Головна Новини Світ Польща Блокада українського кордону: які цілі переслідують поляки та чому простежується російський слід
commentss НОВИНИ Всі новини

Блокада українського кордону: які цілі переслідують поляки та чому простежується російський слід

Доки офіційна Варшава не має політичної волі, блокади продовжуватимуться

12 лютого 2024, 14:30
Поділіться публікацією:

Польські фермери розширили блокади кордону з Україною, яку розпочали 9 лютого. Тепер до блокування пункту пропуску "Шегині", додалися ще й ПП "Ягодин" та "Рава-Руська". Більше того, у пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ" із трьох вантажівок поляки викинули українське зерно . Про що говорить те, що відбувається? Як знайти управу на тих, хто це робить? Чи можна припустити "російський слід"? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Блокада українського кордону: які цілі переслідують поляки та чому простежується російський слід

Блокада кордону. Фото: з відкритих джерел

Проблема загострюється політичним аспектом

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук наголошує, що дії польських фермерів, які блокують українські кордони, стають все більш радикальними.

"Крім того, що відбуваються блокади пунктів перетину кордону, розпочалася незаконна розгерметизація вантажних автомобілів. Протестувальники намагаються відкрити фури, що рухаються вздовж європейського кордону, висипають тонни зерна", – наголошує експерт.

Він упевнений, що такі радикальні дії мають бути зупинені правоохоронними органами Польщі. Тим більше, що йдеться про вантажі, які прямують транзитом через Польщу до третіх країн.

"Ембарго на постачання української агропродукції до Польщі діє, а транзитні перевезення становлять незначні обсяги. Сухопутними шляхами західними кордонами Україна вивозить не більше 300 тис. тонн продукції. Інші завдяки роботі ЗСУ експортуються морським коридором", – нагадує Денис Марчук.

За його словами, через дії протестувальників Польща також не зможе постачати свою продукцію до України.

"Проблема загострюється політичним аспектом – ми знову у циклі виборів у Європі. Спочатку відбудуться місцеві вибори у Польщі, пізніше – вибори до Європарламенту. Якщо є політична воля, то такі блокади можна припинити", – впевнений експерт.

Російські агентура, гроші, лобісти продовжують працювати

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко вважає, що події на кордоні України та Польщі демонструють повний провал української дипломатії та розвідки.

"І тут йдеться не лише про Польщу, – уточнює він. – Російські агентура, гроші, лобісти працюють у величезній кількості країн. Практично два роки йдеться про те, що рашисти можуть розпочати наступ з Білорусі з метою відрізати частину України від західних кордонів. І, коли ми вкладали сотні мільйонів доларів для посилення свого кордону з Білоруссю, відтягували туди величезну кількість військ і техніки (які стали б у нагоді під час бойових зіткнень на сході та півдні), росіяни спокійно працювали зі своєю агентурою в західних країнах, що залишилася там з часів СРСР. І зараз ця агентура підвела голову".

Українські спецслужби мають тісно співпрацювати з польськими, колегами з інших країн, виявляючи таку агентуру, упевнений Сергій Войченко.

"Я не повірю, – продовжує він, – що простий польський фермер кидає свою роботу та починає брати участь у блокуванні кордонів. Більше того, влаштовує такі провокації проти українського зерна, зібраного в найнебезпечніших умовах, із жертвами, під обстрілами тощо. Це можуть робити лише відверті агенти Кремля!".

За словами експерта, саме недостатньо зрозуміле нам ставлення не лише в Польщі, а й у США до російсько-української війни дає можливість контрсилам піднімати голову. У тому числі блокуючи кордон із Україною.

"І на цьому дивує бездіяльність нашої влади. Вона мала всю армію чиновників кинути на кордони з Польщею. Спілкуватися із польською владою, спецслужбами, фермерами. Вирішувати проблемні моменти, а не підігравати тим чи іншим спекулянтам, які заробляють на ситуації з обох боків кордону", – наголошує Сергій Войченко.

Він нагадує, що завдяки зусиллям військових у нас у рази краще запрацював експорт морем. Але нам важливо, щоб сухопутні маршрути працювали без збоїв. В обидві сторони. Адже до нас йде гуманітарна допомога, озброєння, боєприпаси тощо, зазначає експерт.

"Польська влада та правоохоронці мають вжити заходів проти тих, хто влаштував це пекло на українському кордоні. А нашій країні слід порушувати це питання у Брюсселі. Садити за стіл переговорів не лише польську владу, а й прикордонні з Польщею країни. Щоб вони також залучалися до діалогу, вживали контрзаходи, посилюючи, зокрема, перевірки польських перевізників, допуск польської продукції на ринки інших країн ЄС. Поляки, ймовірно, забули, як вони вибили у 90-х з ринку перевезень та продукції багатьох західних підприємців. Слід нагадати. У ситуації війни так чинити з Україною – неприпустимо! Важливо донести це до поляків, акцентуючи, що ситуація може негативно вплинути на них самих", – робить висновок Сергій Войченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Туск ультимативно заявив, що Україна може втратити підтримку: яка причина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

12 лютого 2024, 14:44

От Туск, який хотів вирішити це питання конструктивно, і отримав гарний урок. Тероризм Божих нацистів не знає і економічних меж. Їм не можна йти на поступки в жодному разі вони одразу відчувають шпарини. Отримують транзит у Литву там розвертається і везуть вже не українське зерно. В Україні вони на скрутках отримують відшкодування ПДВ із цих грошей платять зарплату і трохи податків. Юдейці звикли продавлювати віджимати шахраювати підробляти... Всіх непокірних поливають шаленим бандерівським нацистським брудом. У кошерних фашистів всі ухилянти зрадники, які заслуговують на штрафи прострілені коліна.


Новини