Головна Новини Світ Європа Саакашвілі поставив на зеро все: експрезидент Грузії прирік себе на поразку, ще й підставив Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Саакашвілі поставив на зеро все: експрезидент Грузії прирік себе на поразку, ще й підставив Україну

Саакашвілі може стати лідером опозиції, але шансів на успіх у нього поки що немає

15 жовтня 2021, 14:03 comments1434
Поділіться публікацією:

У Тбілісі почалися акції прихильників затриманого експрезидента Грузії, ексгубернатора Одеської області, голови Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхаела Саакашвілі. Анонсовано їх продовження. Нагадаємо, що Саакашвілі був затриманий у Грузії 1 жовтня. За словами голови правлячої партії Грузії ("Грузинська мрія") Іраклія Кобахідзе, Саакашвілі готував державний переворот. Як події можуть розвиватися далі? Хто виграє від того, що відбувається? Своїм прогнозом в ексклюзивному інтерв'ю виданню "Коментарі" поділилися наші експерти.

Саакашвілі поставив на зеро все: експрезидент Грузії прирік себе на поразку, ще й підставив Україну

Міхаел Саакашвілі. Фото з відкритих джерел

Ситуацію Саакашвілі "хитнув". Але вибори його ЕНД програла. Шансів електорально обіграти "Грузинську мрію" немає

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов вважає, що поки Саакашвілі і його "Єдиний національний рух" (ЕНД) програють. На муніципальних виборах 2 жовтня вони стали другими, поступившись правлячій "Грузинській мрії". А протести у зв'язку з затриманням Саакашвілі виявилися не такими значними, як, можливо, сподівалися їх організатори.

"Як сказав соратник Саакашвілі, який разом з ним намагався реформувати Україну, Давид Сакварелідзе, "Міхо поставив на зеро все". Назвати це виграшем точно не можна. Так, ситуацію Саакашвілі "хитнув". Але вибори його ЕНД програла. Шансів електорально обіграти "Грузинську мрію" немає. Тим більше, що з'явилася ще й політична сила експрем'єра Грузії Георгія Гахарії "За Грузію", яка стала третьою на місцевих виборах, що відбулися 2 жовтня. А Гахарія і його партія ще більш радикально налаштовані проти націоналістів, ніж "Грузинська мрія". Так що шанси в ЕНД украй низькі. А ось спробувати "качнути" столицю напередодні наміченого на 30 жовтня другого туру виборів мера — це так, це можуть (і будуть) намагатися. Щоб пробити свого кандидата", — пояснює Андрій Золотарьов.

На його думку, хоч у Саакашвілі є прихильники й у Тбілісі, і в низці інших великих міст, цього замало.

"До того ж, — продовжує експерт, — у зміні статус-кво в Грузії, за великим рахунком, ключові гравці не зацікавлені. Ситуація в країні більш-менш стабільна. І баланс сил не на користь Саакашвілі з його амбіціями".

Якби партія Саакашвілі мала дійсно серйозну підтримку, вона б уже взяла владу

Політичний експерт Сергій Таран вважає, що Саакашвілі повертається в грузинську політику. І просто так його звідти не прибрати.

"На жаль, це стало викликом не тільки нинішньої грузинської влади, а й для України, — зазначає експерт. — У нас в міжнародній політиці є два важливих партнери — Молдова і Грузія. Нам необхідно координувати з ними зусилля з європейської та євроатлантичної інтеграції. Але що з Молдовою, що з Грузією ми примудрилися якщо не пересваритися, то значно погіршити відносини. З Молдовою — з-за викрадення звідти українського екссудді Чауса. Абсолютно незрозумілі й неприйнятні дії, швидше за все, нашої розвідки. А з Грузією — через те, що український чиновник, громадянин України Саакашвілі, проти якого на його батьківщині порушено низку кримінальних справ, проник туди нелегально. І був заарештований. І Україна змушена тепер цим займатися, тому що він залишається громадянином нашої країни".

За словами Сергія Тарана, це точно створить проблеми в стосунках зі стратегічним партнером. І в той час, як нам з грузинами потрібно говорити про зовсім інші речі, про виклики з боку РФ, про важливість спільного шляху в ЄС і НАТО, доводиться говорити про Саакашвілі.

"Що стосується внутрішньої ситуації в Грузії, то якби партія Саакашвілі мала дійсно серйозну підтримку, вона б уже взяла владу. Але цього не відбувається. Так що найближчим часом Саакашвілі, думаю, продовжить сидіти, — прогнозує політолог. — І на власному прикладі спробує довести, які він "прекрасні", за його словами, реформи провів у Грузії, в тому числі правоохоронну і судову".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Саакашвілі погіршився стан здоров'я: прихильники в Грузії вимагають звільнення політика.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини