Головна Новини Світ ЄС Що починає усвідомлювати Європа: чи є перспектива збільшення допомоги Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що починає усвідомлювати Європа: чи є перспектива збільшення допомоги Україні

Європа вустами Макрона та низки лідерів, які приєднуються до його ініціатив, відмовляється від старого підходу

10 березня 2024, 14:55 comments8793
Поділіться публікацією:

Усередині Європи, схоже, відбуваються серйозні процеси, спричинені переосмисленням російсько-української війни та своєї ролі у цьому протистоянні. Так, Франція, яка не виключала присутності військ країн-членів НАТО в Україні для стримування російської агресії, заявила, що створює альянс країн, які потенційно готові це зробитиБританія хоч і не готова поки до відправки своїх військ в Українуале надає потужну допомогу озброєнням і ракетами Storm Shadow, а також тисне на Німеччину, щоб та якимось чином (нехай навіть через Британію) надала нам далекобійні ракети Taurus. Про що говорить те, що відбувається? Які варіанти розвитку подій у ракурсі посилення європейської допомоги Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що починає усвідомлювати Європа: чи є перспектива збільшення допомоги Україні

Макрон, Шольц, Дуда. Фото з відкритих джерел

Заяви про необхідність української перемоги Захід має підтвердити конкретними рішеннями

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов розмірковує так:

"Надання американської допомоги відкладається на місяці, і навіть при цьому не є гарантованим. Підготовка альтернативних пропозицій щодо надання Україні кредиту під заставу заморожених російських активів передбачає проходження всіх процедур у Конгресі, що також потребує тривалого часу. У цих умовах компенсувати потреби України необхідно з інших джерел, насамперед європейських".

Експерт зазначає, що стартує програма Ukraine Facility, за якою вже у березні очікується отримання 4,5 мільярда євро фінансової допомоги. На засіданні Ради ЄС 22 березня лідери Євросоюзу розглянуть питання посилення військової допомоги Україні та збільшення своїх оборонних бюджетів.

"Європа вже визнала ризики прямого військового конфлікту з Росією і починає готуватися до протидії таким ризикам. Президент України Володимир Зеленський підписав уже сім двосторонніх угод про співробітництво у сфері безпеки із західними країнами. Кожна така угода містить пункти про постачання озброєнь, інвестиції в оборонно-промисловий комплекс, обмін інформацією. Також до текстів документів включено конкретні обсяги фінансової допомоги, яку кожна країна зобов'язується виділити нам у 2024 році. Пакет таких договорів – основа для довгострокової системи безпеки України", – наголошує Ігор Попов.

Минулого тижня, продовжує він, прийнято Європейську Оборонно-промислову стратегію, до якої включено стратегічну співпрацю з Україною. Одне із завдань документа – знизити залежність від американського озброєння та від американської військової допомоги.

"Заяви про готовність Франції та деяких інших країн розмістити свої війська на території України є елементом тиску на російське керівництво у процесі потенційних переговорів щодо мирного врегулювання в Україні. Поки що побажання Росії не відповідають поняттям справедливості та національним інтересам України. Демонстрація готовності до розширення військової співпраці та забезпечення безпеки нашої країни – важливий аргумент у глобальному діалозі", – пояснює експерт.

Він наголошує, що триває підготовка до проведення Інавгураційного Саміту Миру, який має стати платформою для консолідації дипломатичної підтримки України.

"А у червні у Берліні пройде чергова конференція з відновлення України, на якій будуть презентовані проєкти економічних реформ та інфраструктурної реконструкції, – наголошує Ігор Попов. – Українська економіка вирішальною мірою залежить від західної допомоги, а військові стратегії – від достатньої кількості вчасно отриманих озброєнь. Свої політичні заяви про необхідність української перемоги Захід тепер має підтвердити конкретними рішеннями, і частину таких рішень уже ухвалено".

Європі доводиться бути активнішою

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян вважає очевидним, що вакуум безпеки, який виник через зацикленість США на собі (і ризики посилюються, зокрема в ракурсі інституційної кризи в Штатах), змушують Європу бути активнішою. У тому числі у забезпеченні власної безпеки.

"Немає сумнівів, що Росія готувалася скористатися моментом, сприяла внутрішньополітичній кризі у США. Вона намагалася і намагається дестабілізувати Європу та загалом Західну коаліцію. Постійно промацує дієздатність колективних безпекових систем, включаючи НАТО. На цьому тлі в Європі беруть більше відповідальності за мінімізацію наявних та потенційних ризиків. Намагаючись зменшити дефіцит безпеки, спираючись на власні сили", – пояснює політолог.

За його словами, це спонукало до зміни парадигми сприйняття російсько-української війни. Наразі російська агресія сприймається як виклик для європейської безпеки. Бачать ризики розширення театру бойових дій навіть фізично на інші країни. Не кажучи про визнання того факту, що РФ де-факто веде асиметричну гібридну війну проти Європи.

"Франція користується низкою обставин, щоб проявити своє лідерство. Зокрема, спираючись на те, що єдина ядерна держава ЄС. Відповідно, може бути державою, здатною захистити перед російською агресією не тільки себе, а й інших. Фактично Макрон взяв курс на перетворення Парижа на безпекову столицю ЄС – на противагу Берліну, яка є фінансовою столицею. Контекст сприяє тому, що безпекова компонента буде вигідніше конвертуватися, на відміну від фінансової, у політичну впливовість. Таким чином, Париж хоче отримати мандат на лідерство в ЄС у політичних питаннях", – зазначає Олег Саакян.

У Макрона, нагадує він, це остання президентська каденція. Тож він може собі дозволити діяти не політичній, а державній логіці. І на цьому формувати свій капітал, щоб нинішнє президентство не стало вінцем його політичної кар'єри, а надало можливість подальшого статусного зростання.

"Подібні процеси призведуть (вже призводять) до збільшення підтримки України з боку Європи. Про це ініціативи щодо створення низки коаліцій для нашої країни: далекобійної, дронової, а тепер ще й держав, які готові надати свої війська для відобиття російської агресії на українській землі. Це перехоплює ескалаційну ініціативу у Путіна і дає гідну відповідь Росії на її підхід стратегічної невизначеності, в якій раніше тримала Західний світ. Останній самообмежувався у підходах "червоними лініями", не бажанням ескалації. А РФ мала розв'язані руки. Тепер Європа вустами Макрона та низки лідерів, які приєднуються до його ініціатив, відмовляється від старого підходу. І демонструє, що це танго можна танцювати удвох. Ставлячи Путіна в стан, коли від Заходу можна очікувати чого завгодно. Що піднімає ставки для його гри у блеф", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Україну закликають розпочати мирні переговори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

10 березня 2024, 15:18

З приходом Трампа все зміниться.


Новини