни Євросоюзу, що межують з нами. Можливо, слід активно залучати їх до охорони кордонів. Не зайвим буде проведення додаткових прикордонних навчань – як прикордонниками, так і збройними силами. Білорусь і Росія повинні бачити, що ми реагуватимемо жорстко, оперативно, із залученням сил і засобів союзників, – вважає експерт. – При цьому діяти нам потрібно за простим правилом: сподівайся на краще, але готуйся до найгіршого. Навряд чи ми чаша ця промине – рано чи пізно спроби цілеспрямованого вторгнення мігрантів в Україну з боку Білорусі ми побачимо".

Зрозуміло, що Білорусь тут розглядається виключно як транзитна країна, продовжує Ігор Рейтерович.

"Так, Лукашенко має свої мотиви "поквитатися" з європейцями за санкції. Але все координується з боку Росії. Вони – режисер цього гібридного сценарію, який залаштунково його всіляко підтримує, зокрема, організацією доставлення мігрантів на територію Білорусі з боку інших країн. Плюс – явно надається "методична допомога" по лінії спецслужб. Серед мігрантів є підготовлені провокатори. І тут є російський слід. Тим більше, що на сьогодні фактично сталося злиття спецслужб РФ і Білорусі з питань, пов'язаних із зовнішньополітичною діяльністю. Особливо у контексті відносин із ЄС та Україною. При цьому, безумовно, РФ заперечуватиме свою участь у міграційній кризі. Публічно та офіційно їй це не треба", – каже експерт.

Він наголошує, що ситуація складна ще в контексті українсько-білоруських відносин. Адже є об'єктивна зацікавленість України у Білорусі як в економічному партнері (ті самі енергетичні моменти). І не менша зацікавленість Білорусі в Україні.

"Але тут Мінську доводиться слухатися Москву. А Києву нерідко діяти з огляду на ЄС. Тому я не виключаю, що ми матимемо такий собі гібридний світ, – прогнозує Ігор Рейтерович. – Коли звучатимуть критичні заяви з боку офіційних осіб (білоруських – у контексті кремлівських меседжів, українських – з проєвропейською тональністю), але економічні зв'язки ми не рватимемо, а то й поглибимо їх".

Цілком реально влаштувати мігрантську кризу у нас, використовуючи Україну як країну-транзитер

Ексспікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин нагадує, що кордон України та Білорусі становить майже 1,1 тис. км, там діє 12 контрольно-пропускних пунктів.

"Протяжність нашого кордону з Білоруссю – майже втричі більша за білорусько-польський кордон. І нам потрібно закрити цю величезну лінію, яка проходить здебільшого у лісах, а також у болотах та частково через чорнобильську зону відчуження. Ділянка дуже непроста. І те, що Україна зміцнює цей кордон, у тому числі технічними засобами, безпілотниками, – правильний крок. Як і те, що кількість особового складу, залученого до охорони кордону, також зростає", – зазначає Влад Волошин.

На його думку, непогано було б залучити до охорони кордону територіальну оборону, як зробили у Польщі та Литві.

"Думаю, що ЗСУ також буде залучено до того, щоб прикрити найнебезпечніші напрями, які є на українсько-білоруському кордоні. Адже цілком реально влаштувати мігрантську кризу у нас, використовуючи як країну-транзитер. Тим більше що ми межуємо з такими країнами ЄС як Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія. Не виключаю, що міграційні потоки можуть спрямувати до України. Про таку ймовірність, до речі, говорять і польська влада . А тому нам треба працювати на попередження", – резюмує Влад Волошин.

Раніше "Коментарі" писали, що Росія таємно перекидає танки до українського кордону: які є загрози



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини