Головна Новини Світ НАТО Чи дійсно через корупцію Україна не може наблизитися до НАТО – як змінити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно через корупцію Україна не може наблизитися до НАТО – як змінити ситуацію

Корупція далеко не на першому місці, Україну не пускає в НАТО мікс низки факторів

16 липня 2023, 14:35 comments2530
Поділіться публікацією:

11-12 липня саміт НАТО у Вільнюсі залишив по собі двояке враження. З одного боку – Україну запевняли у всебічній підтримці у боротьбі з російською агресією, надавали нові пакети військової допомоги, з'явилася Декларація про гарантії безпеки. З іншого боку, ми знову почули, що не відповідаємо стандартам НАТО, в тому числі через недостатні реформи, а також слабку боротьбу з корупцією, про що президент США Джо Байден говорив ще в червні. Координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман опублікував дані, згідно з якими за корупцію потрібно виключити половину країн ЄС з НАТО. Чому саме Україну так часто згадують у негативному контексті щодо корупції? Чи це заважає нам стати частиною НАТО? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулися до експертів.

Чи дійсно через корупцію Україна не може наблизитися до НАТО – як змінити ситуацію

Україна – НАТО. Фото: з відкритих джерел

Нам слід припинити грати в боротьбу з корупцією і піар навколо цього

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук міркує так:

"Корупція в Україні справді значна. Але значною є вона і в багатьох європейських державах, які є країнами-членами НАТО. Вважати, що саме корупція не пускає нас до Альянсу, не вірно. Нас не пускає мікс низки факторів. У тому числі внутрішньополітичні позиції у країнах ЄС, США".

Експерт не виключає навіть певних особистісних моментів.

"Не секрет, – пояснює він, – що Байден мав добрі стосунки з Порошенком. І далеко не такі добрі – із Зеленським. І це певним заходом впливає на те, як нам допомагають, як взагалі все відбувається".

Водночас, продовжує Борис Кушнірук, із корупцією нам, звичайно, щось робити треба. Але біда в тому, наголошує він, що її не подолати якимись законами.

"Вона формується протягом десятиліть, а то й сторіч. І цей же час (плюс-мінус) необхідний зміни ситуації. Певні суперечки довкола боротьби з корупцією були і будуть. І в нас, і в інших країнах. Інша річ, що ми частково самі спровокували надмірну увагу до проблем боротьби з корупцією в Україні. За президентства Порошенка купа а-ля громадських організацій зробила тему корупції для себе пріоритетною. Причому найчастіше це була складова політичної боротьби, а не реального бажання викорінити корупцію. Об'єктивно — її рівень за Порошенка був значно нижчим, ніж за Зеленського", – зазначає експерт.

На його думку, нам слід припинити грати у боротьбу корупцією та піар навколо цього. Слід займатися системним наведенням порядку в тих сферах, де корупція почувається особливо привольно.

"Судова система, митниця, податківці, бюджетна сфера, правоохоронці тощо. Крок за кроком вичищати. Для кожної сфери – це свої дії", – каже Борис Кушнірук.

Він згоден з тим, що з погляду НАТО – корупція справді є проблемою. Адже корупційна країна дуже легко може стати здобиччю ворога. Немає сенсу вести війну, якщо можна купити генералів чи політиків найвищого рангу.

"Класична історія – як американці брали Багдад під час війни в Іраку. Як показує наша війна, взяти навіть невелике місто — величезна проблема. Війна йде буквально за кожну хату. І найтехнологічніша армія стикається з масою проблем. Американці просто підкупили іракських генералів, які здали Багдад, – нагадує експерт. – І в такому ракурсі боротьба з корупцією – важливий фактор безпеки. Якщо ви створюєте корупційні нашарування в різних сферах, країна стає слабкою, тому що будь-хто може будь-кого підкупити".

Головна причина неприйняття України до НАТО – поточна війна з Росією, з якою НАТО не хоче воювати

Економічний експерт Данило Монін упевнений, що питання не в корупції, а знаходженні причини, як би Україну не прийняти в НАТО.

"Корупція є скрізь – і в США, очевидно, теж. Так її можна називати цивілізованим словом "лобізм", але загалом суті це не змінює", – наголошує експерт.

На його думку, головною причиною неприйняття України в НАТО є поточна війна з Росією, з якою НАТО воювати не хоче.

"Тому Альянс готовий і надалі послаблювати РФ шляхом постачання Україні озброєнь та загибелі наших солдатів. А питання прийняття України в НАТО треба ставити після перемоги над Росією", – констатує Данило Монін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що було в центрі уваги минулого тижня – які висновки потрібно зробити Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини