Головна Новини Світ Німеччина Чому Берлін кардинально змінює своє ставлення до РФ - що сталося з елітами Німеччини
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Берлін кардинально змінює своє ставлення до РФ - що сталося з елітами Німеччини

Втома від Росії, від її агресивності, непередбачуваності у Німеччині накопичувалася роками

23 квітня 2023, 13:07 comments4946
Поділіться публікацією:

Німеччина масово висилає російських дипломатів, які виявилися по суті шпигунами. А глава Міноборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що операції ЗСУ на території РФ "цілком нормальні", особливо, якщо блокують шляхи постачання агресії. Про що говорять останні дії німецької влади? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулися до експертів.

Чому Берлін кардинально змінює своє ставлення до РФ - що сталося з елітами Німеччини

Німеччина та Росія. Фото: з відкритих джерел

Берлін робить кроки, які неможливо було уявити ще півтора роки тому

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Нинішні дії Німеччини свідчать, що консервативне німецьке суспільство, яке раніше до всього, що творила Росія, ставилося з обережністю і терпінням, нарешті, зрозуміло – РФ не та країна, з якою можна загравати, шукати якихось шляхів для взаєморозуміння. Кремль, наплювавши на всі попередні контракти та обіцянки, на свій імідж на міжнародній арені, розв'язав найбільшу війну в Європі з часів Другої світової".

Відповідно, продовжує експерт, Берлін робить кроки, які неможливо було уявити ще півтора року тому. Це і висилка російських дипломатів, і озброєння України, і заяви щодо можливості українських ударів по військово-інфраструктурних об'єктах на території РФ, і припинення співпраці між Німеччиною та Росією (включаючи спільні бізнеси), і відмову від енергоресурсів країни-агресора. Все це, впевнений політолог, є величезним досягненням не лише ФРН, а й – світової спільноти.

"Втома від Росії, від її агресивності, непередбачуваності накопичувалася роками. Але реалізується в такому різкому форматі саме після відкритої та безпричинної агресії РФ проти України. Для глобальної демократії таке німецьке прозріння – величезний позитив, – наголошує Максим Джигун. – Чим може відповісти Росія, яка швидко втратила економічні важелі впливу на ФРН, хоч, здавалося, намертво прикувала ту до себе енергетичними ланцюгами? Лише дзеркальним висиланням дипломатів. При цьому стріляючи собі в ногу. Адже дипломати, швидше за все, повернуться тепер лише після того, як РФ програє у цій війні та буде демонтовано путінський режим".

Відбувається перегляд всього спектра російсько-німецьких відносин

За словами кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, на наш погляд дії Німеччини, можливо, виглядають дещо запізнілими – у плані активної готовності підтримувати Україну у військовому плані тощо. Однак, продовжує він, у ФРН відбувається справжній злам світогляду.

"Німецькі еліти все більше розуміють, що повернутися до статусу кво до 24 лютого 2022 року вже не вийде. Німецько-російські відносини зазнають на наших очах колосальних змін. Мабуть, найбільших за 50 років. Після об'єднання Німеччини, після розпаду СРСР, ми бачили активну економічну та іншу кооперацію ФРН та РФ. Але відкритим вторгненням в Україну, масою скоєних тут військових злочинів, країна-агресор продемонструвала німецькому політичному та бізнес-класу, частина якого і після 2014-го продовжувала активно співпрацювати з РФ (насамперед в економічному плані), що Росія, м'яко кажучи, ненадійний партнер. Що вона не готова дотримуватися взятих на себе зобов'язань щодо різних договорів, угод, контрактів. Як наслідок – німецький політичний клас починає рефлексувати, розуміючи – як раніше вже не буде. Відбувається перегляд всього спектра російсько-німецьких відносин. ФРН починає сприймати РФ як небезпеку. Розв'язана Путіним війна знищила образ Росії, який ретельно вибудовувався про те, що вона — надійний союзник, партнер", – пояснює Олексій Якубін.

Схоже, зазначає він, у самій країні-агресорі так до кінця і не усвідомили, що вторгненням в Україну, цією шаленою військовою авантюрою, Кремль перекреслив десятиліттями контакти і контракти, що вибудовувалися.

"Німеччина, особливо після звільнення надмірно різкого українського посла Мельника, почала в рази активніше допомагати нашій країні. Надавати ті ж танки, багато іншого, на що не наважувалася раніше. Пішли такі заяви, як робить голова Міноборони ФРН. Мені здається, що з боку Берліна посилиться підтримка наших євроінтеграційних та навіть євроатлантичних перспектив, – прогнозує політолог. – Повільно, але невідворотно політичний клас Німеччини усвідомлює нову геополітичну реальність – і необхідність перебудовувати відносини з Росією та Україною".

Читайте також на порталі "Коментарі" — перспективи членства України в НАТО: про що говорять заяви Столтенберга.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини