Головна Новини Світ Росія Чи може РФ влаштувати ядерну катастрофу: які ризики після нових рішень Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може РФ влаштувати ядерну катастрофу: які ризики після нових рішень Путіна

Росія продовжує використовувати ядерний шантаж, як аргумент для тиску на Україну та її союзників

3 листопада 2023, 16:57
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін підписав закон про відміну ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ). З боку США та ЄС звучать заклики одуматися, але навряд чи на це здатна нинішня РФ. Більше того – там активно намагаються звинуватити Україну в атаках на Курську АЕС. Що може бути використане для ударів по українських АЕС – і Путін уже робив подібні заяви. Про що говорить посилення ядерного брязкання з боку РФ? Як на це реагувати? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи може РФ влаштувати ядерну катастрофу: які ризики після нових рішень Путіна

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путінський режим "включає" ядерний шантаж

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Ядерний шантаж – звична для російського керівництва практика, про яку вже неодноразово говорилося. І саме це один із аргументів, з яким звертався президент України з іншими країнами із закликом визнати РФ державою-спонсором тероризму. Адже ядерний шантаж – один із видів тероризму. Причому у випадку з РФ – це не порожні декларації. Адже, крім безпосереднього застосування ядерної зброї, вона може здійснювати теракти, атакуючи ті ж АЕС. І використовуючи це як аргумент для тиску на Україну та її союзників".

Такі стратегії, зазначає експерт, Кремль застосовує регулярно, роблячи лише деякі паузи. Причому путінський режим "включає" ядерний шантаж тоді, коли все складається не так, як йому хотілося б. Наприклад, на фронті, звертає увагу Петро Олещук.

"Водночас, сама собою ідея застосування ядерної зброї або здійснення ядерного теракту дуже токсична у світі. Той же Китай, який зараз є основним партнером РФ, неодноразово робив заяви про неприпустимість застосування та поширення ядерної зброї. Поки що це стримувало Росію від непоправного. Але не виключено, що вона спробує організувати ядерну катастрофу, покладаючи провину на Україну, – вважає політолог. – Для цього може використати Запорізьку АЕС, яка повністю підконтрольна росіянам".

На жаль, констатує Петро Олещук, інструменти ядерного тероризму путінський режим залишаються. І він точно продовжуватиме його застосовувати, підтверджуючи власну терористичність.

РФ нарощуватиме ядерний потенціал

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначає, що, з одного боку, РФ справді виходить із ДВЗЯВ, тим самим показуючи, що (або може) нарощуватиме ядерний потенціал. З іншого боку, ризик того, що вона здатна прямо чи опосередковано влаштувати ядерну катастрофу (наприклад, використовуючи ЗАЕС чи інші АЕС України), схоже, дещо знизився.

"З того, що я читала у багатьох закордонних ЗМІ, низка країн, включаючи Китай, брали участь у тому, щоб знизити ядерні ризики. Це була частина непублічного переговорного процесу", – пояснює аналітик.

Не забуватимемо, продовжує вона, що наближається зима – і військові дії, швидше за все, будуть не такими активними, як раніше. А ближче до весни Україна вже може здобути більше нових озброєнь, включаючи літаки. Ну, а Росія зазвичай включає ядерний шантаж, коли нам передають якісь нові зразки озброєнь, що дозволять нам активніше атакувати.

"Саме у такі моменти Москва починає істерити, намагаючись злякати союзників України. Мовляв, якщо ЗСУ активно наступатимуть, то станеться такеее... Насправді, це не означає, що РФ готова застосовувати ядерну зброю. Але вона явно готова продовжувати нею брязкати. І це, звісно, несе ризики, – вважає Олеся Яхно. – Особливо на фоні того, що ядерні програми активно розвивають Північна Корея, Іран. А тепер ще й РФ після тривалої перерви розпочне ядерні випробування. Переміщуючи при цьому частину свого ядерного арсеналу до Білорусі".

Ризики нікуди не зникли, впевнена експерт. Світ явно рухається до нарощування озброєнь, зокрема ядерних. Країни НАТО проводять навчання, в тому числі присвячені реагуванню на ядерний удар. І це говорить саме за себе.

"Втім, швидше за все, в найближчому майбутньому Росія робитиме ставку на ракетні удари по українській інфраструктурі. Намагатись використовувати з користю для себе ескалацію на Близькому Сході. Плюс – сподіватися, що вибори в США чи країнах Європи зроблять Захід більш згідливим", – робить висновок Олеся Яхно.

Вплинути на Москву може Пекін

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін припускає, що вихід РФ із ДВЗЯВ, інші її ядерні ігри – це тактика, пов'язана з підвищенням ставок заради переговорів із США.

"Справа в тому, що для Штатів політика стримування, ядерного контролю – один із ключових моментів після Другої світової. І Путін, виходячи з відповідних договорів, показує – чи хочуть США чи ні, їм доведеться з ним домовлятися. Принаймні з ядерної безпеки. Нехай навіть неофіційними каналами, – пояснює політолог. – Не виключаю, що одночасно РФ хоче розв'язати собі руки для випробувань ядерної зброї".

Вплинути на Москву може Пекін. З його боку, нагадує Олексій Якубін, не раз лунали попередження про неприйнятність використання ядерної зброї як фактор зовнішньої політики.

"Але Пекін зараз в набагато кращих відносинах з Москвою, ніж з Вашингтоном. І це накладає свій відбиток на те, що відбувається, – наголошує експерт. – Так, зараз обговорюється можливість зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна наступного тижня. І делегацій (американської та китайської) – щодо саме ядерки. Але це лише гіпотетична зустріч з неясними наслідками. Але у разі, якщо вона відбудеться, одним із козирів Китаю якраз може бути його можливість впливати на РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що свідчить серія провокаційних заяв Арестовича: що може чекати на Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини