Головна Новини Світ Близький Схід Про що говорить відповідь Ізраїля Ірану: чи вдалося уникнути великої війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить відповідь Ізраїля Ірану: чи вдалося уникнути великої війни

Ізраїль не можуть не відповісти на іранську атаку

19 квітня 2024, 15:25
Поділіться публікацією:

Ізраїль, схоже, почав відповідати Ірану на атаку, яку той провів у ніч на 14 квітня із застосуванням 30 крилатих ракет, 120 балістичних та 170 дронів-камікадзе. У п'ятницю, 19 квітня, стало відомо, що завдано повітряного удару (нібито безпілотниками) по іранській військовій авіабазі поблизу Ісфахана. Що зараз можна сказати про ірано-ізраїльське протистояння? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Про що говорить відповідь Ізраїля Ірану: чи вдалося уникнути великої війни

Загострення на Близькому Сході. Фото: з відкритих джерел

Обидві сторони залишилися задоволені своїми діями

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса розмірковує так:

"Цей етап ескалації, схоже, закінчено. "Відповідь" Ізраїлю, зроблена цієї ночі, швидше за все, і була помстою за ракетно-дронову атаку Ірану на територію Ізраїлю наприкінці минулого тижня. Причому відповіли ізраїльтяни так, щоб не ескалювати ситуацію".

На думку експерта, можна говорити, що обидві сторони залишилися задоволеними своїми діями. Удари завдали, але при цьому постаралися уникнути великої війни та прямої конфронтації із залученням інших країн.

"Думаю, загалом якийсь час великої війни очікувати не варто", — прогнозує Ілля Куса.

Ми й надалі спостерігатимемо обмін далекими ударами між Іраном та Ізраїлем

За словами експерта ГО "Бюро аналізу політики" Віктора Бобиренка, очікувалося, що Ізраїль відповість на іранську атаку. Навіть незважаючи на те, що США та Європа просили його так не чинити.

"Мовляв, ізраїльтяни ухайдокали на початку квітня в Сирії низку іранських генералів, Іран відповів, Ізраїль за допомогою партнерів відбився. Вважатимемо, що кожен продемонстрував м'язи. І годі! Навіть Іран натякав. Мовляв, завдано удару відплати. Продовження не буде, якщо відповіді не буде. Але треба розуміти, що це Близький Схід. І тут не можна просто втертися після атаки, подібної до тієї, що влаштував Іран", – пояснює експерт.

Тож, продовжує він, Ізраїль очікувано вдарив по іранській території. Показавши, що робитиме те, що вважає за потрібне в рамках власної нацбезпеки, а не те, що рекомендують робити партнери.

"Немає сумнівів, що тепер відповість Іран. Як кажуть у політиці, щоб зберегти обличчя. Тим більше що Іран претендує на лаври лідера мусульманського світу. При цьому Ізраїль значно сильніший, до того ж, має потужну підтримку з боку тих же США та Великобританії (нехай і незадоволених, що Нетаньяху пішов на чергову ескалацію). А ізраїльське суспільство, безумовно, чекало від Нетаньяху ходу у відповідь після іранської атаки. Проковтнути таке він не міг", – упевнений Віктор Бобиренко.

Отже, констатує він, ми й далі спостерігатимемо обмін далекими ударами між Іраном та Ізраїлем (на сухопутці нічого не буде, між ними немає спільного кордону), а також використання Тегераном своїх проксі з боку Сирії, Лівану, Ємену і так далі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Захід не допомагає Україні так, як Ізраїлю: чи може ситуація змінитися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини