Головна Новини Світ НАТО Що чекає Україна від НАТО – чи зможе Альянс надати нам гарантії безпеки
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекає Україна від НАТО – чи зможе Альянс надати нам гарантії безпеки

Весь світ бачить серйозне згуртування НАТО, досить монолітну позицію щодо підтримки України

2 червня 2023, 16:14
Поділіться публікацією:

Тема розширення та зміцнення НАТО актуалізувалася. Президент США Джо Байден натякнув, що питання щодо приєднання Швеції до НАТО практично вирішене. Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг закликає країни-члени Північноатлантичного альянсу витрачати не менше 2% від ВВП на оборону, адже їхні запаси боєприпасів виснажуються в ракурсі підтримки України у війні з Росією. У свою чергу, Україна сподівається отримати на липневому саміті НАТО, як мінімум, якісь гарантії безпеки, які також зараз активно обговорюються. Чого в найближчому майбутньому чекати від Альянсу? На що може розраховувати Україна? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що чекає Україна від НАТО – чи зможе Альянс надати нам гарантії безпеки

Україна-НАТО. Фото: з відкритих джерел

Путін своєю агресією змусив НАТО переосмислити своє ставлення багато до чого

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко наголошує, що НАТО на фоні російсько-української війни перебуває у процесі своєї консолідації.

"Раніше було чимало питань щодо монолітності блоку, його готовності захищати своїх членів. Російська агресія проти України призвела до того, що питання безпеки вийшло на новий рівень. Усі зрозуміли, що військові загрози цілком реальні. Тому ми бачимо серйозне згуртування НАТО, досить монолітну позицію (за винятком кількох країн-членів альянсу типу Угорщини) щодо підтримки України. Усі члени Альянсу є учасниками формату "Рамштайн", вирішуючи у його рамках питання військової, військово-технічної підтримки нашої країни", – зазначає Ігор Петренко.

За його словами, фактично Путін своєю агресією змусив НАТО переосмислити своє ставлення багато до чого.

"Генсек Альянсу – Столтенберг – давно говорив про необхідність збільшення відрахувань країн-членів блоку на безпеку. І тепер явно буде вироблена єдина позиція, за винятком, можливо, тієї ж Угорщини, яка після деяких торгів у результаті все одно приймає спільну позицію, – прогнозує експерт. – Щодо України, вона, безумовно (і на цьому постійно акцентує президент Зеленський), націлена на вступ в НАТО. Це найважливіші гарантії та наша мета".

Натомість, продовжує Ігор Петренко, ми розуміємо, що Україна не стане членом Альянсу до закінчення цієї війни. Тому ведемо мову про інші гарантії безпеки.

"І вже є певні сигнали від низки країн Альянсу про готовність надати такі гарантії, допоки ми продовжуємо свій шлях до НАТО та своєї боротьби з російською агресією, – наголошує експерт. – Наразі активно обговорюється, які саме це будуть гарантії. Завдання України – щоб ми отримали не черговий марний "Будапештський меморандум", а чітко прописаний документ щодо закриття нашого неба, постачання озброєнь, фінансової підтримки України, санкційного тиску на Росію тощо".

Ігор Петренко припускає, що ми отримаємо позитивне рішення щодо надання відповідних гарантій. А вступ України в НАТО потребує більше часу та іншої ситуації, зазначає він.

"Важливо те, що якщо раніше фактично лише власне Україна була ініціатором вступу в НАТО, то зараз і сам Альянс (з деякими нюансами) у цьому зацікавлений. Досить сказати, що наша армія на даний момент – одна з найбоєздатніших у світі. І точно найбоєздатніша в Європі. А натовське озброєння ми використовуємо у реальній війні. І це – колосальний досвід, яким ЗСУ можуть поділитися. Тож євроатлантична інтеграція України, безумовно, продовжиться. І ми маємо тут добрі перспективи", – констатує експерт.

Україна може отримати "домашнє завдання"

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак пояснює:

"На сьогодні Україна ще не є повноправним членом НАТО, тому ми можемо розраховувати виключно на обмежену співпрацю".

За його словами, в рамках такої співпраці може йтися про наступне.

1. "Домашнє завдання" для України. Чіткий та максимально конкретний перелік тих структурних та законодавчих змін, які необхідно провести нашій країні для вступу до Альянсу. Сюди, наприклад, входить адаптація спеціальних служб України (ГУР, СБУ та СЗР) під загальні принципи НАТО, перерозподіл їхнього функціоналу, зменшення чисельності тощо, пояснює експерт.

2. Розміщення на території України європейських виробництв боєприпасів та військової техніки безперервне навчання наших військових користування технікою НАТО.

3. Документально оформлені гарантії про те, що військово-промисловий комплекс усіх країн-членів Альянсу, продовжить свою безперервну роботу на забезпечення всіх військових потреб України, до моменту остаточної перемоги над РФ.

Читайте також на порталі "Коментарі" – підсумки візиту Зеленського на саміт до Молдови – що важливо у відносинах Києва та Кишинева.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини