Головна Новини Світ ЄС Шантаж не спрацював: ЄС відмовився виконати одну з головних вимог Орбана
commentss НОВИНИ Всі новини

Шантаж не спрацював: ЄС відмовився виконати одну з головних вимог Орбана

Європейський Союз вирішив не розморожувати кошти Угорщини в обмін на створення Фонду для України у розмірі 50 млрд. євро

1 лютого 2024, 15:40
Поділіться публікацією:

Після тривалих дискусій Європейський Союз вирішив не розморожувати кошти Угорщини за створення Фонду для України в розмірі 50 млрд євро. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Reuters".

Шантаж не спрацював: ЄС відмовився виконати одну з головних вимог Орбана

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

Дипломати повідомили, що в обмін на "зелене світло" від Угорщини на допомогу Україні "блок не взяв на себе зобов'язань щодо виділення мільярдів євро з фондів ЄС, призначених для Угорщини, але заморожених Брюсселем через побоювання щодо прав людини та верховенства закону в країні ".

У повідомленні йдеться, що передача Україні 50 млрд євро передбачає щорічне обговорення пакета та можливість його перегляду через два роки "у разі потреби".

Зазначимо, однією з головних тем сьогоднішнього саміту у Брюсселі була спроба досягти угоди щодо пакету фінансової допомоги Україні на суму 50 млрд євро на чотири роки. Пакет було заблоковано з боку Угорщини під час саміту ЄС 1 грудня. Незважаючи на низку спірних моментів, лідери ЄС уже схвалили виділення для України 50 млрд. євро в рамках програми Ukraine Facility.

Водночас, перш ніж узгодити пакет підтримки України на 50 мільярдів євро, країни ЄС домовилися про два компроміси. Зокрема, щороку відбуватимуться дебати щодо реалізації програми, а за потреби через два роки буде представлена пропозиція Єврокомісії для перегляду в контексті нового бюджету ЄС.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що 2024 року Україна отримає від країн Європейського Союзу щонайменше 21 млрд євро військової допомоги. Тоді як за попередні два роки отримала 28 млрд. євро. Про що говорять такі заяви? Чи можна сказати, що Європа отямилася від якогось летаргічного сну – і готова в рази збільшити підтримку України на тлі російської агресії, що триває, а також зниження допомоги з боку США? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини