Головна Новини Світ Польща Про що говорять заяви Туска щодо України: що може змінитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять заяви Туска щодо України: що може змінитися

Туск має розуміння того, що та ж Польща не зможе вистояти стільки, скільки вже вистояла Україна

21 квітня 2024, 11:25 comments1267
Поділіться публікацією:

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що ситуація на українському фронті є критичною. Він наголосив на важливості посилення оборонної допомоги Києву країнами-партнерами, зокрема для протидії ракетному та дроновому терору з боку РФ. Крім того, Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду українського кордону, нагадавши, що прикордонні пункти, згідно з нещодавнім рішенням уряду, мають статус критичної інфраструктури. Про що говорять такі заклики? Чи можна сподіватися, що вони реалізуються? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять заяви Туска щодо України: що може змінитися

Дональд Туск. Фото: з відкритих джерел

Туск ставить правильні питання перед власним суспільством

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін пояснює:

"Заклики Туска підтверджують, що ситуація на українському фронті справді критична. І без матеріально-фінансової допомоги ми навряд чи зможемо себе захистити. І, схоже, є чітке розуміння цих тез у європейських лідерів. Як і розуміння того, що та сама Польща не зможе вистояти стільки, скільки вже вистояла Україна".

Тому, зазначає експерт, Туск як щирий політик ставить ці питання перед власним суспільством.

"Я думаю, він це робить для того, щоб не використовувати силу проти своїх виборців. Намагається вмовити їх піти назустріч подібним рішенням", – робить висновок Олег Пендзін.

Діалог продовжується

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук наголошує, що ми продовжуємо переговори з польською стороною, черговий раунд яких відбувся наприкінці березня на рівні міністрів, які відповідають за АПК, а також представників профільних асоціацій, а також прем'єрів. Тоді, нагадує він, питання розблокування кордону було ключовим.

"На сьогоднішній день діалог триває. Наприкінці квітня планується чергова зустріч, на якій знову порушать питання розблокування кордону та транзиту української продукції. Щодо зернової групи ми вже рік не реалізуємо продукцію на території Польщі. Ідеться виключно про транзит", – уточнює Денис Марчук.

До того ж, продовжує він, у нас не такі великі обсяги залишилися, щоб перевантажувати їх через портову інфраструктуру Польщі для імпорту до третіх країн.

"Сподіваюся, невдовзі побачимо позитивну для нас розв'язку. Тим більше, що сьогодні, 21 апреля, у Польщі відбудеться другий тур місцевих виборів – і політична складова відійде нарешті на другий план. Щоправда, у червні – до Європарламенту. І невідомо, як поводитимуться тоді польські фермери, – зазначає Денис Марчук. – Наразі вони призупинили блокаду, але не для всіх груп. Ті ж зернові – не пропускають. І про це слід продовжать говорити на рівні профільних міністерств та бізнес-асоціацій".

Туск не відкрив Америку

Голова Українського аналітичного центру економіст Олександр Охріменко вважає дивним, що Туск закликає польських фермерів зупинити блокаду, маючи достатньо ресурсів, щоб змусити їх це зробити.

"На кордоні є справжні бандити, які дали гроші найбільш неадекватним польським фермерам, перетворивши тих фактично на рекетирів. Поки влада не "пресоне" цю схему, блокада буде постійною, – попереджає експерт. – Це носить уже виключно рекетирський характер. На всі поступки фермерам, на які можна було вдатися, влада пішла. Але ті продовжують шантаж кордоном, розуміючи, що створюють проблеми Україні і представляють свою країну в непривабливому вигляді. Потрібно показово заарештувати і посадити бандитів, які стоять за цим".

Економічної логіки, захисту інтересів польських фермерів тут немає, наголошує Олександр Охріменко.

"Щодо необхідності посилити підтримку України – Туск тут не відкрив Америку. А ось Америка нарешті відкрила шлях до надання нам необхідної допомоги. Палата представників уже проголосувала, наступного тижня проголосує Сенат – і піде процес. В ідеалі вже наступного тижня ми отримаємо нові партії озброєнь та боєприпасів. Що значно покращить ситуацію на фронті, а також із закриттям нашого неба. Європейці теж мають активізуватися та більше виробляти та постачати зброї та боєприпасів в Україну", – зазначає Олександр Охріменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — останні дії різних гравців навколо війни в Україні: що відбувається і до чого готуватись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини