Головна Новини Світ НАТО Чи може Україна приєднатися до НАТО частинами – коли реально отримати запрошення
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Україна приєднатися до НАТО частинами – коли реально отримати запрошення

Навіть після саміту НАТО у Вільнюсі дискусії щодо вступу України до Альянсу не завершуються

18 липня 2023, 13:37 comments2115
Поділіться публікацією:

Після того, як під час нещодавнього саміту НАТО у Вільнюсі, де Україна не отримала офіційного запрошення вступити до Альянсу (лише гарантовану військову, політичну, фінансову допомогу), почали проговорювати різні варіанти подальших дій. Колишній радник Офісу президента України Олексій Арестович вважає, що приєднання до НАТО території нашої країни, контрольованої Києвом, з нерозповсюдженням гарантій Альянсу на території, які поки що перебувають у російській окупації (за принципом ФРН-НДР), стало б для України "суперісторичним шансом". Як оцінюєте такі пропозиції? Про що вони говорять? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи може Україна приєднатися до НАТО частинами – коли реально отримати запрошення

Україна-НАТО. Фото: з відкритих джерел

Шанси на запрошення України до НАТО можуть з'явитися саме наступного року, якщо до цього часу завершаться воєнні дії

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко нагадує, що різні варіанти приєднання України до НАТО почали обговорюватися не після Вільнюського саміту блоку, а задовго до нього (щонайменше за півроку).

"Те, що озвучив Арестович зараз, інші люди сказали задовго до саміту НАТО у Вільнюсі. Зокрема, таку ідею сформулював першим Генрі Кісінджер, колишній держсекретар США, відомий теоретик та практик міжнародних відносин. Він за такий сценарій висловився ще у січні 2023 року. На особливості вступу до НАТО ФРН (як прийнятний прецедент для України) звертав увагу колишній генсек Альянсу – Андерс Фог Расмуссен. The New York Times опублікувала статтю на цю тему ще 26 травня, за півтора місяці до Вільнюського саміту", – зазначає експерт.

Отже, продовжує він, ця тема обговорюється досить давно, але саме зараз вона не зовсім актуальна.

"Жодних переговорів і серйозних дискусій на цю тему нині не спостерігається. Арестович у цьому випадку не є значним індикатором, – пояснює Володимир Фесенко. – Однак обговорення перспектив та різних форматів приєднання нашої країни до НАТО відновиться у контексті майбутніх переговорів щодо закінчення війни між Росією та Україною. А також у міру наближення саміту НАТО у Вашингтоні 2024-го. Цей саміт буде ювілейним (75 років із моменту створення Альянсу). До того ж це буде рік президентських виборів у США".

Тому, наголошує експерт, шанси на запрошення України до НАТО можуть з'явитися саме наступного року, якщо до цього часу завершаться воєнні дії, або відбуватимуться переговори щодо припинення російсько-української війни.

"І для НАТО, і для президента США Байдена запрошення України до складу Альянсу було б гарним та резонансним способом відзначити ювілей блоку. У тому числі може обговорюватися і сценарій приєднання України до НАТО, навіть якщо якась частина українських територій тимчасово залишатиметься під окупацією Росії. Поки що цей "план Кісінджера" (або Расмуссена) є суто теоретичною конструкцією, але за певних умов його можуть взяти в роботу", – констатує Володимир Фесенко.

Є дві позиції США щодо перспектив членства України в НАТО

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко вважає за важливе позначити три моменти.

"Перший. Як розповів адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, у Штатах і до саміту НАТО, і зараз, є дві позиції. Одні політики, чиновники, фактично – одна частина суспільства, – підтримують якнайшвидший вступ України до Альянсу. Наголошуючи, що ми заслужили на це, хоробро відстоюючи свою територію, протистоячи дуже потужному агресору. Друга позиція – Україну в НАТО поки що брати не варто, бо це створює ризики ядерної війни... У когось здадуть нерви – і кнопка може бути натиснута", – пояснює експерт.

А оскільки США грають головну скрипку в НАТО, друга точка зору стала ключовою, що й позначилося на підсумковій декларації саміту, зазначає Сергій Дойко.

Другий момент – щодо варіанта, запропонованого Арестовичем.

"Якщо зафіксувати, що території, які зараз контролює Україна, підпадають під Статут НАТО, а тимчасово окуповані – ні, ми можемо створити ризик замороженого конфлікту з непередбачуваними наслідками. Умовно кажучи – відбивають ЗСУ чергове село – і що? На нього автоматично поширюється Статут НАТО? А якщо орки знов зможуть його захопити? І що тоді? Альянс буде готовий розпочати війну за конкретний населений пункт? Сумніваюсь...", – зізнався експерт.

На його думку, якби НАТО хотіло включитися в цю війну, воно б це зробило.

"На мій погляд, приймати Україну в НАТО слід у міжнародно визнаних кордонах 1991 року. І наші хоробрі воїни обов'язково звільнять усі наші території. Після чого і стане можливим вступ України до Альянсу. А робити за принципом – цю частину ми приймаємо, а з тією розберемося потім – дивний варіант", – вважає Сергій Дойко.

Третій момент, наголошує він, пов'язаний з тим, що НАТО – військово-політичний блок. І якщо у військовому плані ми довели, що можемо подати приклад багатьом іншим членам Альянсу, але з тими самими цінностями (права людини, демократія, свобода слова, верховенство права) ми маємо величезні проблеми.

"І на це нам постійно вказують. У тому числі, що нам потрібно реально боротися з тією самою горезвісною корупцією. Без цього – нікуди, – упевнений експерт. – Думаю, що наступного саміту НАТО у Вашингтоні ми отримаємо реальну перспективу вступу до Альянсу. Байден як президент і кандидат у президенти запросить Україну до НАТО. А в якому варіанті – побачимо. Але точно не варто запрошувати до Альянсу частину України, залишаючи другу за дужками. Так ми швидше зашкодимо собі. Адже нам важливо виглядати і бути цілісною державою. Саме за це боремося".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи був саміт НАТО успішним для України – українці висловили свою думку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

18 липня 2023, 14:39

Замість мужньої боротьби визнання програшу. Єдина Надія на Мінськ-3. Можливо Московія пожаліє та піде на перемир'я. Гниле перемогу не дає! Стільки понту, біганини з православними бубнами та попами і все даремно - повний програш. Справа в тому що перемогти може країна в цілому, а ні якесь окреме збройне формування. Малоправославні не здатні мати країну єдина надія, мати хоча б частку країни.


Новини