Головна Новини Світ Польща Чи можна знайти порозуміння з поляками: на що варто звернути увагу Варшаві
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можна знайти порозуміння з поляками: на що варто звернути увагу Варшаві

У блокуванні польсько-українського кордону явно простежується російський слід

31 березня 2024, 13:35
Поділіться публікацією:

Під час переговорів між українською та польською делегаціями у Варшаві 28 березня своєю поведінкою шокував заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак. В істеричній формі він буквально зірвав намічені домовленості про транзит українського зерна. А, коли про таку негідну поведінку стало відомо, заявив, що його просто намагаються дискредитувати. У свою чергу прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що хоч і є, "мабуть, найпроукраїнськішим політиком у Європі", але для нього на першому місці – інтереси поляків. Про що говорять подібні дії та заяви членів польського уряду? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи можна знайти порозуміння з поляками: на що варто звернути увагу Варшаві

Блокада кордону. Фото: з відкритих джерел

Полякам слід замислитись над тим, що творить РФ

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко поділився таким коментарем:

"Туск справді позиціонує себе найпроукраїнськішим політиком Європи. Але ми бачимо, які складності Польща навіть за його прем'єрства, створює нам з експортом і загалом із перевезеннями. Останні переговори, на жаль, не призвели до принципових проривів. Чомусь у польському уряді окремі діячі рівня заступника міністра поводилися дуже одіозно, зриваючи вже підготовлені рішення. Це не керівництво уряду, навіть не міністр. Лише заступник. Але саме його стараннями переговори зайшли в глухий кут".

При цьому, наголошує генерал, у блокуванні польсько-українського кордону явно простежується російський слід.

РФ, підкреслює він, вкладає великі гроші, щоб певні структури в Польщі (аграрії, далекобійники) влаштовували різноманітні протести, що шкодять Україні.

"При цьому самі росіяни на європейському ринку зерна займають 14%, тоді як Україна лише 5%. Але блокують чомусь насамперед польсько-український, а не польсько-білоруський (звідки валом йде зерно з РФ) кордон. У зв'язку з великодніми (католицькими) святами зняли навіть ті мінімальні блокування, які були на польсько-білоруському кордоні. Але польсько-український залишається заблокованим. Дуже показово", – вважає Ігор Романенко.

Полякам слід замислитись над тим, що творить РФ. Адже, дозволяючи Путіну руками самих поляків послаблювати Україну, вони дають Кремлю сигнали до подальших дій. І той діє! У польський повітряний простір постійно залітають російські ракети. А збивати їх поляки не наважуються. Що лише розбурхує країну-агресора.

Відштовхуватись слід від цифр, від фактів, а не від емоцій

Президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса впевнений – щодо сільського господарства, аграрної політики можна знайти взаєморозуміння з поляками.

"Сам факт того, що вперше на професійному рівні зустрілися керівники найбільших аграрних асоціацій Польщі та України – це добрий крок у правильному напрямку. Ми вдячні нашому міністру аграрної політики та продовольства Миколі Сольському, міністру сільського господарства Польщі – Чеславу Секерському за можливість обговорити існуючі проблеми. Включаючи експорт та транзит деяких культур з України (зокрема зернових, олійних), цукру, малини, меду. Думаю, компромісне рішення вже було б ухвалене, якби не заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, котрий своїми діями довів ситуацію до абсурду. І, по суті, зірвав можливість підготувати фінальний документ, за яким ми могли б працювати наступні місяці", – констатує експерт.

Але це, уточнює він, не означає, що зустріч завершилася повним провалом. Через місяць заплановані нові переговори у Варшаві, під час яких сторони мають намір знову пройтися тими пунктами, які викликають суперечки.

"Як на мене, слід відштовхуватися від цифр, від фактів, а не від емоцій. Що і в яких кількостях було проекспортовано з України, куди пішло, де залишилося, якою є ситуація на глобальних ринках, – зазначає Алекс Ліссітса. – На світовому ринку зерна є такі глобальні гравці як Аргентина, Бразилія, Росія, США, Канада, Австралія. І це теж слід брати до уваги. Розуміти, куди рухається ринок. І як ті ж таки Україна та Польща можуть допомогти один одному не в короткостроковій, а в довгостроковій перспективі. Впевнений, що будь-які заборони, блокування не ведуть до покращення ситуації. Слід шукати компроміси. І ми їх обов'язково знайдемо, якщо дискусія вестиметься на професійному рівні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим закінчилися переговори України та Польщі: чи буде розблоковано кордон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Виктория

31 березня 2024, 18:44

Украина- буфер для Польши, цель России, как и в СССР 17 сентября 1939 года.

Ігор

31 березня 2024, 13:10

Полякам слід розуміти тактику аграрної мафії юдейців. Вони тільки на деякий час зроблять послаблення, а після того як поляки втратять пильність почнуть антиконкурентну боротьбу з новими силами. Грошей у аграрних мафіозних кланів вистачить. В Україні усі соцмережі переповнені скаргами як людей обдурюють на зарплати виплати за паї та інші. Корумповані юдейці розуміють що з втратою виходу до Чорного моря Польща стани єдиним транспортним коридором тому і намагається монополізувати цю логістику. Жодних послаблень бо Хунта Зе жодних обіцянок і домовленостей не виконала. Свідченням є юдейсько-Путинська криза.


Новини