Головна Новини Світ Близький Схід Про що говорять завдання Нетаньяху у війні проти ХАМАС: яка паралель із цілями «СВО»
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять завдання Нетаньяху у війні проти ХАМАС: яка паралель із цілями «СВО»

Те, що Путін хоче зробити з Україною, оголошуючи серед цілей війни «денацифікацію», схоже, Нетаньяху мислить приблизно такими категоріями

27 грудня 2023, 11:35
Поділіться публікацією:

Йде третій місяць війни Ізраїлю з ХАМАСом, спровокованої нападом останнього. Ізраїль продовжує стирати з землі не лише ХАМАС, а й сектор Газа, не особливо прислухаючись до закликів союзників швидше завершити війну. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав умови, які мають бути виконані для закінчення війни. А саме: знищити ХАМАС; демілітаризувати Газу; дерадикалізувати палестинське суспільство. Про що говорять ці цілі? Наскільки це можливо? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять завдання Нетаньяху у війні проти ХАМАС: яка паралель із цілями «СВО»

Біньямін Нетаньяху. Фото з відкритих джерел

За таких завдань, що озвучив Нетаньяху, війна може тривати скільки завгодно

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос зізнався, що озвучені Нетаньяху завдання, виконання яких покладе край цій війні на Близькому Сході, дуже нагадують розмиті "цілі" російської війни проти України (т.зв. "сво").

"Зрозуміло, що Нетаньяху треба щось казати. Критика затягування війни та численних жертв наростає. Задаються незручні питання на кшталт – яким ізраїльська влада бачить майбутнє Гази? А бачення такого майбутнього Ізраїль зараз не має. Тому, як карти, зараз тасуються різні варіанти", – пояснює експерт.

На його думку, умови, які називає Нетаньяху, украй ускладнюють можливі переговори.

"Зрозуміло, що Ізраїль хоче знищити ХАМАС – і через тривалий проміжок часу здатен цього досягти. Але знищивши ХАМАС не факт, що Ізраїль посилить свою безпеку. Бо замість цього радикального угруповання може отримати нове, а то й не одне. Щодо дерадикалізації палестинського суспільства – це нонсенс! Як там зменшиться радикалізм, якщо палестинців практично щодня вбивають? У разі війни дерадикалізація суспільства можлива лише одним способом – повним знищенням такого суспільства. Те, що Путін хоче зробити з Україною, оголошуючи серед цілей війни денацифікацію. Схоже, Нетаньяху мислить приблизно такими категоріями", – зазначає Ігор Семиволос.

Він вважає, що за таких завдань, які не мають на увазі реальних цілей завершення війни (у тому числі, тому що ти не хочеш бачити майбутнього, яке тобі не подобається), та може тривати як завгодно довго.

Нетаньяху серйозно підняв ставки у цій війні

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"На мій погляд, Нетаньяху серйозно підняв ставки у цій війні. І окреслив такі цілі, які складно реалізувати. Якщо раніше йшлося про звільнення заручників, то зараз він про це не згадав. А це означає, що ставку зроблено не на деякі компроміси, а на – "пан чи пропав". У такій ситуації виграти важко".

На думку експерта, кінцем цієї історії мають бути дипломатичні переговори. І низка ініціатив вже є. Так, чотири європейські прем'єр-міністри виступили з ініціативою щодо скликання мирної конференції, акцентує Вадим Трюхан.

Але, продовжує він, Нетаньяху, схоже, ув'язав свою подальшу політичну долю з досягненням максимальних цілей.

"За знищення ХАМАСу ще можна щось видавати, як і плюс-мінус демілітаризацію Гази. Але чим можна виміряти дерадикалізацію палестинського суспільства? Там агресія та хейт стосовно Ізраїльської держави виховувалися десятиліттями. А останні події в Газі, де загинуло багато цивільних, лише посилили ситуацію. І, щоб дерадикалізувати палестинське суспільство потрібні роки і роки просвітницької роботи, – попереджає Вадим Трюхан. – Причому роботи, яку проводили б не ізраїльтяни, а місцеві вчителі, політики, лідери громадської думки. Тих, хто готовий взяти на себе таку роль, не видно. Тож війна затягується. І зараз важко прогнозувати, коли і як вона може закінчитися – виходячи із цілей, які проголосив Нетаньяху".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які перспективи для Близького Сходу: чому Ізраїль закликають зробити паузу у війні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 грудня 2023, 13:20

Це нацизм! Боріться араби, не дайте себе залякати і обдурити. Подивитися, що в юдеї зробили з Україною яка їм повірила. Подивитися на те, скільки зла приніс світу обрізаний народ у другу світову.


Новини