Головна Новини Світ НАТО Який результат отримає Україна на саміті НАТО – чи може змінити ситуацію турне Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Який результат отримає Україна на саміті НАТО – чи може змінити ситуацію турне Зеленського

Незважаючи на колосальну роботу, яку провела українська дипломатія, про запрошення України до НАТО, схоже, мови немає, зате є підтримка значної частини країн-членів НАТО

7 липня 2023, 11:40
Поділіться публікацією:

Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов вважає, що Україна на саміті НАТО у Вільнюсі 11-12 липня не отримає офіційного запрошення до Альянсу. На думку президента України Володимира Зеленського, який розпочав закордонне турне з метою отримання запевнень від низки країн в підтримці євроатлантичних устремлінь України (Болгарія стала 22-ою такою країною), держави, які досі не визначилися зі своєю позицією, дивляться у бік США, очікуючи ясну позицію та сигнал із Вашингтона. Чи може це якось вплинути на ситуацію? Що, найімовірніше, отримає Україна за результатами вільнюського саміту? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Який результат отримає Україна на саміті НАТО – чи може змінити ситуацію турне Зеленського

НАТО. Фото з відкритих джерел

Проблема в тому, що і США, і Франція, і Німеччина вважають, що наш невступ до НАТО має стати базою для майбутніх переговорів щодо Росії

Політтехнолог Юрій Подорожній зазначає, що напередодні саміту НАТО у Вільнюсі, до якого залишилися лічені дні, здається, вже всі змирилися з тим, що запрошення до Альянсу Україна не отримає.

"Сигнали зі США, Німеччини чи Франції, які отримує Україна, не додають оптимізму. Незважаючи на колосальну роботу, яку провела українська дипломатія, про запрошення мови, схоже, немає. Натомість є підтримка значної частини країн-членів НАТО. Значну роботу з підтримки української позиції провів президент Литви Гітанас Науседа як господар Вільнюського саміту. А президент Польщі Анджей Дуда нещодавно зустрічався щодо євроатлантичної інтеграції України з керівниками найскладніших у цьому питанні Німеччиною та Францією", – нагадує експерт.

Проблема в тому, пояснює він, що і США, і Франція, і Німеччина вважають, що наш невступ до НАТО має стати базою для майбутніх переговорів щодо Росії. На їхню думку, наголошує Юрій Подорожній, коли настане час для укладання угоди, саме нейтральний статус України – той кейс, який можна буде пропонувати кремлю для завершення війни.

"Саме тому днями з'явилася заява голови ГУР МО Кирила Буданова про те, що саміт у Вільнюсі розчарує українців – і не відповідатиме очікуванням основної частини нашого суспільства. На підтвердження своїх слів головний розвідник сказав, що знає, про що говоритимуть на саміті, бо бачив чернетки виступів. І раптом президент Зеленський оголошує про свій візит до Болгарії, а згодом стає відомо про візити до Чехії та Туреччини. Звичайно, ключова тема зустрічей – підтримка цими країнами рішення про запрошення України до Альянсу. Навряд чи Буданов був не в курсі подорожі. Думаю, його заява була розрахована на те, щоб її почули у ключових столицях. Крім того, це пояснює, чому президент вирішив іти до кінця, не складати руки. А турне президента говорить про те, що він точно збирається до Вільнюса – і саме там прийматиметься остаточне рішення про запрошення України до Альянсу", – вважає політтехнолог.

На його думку, особливо важливим у цьому турне є візит до Туреччини, хоча, звісно, голоси Болгарії та Чехії також важливі.

"Президент, – акцентує експерт, – хоче скористатися окремою позицією країни, яка є другою з військової могутності в НАТО. Ердоган завжди має свою позицію. І навіть перебуваючи в Альянсі, Туреччина постійно проводить свою політику, яка нерідко суперечить спільній позиції блоку. І, якщо Зеленському вдасться умовити Ердогана прийняти українську сторону, цю позицію доведеться враховувати і США, і Франції, і Німеччині. Україна має зіграти на протиріччях усередині НАТО".

Юрій Подорожній звертає увагу, що коли президент Зеленський вирушав у закордонні поїздки, Україна мала підтримку 21 крани з 31 членів Альянсу.

"А тому, якщо візити до Софії, Праги та Анкари пройдуть вдало, Україна може розраховувати вже на 24 голоси за рішення про запрошення нас до НАТО. Але, незважаючи на те, що у нас більшість, нам потрібний голос США, а це дуже важко. Хоча президент Зеленський вважає, що це можливо", – констатує політтехнолог.

Політика Зеленського зараз спрямована на наступне – позодовбувати ті самі США, у тому числі, в публічній площині

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній вважає, що Зеленський абсолютно вірно вчиняє.

"Він створює коаліцію. Об'їжджає ті країни, які підтримують або схиляються до того, що підтримати (і він їх переконує, і є позитив) вступ України до НАТО. Таких уже понад дві третини від Альянсу. І, якщо продовжувати так само, можна досягти необхідного результату", – упевнений експерт.

За його словами, подібний візит Зеленський створює тиск на ключову країну НАТО – США. На даний момент Штати не хочуть давати нам "зелене світло". Як з об'єктивних, так і з суб'єктивних причин, наголошує Тарас Загородній.

"Об'єктивні – те, що до виходу на кордони 1991 року ми дійсно не можемо розраховувати на членство (у НАТО не беруть країни з територіальними конфліктами). Так що тут справа не в реформах і деяких стандартах, про що нам періодично "закидають" із США. Це треба чітко розуміти. Суб'єктивні причини в тому, що Байден не хоче, щоб опоненти звинуватили його в тому, що він втягує США у війну з ядерною державою. На цьому активно спекулює радикальне крило республіканців на чолі із Трампом. Мовляв, будь-яке запрошення України до НАТО на цьому етапі залучатиме блок загалом і США, зокрема, у війну з РФ. І такого роду меседжами активно користується низка не лише американських, а й західноєвропейських політиків", – пояснює експерт.

А політика Зеленського, продовжує він, зараз спрямована на наступне – позадовбувати ті самі США, в тому числі у публічній площині, необхідністю прискорити євроатлантичну інтеграцію України (розуміючи, що зараз це – нереально). Даючи зрозуміти Білому дому, що або доведеться відповідати на незручні питання (у стилі – чому за підтримки України серед американців, що зростає, адміністрація Байдена недостатньо допомагає нашій країні?), або дайте нам все необхідне озброєння вже зараз. Багато.

"Все, що просимо, включаючи далекобійні ракети та авіацію. Не знущайтеся з України, кажучи, що винищувачі F-16 нам дадуть після контрнаступу. А дайте все, необхідне для успішнішого проведення цього самого наступу – тут і зараз! І ми на якийсь час припинимо запитувати — коли нас візьмуть в НАТО? Якщо на саміті ми почуємо якусь позитивну для себе конкретику щодо цього — це чудово. Не скажуть – не трагедія, – упевнений Тарас Загородній. – Україна де-факто і так є членом НАТО – і з військової інфраструктури, і з розвідки. По суті ми зараз виконуємо той функціонал, заради якого створювали блок НАТО — протистояння СРСР (зараз — РФ). Але потрібно дивитися дійсності в обличчя. І розігрувати свої карти. Країни Східної, Центральної Європи, Канада вже швидше за наш вступ до Альянсу. Навіть Франція, за деякими даними, схиляється на наш бік. Якщо в нашому напрямку хитнуться США, навряд чи Німеччина залишиться осторонь. І тоді нам потрібно буде вирішити питання лише з Туреччиною, Угорщиною, можливо, ще парою країн. Але куди важливіше – більше зброї та якнайшвидше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Байден озвучив позицію США про членство України в НАТО, знову згадавши про реформи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини