Головна Новини Світ НАТО Новим генсеком НАТО буде жінка: дві ймовірні кандидатки
commentss НОВИНИ Всі новини

Новим генсеком НАТО буде жінка: дві ймовірні кандидатки

Західні країни підтримують прем'єрку Данії на посаді НАТО, тоді як представники Східної Європи вимагають кандидата з країн колишнього СРСР.

15 червня 2023, 14:15 comments3023
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Польща вимагає, щоб наступним генсеком НАТО був хтось зі Східної Європи, країни, яка колись була частиною СРСР. Таким чином Росія отримає чіткий сигнал від військового альянсу. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Wall Street Journal.

Новим генсеком НАТО буде жінка: дві ймовірні кандидатки

Кая Каллас та Метте Фредеріксен. Фото з відкритих джерел

Американське видання зазначає, що наразі серед членів НАТО існує найбільша прихильність до прем'єрки Данії Метте Фредеріксен. Однак Польща виступає проти такого рішення. Слід зазначити, що посада нового генерального секретаря НАТО має бути затверджена усіма членами альянсу.

Польща пояснює критику Фредеріксен тим, що Данія не виконує своїх зобов’язань щодо виділення 2% ВВП на оборону. Окрім того, польські представники вважають, що північні країни знову можуть керувати НАТО наступні чотири роки. З 2009 по 2014 рік генсеком НАТО був колишній міністр Данії Андерс Расмуссен, а з 2014 року керівну посаду займає норвежець Єнс Столтенберг, повноваження кого двічі продовжувались.

Також Польща та інші країни, які знаходяться поблизу Росії вказують, що обрання нового голови НАТО з країни, яка колись була частиною СРСР, надішле сильний сигнал Москві. За інформацією WSJ у цьому контексті розглядають прем'єрку Естонії Каю Каллас. Проте Західні союзники вважають, що обрання лідера НАТО з країн Східної Європи може бути занадто провокаційним. Повноваження чинного генсека НАТО Єнса Столтенберга закінчуються восени цього року.

Як зазначає Wall Street Journal, майже всі союзники погоджуються, що цю посаду повинна обіймати жінка. Серед інших потенційних кандидатів-жінок на посаду генсека НАТО також розглядають президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн та президентку Словаччини Зузану Чапутову.

Раніше портал "Коментарі" писали, що очільник Міноборони Британії хоче стати наступним генсеком НАТО. Його кандидатуру лобіює прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Також "Коментарі" писали, що один з кандидатів на генсека НАТО оголосив, що не буде вести боротьбу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини