Головна Новини Світ Близький Схід Хто намагатиметься роздмухати конфлікт на Близькому Сході – як це відобразиться на Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто намагатиметься роздмухати конфлікт на Близькому Сході – як це відобразиться на Україні

Є кілька сценаріїв, як далі може розвиватися протистояння між Ізраїлем та ХАМАС

24 жовтня 2023, 14:12
Поділіться публікацією:

Загострення на Близькому Сході, викликане атакою ХАМАС на Ізраїль у суботу, 7 жовтня, і жорсткими діями у відповідь ізраїльської армії (ЦАХАЛ) проти сектора Газа, все більше затягує у вир ескалації інші країни. У Сирії атакуються американські бази. Самі США, хоч на офіційному рівні це й заперечується, нібито вплинули на те, що ЦАХАЛ відклав наземну операцію в Газі. Американські та європейські лідери та дипломати здійснюють поїздки на Близький Схід, намагаючись не дати локальному конфлікту перерости в регіональний, а то й глобальний. Слідом за лідерами США, Німеччини, Італії до Ізраїлю прибув французький президент Макрон. Які проглядаються найімовірніші сценарії подальшого розвитку подій? Як це відбивається і може позначитися на сприйнятті світом російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Хто намагатиметься роздмухати конфлікт на Близькому Сході – як це відобразиться на Україні

Загострення на Близькому Сході. Фото: з відкритих джерел

Україну підштовхуватимуть до переговорів з росією

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков поділився такою думкою:

"Черговий арабо-ізраїльський конфлікт не може затьмарити повномасштабне вторгнення росії в Україну, тому що він уже це зробив. У цих похмурих подій спільне те, що летять ракети та снаряди, гинуть люди та руйнуються міста. Але є й докорінна відмінність: Ізраїль, на відміну від України, є представником США та частково Європи у своєму регіоні. Тому есмінець США вже збиває ХАМАСівські (і не лише) ракети та безпілотники, спрямовані на Ізраїль. А щодо нас нічого такого немає і не передбачається".

Ізраїлю, пояснює експерт, допомагають не з гуманітарних міркувань, а захищають як свого. Тобто, зазначає він, Ізраїль одразу у явному пріоритеті. Саме тому допомогу Україні прив'язують до допомоги Ізраїлю як до локомотива, а не навпаки.

"В оптимістичному сценарії Ізраїль розгромить ХАМАС у секторі Газа за кілька місяців, і потім роками вибудовуватиме подібність сталої системи безпеки. У песимістичному – у війну вступить Хезболла, потім Іран. Запалає весь Близький Схід, одночасно розпочнуться заворушення в Європі, які провокуватимуть мусульманські екстремісти", – акцентує Олександр Кочетков.

За його словами, тоді Штатам та Європі доведеться втручатися на повну, і це, зрозуміло, суттєво послабить підтримку України.

"У проміжному сценарії буде те саме, що й у песимістичному, але меншого масштабу, тому допомога Україні збережеться, але буде урізана. У будь-якому варіанті тиск на нашу країну щодо переговорів із недоімперією та заморожування війни зростатиме", – прогнозує аналітик.

Захід має явне бажання стримати ситуацію

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда зазначає, що Ізраїлю необхідно було дати публічну відповідь на атаку ХАМАС. І немає сумнівів, що продовження слідує.

"Наразі ЦАХАЛ проводить точкові знищення терористів. І, схоже, готує інші операції", – пояснює експерт.

При цьому, на його думку, повномасштабне вторгнення ізраїльської армії із фактичним знищенням сектору Газа, швидше за все, неможливе.

"Не лише через позицію Західного світу, а й тому що це викличе протидію з боку Ісламського світу, – наголошує Євген Магда. – Отже, схоже, ми спостерігатимемо за спробою знайти певний баланс сил і засобів, а також за тим, хто і як намагатиметься розхитати ситуацію ще більше".

Експерт звертає увагу на явне бажання Заходу стримати ситуацію, не дати їй виплеснутися за межі протистояння Ізраїлю та ХАМАСу.

"Водночас, – прогнозує він, – РФ та Іран намагатимуться роздмухати вогонь війни, щоб спровокувати ще більшу ескалацію з дестабілізацію світу загалом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим закінчиться протистояння демократій та диктатури – хто формуватиме новий світопорядок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини