Головна Новини Світ НАТО Які розклади для України – що найважливіше на вільнюському саміті НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Які розклади для України – що найважливіше на вільнюському саміті НАТО

Досі залишається інтрига – чи пролунають на саміті оголошення про готовність окремих членів НАТО потенційно забезпечити Україні прямі гарантії безпеки

10 липня 2023, 10:20 comments2509
Поділіться публікацією:

У вівторок і середу, 11-12 липня, у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. З'явилася інформація, що країни-члени Альянсу зараз терміново узгоджують гарантії безпеки для України. Експерти продовжують аналізувати для видання "Коментарі" позиції нашої країни до саміту та ймовірні зміни – після.

Які розклади для України – що найважливіше на вільнюському саміті НАТО

Саміт НАТО у Вільнюсі. Фото: Телеграм Олексій Гончаренко

Питання як безпеки України, так і її членства в НАТО зараз вирішуються на полі бою

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков закликає не пов'язувати завищених очікувань із майбутнім самітом НАТО.

"Навряд чи нам дадуть безумовне запрошення до блоку. Водночас – немає сумнівів у тому, що на саміті якісь запевнення у майбутньому членстві Україна отримає. Але в будь-якому разі це будуть політичні, а не практичні запевнення. Вони також, безумовно, важливі. Хоча б тому, що це перекреслить, мабуть, єдину раціональну мету агресивної непровокованої війни, яку розв'язала недоімперія проти України", – зазначає аналітик.

Він нагадує, що Кремль хотів домогтися, щоб Україна ніколи не стала членом НАТО. Але в результаті війни це членство стає ще на крок ближче.

"А ось у практичному сенсі набагато цікавіше, чи на вільнюському саміті прозвучать оголошення про готовність окремих членів НАТО потенційно забезпечити Україні прямі гарантії безпеки. За наявною інформацією про такі гарантії проводять консультації Польща, країни Балтії та Великобританія. Цей напрямок, – наголошує Олександр Кочетков, – є більш перспективним, оскільки, за всієї його складності, він не буде скований НАТОвською бюрократією. Відповідно – просуватися цим шляхом можна буде значно швидше".

Так чи інакше, але питання як безпеки України, так і її членства в НАТО наразі вирішуються на полі бою, а не у брюссельських кабінетах, констатує аналітик.

Зеленський на Вільнюському саміті – це гарантія того, що Україна отримає більше зброї і почуватиметься впевненіше

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Завтра у Вільнюсі, де стартує саміт НАТО, я думаю, для України якщо й будуть несподіванки, то приємні. За моїми оцінками, Західний світ не тільки усвідомив, що немає в євроатлантичному істеблішменті консенсусу щодо прийняття України в НАТО. Він зрозумів й інше. Що зараз є можливість надавати Україні допомогу у гібридному форматі. Це і формат "Рашмтайн", і окрема допомога від різних країн, і можливі гарантії безпеки, знову ж таки, від окремих країн-членів Альянсу".

Експерт упевнений, що Володимир Зеленський зобов'язаний взяти участь у саміті НАТО.

"Це стане запорукою посилення надання Україні військово-технічної допомоги, – пояснює Євген Магда. – І дасть змогу проговорити нові постачання різноманітних озброєнь. Потрібно розуміти, що зброї, боєприпасів під час війни достатньо не буває. І Зеленський на Вільнюському саміті – це гарантія того, що Україна отримає більше зброї і почуватиметься впевненіше".

На думку експерта, важливо також, що саме пропишуть у документах за підсумками саміту. І робити висновки, виходячи з них.

Читайте також на порталі "Коментарі" — перед яким викликом опинилися країни НАТО – до чого потрібно бути готовою Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини