Головна Новини Світ Близький Схід Які перспективи для Близького Сходу: чому Ізраїль закликають зробити паузу у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Які перспективи для Близького Сходу: чому Ізраїль закликають зробити паузу у війні

Україні дуже важливо, щоб війна на Близькому Сході швидше завершилася

16 листопада 2023, 15:35
Поділіться публікацією:

Йде другий місяць ескалації на Близькому Сході. Ізраїльська армія (ЦАХАЛ) у відповідь на терористичну атаку ХАМАС веде обстріли та наземну операцію в секторі Газа, який оточила з трьох сторін. Президент Туреччини Реджеп Ердоган сипле погрозами на адресу Ізраїлю, називаючи його терористичною державою через атаки на лікарні та школи в Газі. У свою чергу, ЦАХАЛ наводить доказ, що міністерства та лікарні в анклаві перетворилися на військові склади та скупчення бойовиків. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що зараз відбувається в ізраїльсько-хамаському конфлікті та навколо нього, як ситуація може розвиватися далі.

Які перспективи для Близького Сходу: чому Ізраїль закликають зробити паузу у війні

Загострення на Близькому Сході. Фото: з відкритих джерел

Все йде до того, що Ізраїль зламає хребет ХАМАС

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко так коментує те, що відбувається:

"Все йде до того, що Ізраїль зламає хребет ХАМАС. Це очевидно. Однією терористичною структурою у світі стане менше. Що, безперечно, є позитивом".

Чим швидше це станеться, тим краще для України, упевнений експерт. Адже зараз увага світу, хочемо ми того чи ні, більше зосереджується на подіях Близького Сходу. І нам важливо, щоб війна там скоріше завершилася. Це дозволить знову повернути увагу до нашої війни.

"Щодо перспектив, вони для Близького Сходу поки що вимальовуються сумні. Змінити терористичний режим дуже важко. Він пустив глибоке коріння серед палестинців. І це слід визнати", – зазначає Володимир Огризко.

На його думку, очевидно, що Ізраїль якийсь час (місяць, півроку, рік) буде змушений окупувати Сектор Газа з метою знищення ідеології ХАМАС та всіх його організаційних структур.

"А потім питання, швидше за все, постане про створення Палестинської держави, яка не базуватиме свої цінності на терористичній ідеології ХАМАС. І тоді серйозно покращиться ситуація на Близькому Сході і загалом у світі, – прогнозує дипломат. – Тому що один із агресивних елементів (адже є ще Хезболла, низка інших терористичних структур) буде знищений".

Відбувається зміна позицій Європи, США

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос звертає увагу, що ООН, у тому числі Рада безпеки цієї організації, закликає Ізраїль зробити паузу у війні. І це, на його думку, є серйозним сигналом про зміну позицій провідних світових гравців, включаючи союзників Ізраїлю. Вони дають зрозуміти, що те, що відбувається в Секторі Газа, вже не може розглядатися як захист, як відповідь на напад ХАМАС. Занадто багато жертв серед цивільних. Занадто великий масштаб гуманітарної кризи, яка загрожує обернутися катастрофою.

"Вже відбувається зміна позицій Європи, США, з їхнього боку звучить критика на адресу Ізраїлю. Не кажучи вже про арабські країни. Всі вони зацікавлені в тому, щоби локальний конфлікт не переріс у регіональний. І, щоб ті чи інші протестні акції (перш за все — антиізраїльські), які зараз спалахують у багатьох країнах, не переросли у сутички. Такі тенденції створюють небезпеку до приходу до влади радикалів", – наголошує Ігор Семиволос.

Ізраїльська військова наземна операція – це одна річ. А фон навколо неї – зовсім інше. І зараз вони явно у дисонансі, зазначає експерт.

"Щодо заяв Ердогана, тут немає нічого дивного, – вважає Ігор Семиволос. – По суті турецький лідер повторює свої минулі тези. Зважаючи на те, що нові заяви були зроблені на зустрічі з представниками його політичної сили, очевидно, що вони прозвучали так жорстко, як тільки Ердоган міг собі дозволити. При цьому позиція Туреччини залишається впливовою. Вона відіграє важливу роль на міжнародній арені, зокрема в рамках НАТО. І з нею все одно доведеться рахуватися".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки переговорів Байдена та Сі Цзіньпіна: про що домовилися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини