Головна Новини Світ НАТО Розчарування чи успіх – що отримала Україна від першого дня саміту НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Розчарування чи успіх – що отримала Україна від першого дня саміту НАТО

Незважаючи на спробу Зеленського в останній момент вплинути на остаточне рішення НАТО шляхом жорсткої дипломатії, слово invite (запрошення) у підсумковому комюніке так і не прозвучало

12 липня 2023, 10:52 comments5426
Поділіться публікацією:

У середу, 12 липня, у литовській столиці відбудеться другий день саміту НАТО. Підсумки першого залишили подвійне враження. І президент України Володимир Зеленський, який прибув до Вільнюса, не приховував певного розчарування, виступаючи тамАдже запрошення до Альянсу із чіткими термінами ми так і не отримали. З іншого боку, і на цьому також наголосив Зеленський, партнери висловили готовність робити нові кроки (створення постійної ради Україна-НАТО, скасування для України етапу ПДЧ), надавати нам більше зброї. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували підсумки першого дня, а також спрогнозували подальший розвиток подій.

Розчарування чи успіх – що отримала Україна від першого дня саміту НАТО

Саміт НАТО. Фото: Getty Images

Для України перший день саміту НАТО став розчаруванням

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна наголошує, що перший день саміту НАТО закінчився дуже суперечливо, незважаючи на оптимістичні очікування, пов'язані з тим, що президент Зеленський таки поїхав до Вільнюса. Україна не отримала запрошення, на якому наполягало українське керівництво.

"Які висновки можна зробити? Для України перший день став розчаруванням, вважає експерт. – Незважаючи на спробу Володимира Зеленського в останній момент вплинути на остаточне рішення шляхом "жорсткої дипломатії", як назвала його вчорашні заяви закордонна пресаслово invite (запрошення) у підсумковому комюніке так і не прозвучало. Також не було озвучено чіткого плану та термінів, коли двері Альянсу будуть не просто відчинені, а й готові приймати гостей".

Гірка пігулка невизначеності була підсолоджена скасуванням ПДЧ на шляху вступу України до НАТОзазначає Ганна Малкіна. Проте, на її думку, у загальному контексті це взагалі ні на що не впливає.

"Формулювання про приєднання України до Альянсу "після закінчення війни" повністю нівелює всі запевнення про гаряче прагнення бачити нашу країну у блоці. Адже сьогодні ніхто не має розуміння, коли, а головне – чим – ця війна може закінчитися. З хорошого – створення Ради Україна-НАТО, яка має стати платформою для консультацій у кризових ситуаціях. І хоч ці консультації і так проводяться, але формалізація відносин – це прогрес, створення інституції, вмонтованої у загальну бюрократичну систему НАТО, що є важливим кроком", – пояснює політолог.

Вона також вважає, що перший день саміту показав готовність усіх учасників продовжувати серйозно вкладатись у спільну роботу у вигляді затвердження нових планів оборони та збільшення оборонних бюджетів.

"Єдність була продемонстрована і щодо розуміння реальності загрози з боку РФ для Східної Європи. Однак щодо перспектив України думки розійшлися радикально, – наголошує Ганна Малкіна. – І це означає, що попереду запекла дипломатична боротьба, яка має всі шанси закінчитися новим, сприятливим для нас рішенням. Адже саміт не останній".

Що стосується Російської Федерації, то там результатами першого дня саміту задоволенізазначає експерт. Вона звертає увагу, що в країні-агресорі в офіційних заявах стурбовані лише постачанням касетних боєприпасів США та ракет Sculp Францією.

"Для Кремля вчорашнє комюніке Альянсу означає, що "не все так однозначно" – і РФ, як і раніше, залишається потужним геополітичним гравцем, з яким рахуються, якого не хочуть злити. І котрий може диктувати умови", – констатує Ганна Малкіна.

Нас ніхто не кидає, нас ніхто не залишає напризволяще

Політтехнолог Петро Охотін упевнений, що за підсумками першого дня саміту немає причин для паніки.

"На зустрічі ухвалено основне рішення – продовження допомоги Україні. А також проговорено саму можливість вступу до НАТО. Усім, хто в Байдені, Макроні чи Шольці хоче бачити Санта Клауса, просто нагадаю: західні політики живуть у своїх електоральних циклах. І рішення ухвалюється відповідно до цього", – пояснює експерт.

Нас ніхто не кидає. Нас ніхто не залишає напризволяще, акцентує він.

"У Вільнюсі відбувається доросла розмова на серйозні теми. Місця для чудес немає, але й сумувати нема чого", – вважає Петро Охотін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять закиди Зеленського на адресу союзників – чи може це змінити рішення НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини