Головна Новини Світ НАТО Членство Фінляндії та Швеції в НАТО на паузі: чи може змінитися позиція Туреччини та Угорщини
commentss НОВИНИ Всі новини

Членство Фінляндії та Швеції в НАТО на паузі: чи може змінитися позиція Туреччини та Угорщини

Якщо з членством Фінляндії в НАТО питання практично вирішене, то зі Швецією, через претензії Туреччини, справи складніші

19 березня 2023, 14:05
Поділіться публікацією:

США закликали Угорщину не зволікати з рішенням про ратифікацію вступу Фінляндії та Швеції в НАТО. Щодо Туреччини, то її лідер Реджеп Ердоган пообіцяв ратифікувати договір про вступ Фінляндії в НАТО у травні. А ось Швеції турки поставили "на паузу". Як ситуація може розвиватись далі? Чи є шанс, що Швеція та Фінляндія, як раніше планувалося, набудуть членства в НАТО на саміті Альянсу у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулися до експертів.

Членство Фінляндії та Швеції в НАТО на паузі: чи може змінитися позиція Туреччини та Угорщини

Членство Фінляндії та Швеції до НАТО. Фото: з відкритих джерел

Туреччині важливо демонструвати, що вона є відповідальним членом НАТО, що не має бажання підривати Альянс зсередини

Старший аналітик Центру досліджень сучасної Туреччини кандидат політичних наук Євгенія Габер пояснює:

"Після нещодавньої зустрічі з фінським колегою президент Туреччини заявив, що проблем з Фінляндією немає. І вже у травні Туреччина може ратифікувати вступ Фінляндії в НАТО. Нагадаю, що 14 травня у Туреччині вибори – і президентські, і парламентські. І, найімовірніше, ратифікація відбудеться до цього", – припускає експерт.

За її словами, Туреччині важливо демонструвати, що вона є відповідальним членом НАТО, що вона не має бажання підривати Альянс зсередини. Але є конкретні претензії до Фінляндії (з якими вдалося розібратися) та Швеції (тут все виявилося складніше).

"Тому провівши відповідну ратифікацію щодо Фінляндії, Туреччина цим дасть сигнал – якщо Швеція виконає її вимоги (зокрема щодо видачі курдських терористів, з погляду офіційної Анкари), то буде і їй "зелене світло" для вступу в НАТО. Якщо Швеція піде на ці умови, екстрадувавши десятки громадян, які мають її громадянство, у Туреччині, вона зможе отримати можливість стати членом НАТО разом із Фінляндією на саміті у Вільнюсі. Але не думаю, що Швеція на це піде, прогнозує Євгенія Габер. – Так само як і Туреччина на якісь поступки. До виборів так точно".

Питання з ратифікацією угорським парламентом вступу Фінляндії та Швеції в НАТО вирішиться дуже швидко

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Сам факт, що Туреччина дала "зелене світло" Фінляндії на членство в НАТО, говорить про те, що Ердоган перед президентськими виборами демонструє гнучкість і готовність до діалогу. У тому числі, зі Швецією, де ситуація важча через небажання останньої видати лідерів "Курдської Робочої Партії", визнаної в Туреччині терористичною. Але переговори продовжуються".

Щодо Угорщини – з нею, думає експерт, питання вирішуватиметься швидше, ніж із Туреччиною, яка є потужнішою країною у всіх сенсах. У тому числі активно користується своїм географічним становищем, вибудовуючи відносини і з ЄС, і з США, і з РФ.

"Угорщина щільно затиснута в лещатах Євросоюзу, особливо рипатися їй нема куди. Вона абсолютно залежить від грошових вливань з боку ЄС, – наголошує Іван Ступак. – І за належного рівня тиску – як з боку Євросоюзу, так і з боку США (що ми вже спостерігаємо) – питання з ратифікацією угорським парламентом вступу Фінляндії та Швеції в НАТО вирішиться дуже швидко".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ордер на арешт Путіна та інше: що було в центрі уваги минулого тижня.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини