Головна Новини Світ Росія Чи можливі несподіванки під час виборів в РФ: на що чекає Путін для старту кампанії
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можливі несподіванки під час виборів в РФ: на що чекає Путін для старту кампанії

У РФ ніхто не сумнівається в "переобранні" Путіна, але Кремль шукає способи зробити це ефектніше

16 листопада 2023, 14:50
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін, який править уже майже чверть століття, почав робити заяви в ракурсі намічених на березень виборів президента РФ. Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Путін планує в грудні оголосити про старт своєї виборчої кампанії, тому жене росіян на забій, у тому числі в районі Авдіївки, щоб показати хоч якийсь результат на полі бою. А представники Інституту вивчення війни (ISW) припускали, що передвиборча кампанія Путіна пройде без незручної для нього теми війни в Україні. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" передвиборну метушню в країні-агресорі, а також те, до чого призведе чергове "переобрання Путіна".

Чи можливі несподіванки під час виборів в РФ: на що чекає Путін для старту кампанії

Вибори президента Росії 2024 року. Фото з відкритих джерел

Такі "переобрання" в РФ – просто показуха

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан розмірковує так:

"Про які можна говорити вибори у країні, де фактично сформовано режим східної жорстокої диктатури? Де прямі, чесні, вільні вибори неможливі за визначенням. Йдеться просто про чергове призначення Путіна президентом РФ".

Експерт наголошує, що в Росії відсутня вільна преса, немає опозиції (або за кордоном, або посаджена, або в такому підпіллі, звідки й пискнути не може). Плюс – значну частину населення отруєно імперським націонал-шовінізмом.

"У таких умовах путінський режим може не перейматися за своє існування. Тим більше, що всі структури, які працюватимуть під час виборчої кампанії, однозначно працюватимуть виключно на Путіна. І вже схоже вирішено, що він отримає понад 70% голосів. Пропаганда ж розкручуватиме тезу, що в РФ нібито працює демократія, що обрано всенародно улюбленого президента. І в такому дусі", – прогнозує Василь Богдан.

На його думку, навряд чи на ці псевдовибори прибудуть реально незалежні міжнародні спостерігачі. Але, оскільки РФ продовжує залишатися членом ОБСЄ, не виключає, що допустять деяких близьких до неї представників цієї організації. Але того контролю, який має бути в процесі справді вільних чесних, демократичних виборів, не варто очікувати, впевнений генерал.

"Такого роду "переобрання" просто показуха. І що воно відбудеться – немає сумнівів. Втім, якщо не станеться палацового перевороту – і Путіна силою не усунуть від влади. А таке може статися, вважає ветеран зовнішньої розвідки. – Політичні, військові, бізнесові еліти РФ серйозно стурбовані своїм майбутнім, подальшою ізоляцією Росії, невблаганним сповзанням економіки на шлях рецесії. І хоч ВПК там поки що працює, вийти на рівень сучасних технологій, сучасного озброєння росіяни не можуть. Це особливо яскраво видно на прикладі ракетно-космічної галузі країни-агресора, яка явно перебуває у кризі".

Василь Богдан не сумнівається, що перепризначення Путіна світ (принаймні Західний) сприйме негативно. І нагадує, що в ПАРЄ вже ухвалили резолюцію про те, що Путіна не визнають легітимним президентом, якщо він піде на черговий термін. Позиція України буде аналогічною, наголошує експерт.

"Важливо, – наголошує він, – щоб наша інформаційно-пропагандистська машина тут працювала потужно, компрометуючи Путіна і загалом псевдовибори, які мають намір провести в РФ. Слід доводити до світової спільноти, що такий фарс – це не вибори. Що готується чергова фальсифікація, яка створює подальшу загрозу глобальній демократії автократичного, терористичного режиму Путіна".

Путіну потрібен якийсь яскравий успіх у війні

Очевидно, що вибори в Росії – це фарс, наголошує політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський. Усі наперед знають результат, пояснює він. Його знає Кремль, його знають росіяни, знає весь світ. Інтрига лише у тому, який відсоток намалюють президентові цього разу.

"Але Путін все одно змушений відігравати весь процес, щоб результат виборів можна було легалізувати через визнання третіми країнами, у тому числі деякими країнами ЄС, – пояснює політолог. – Крім того, вибори Путіну потрібні ще як інструмент пропаганди. Потрібно переконати свій народ, що ситуація під контролем і все йде за планом. Для цього потрібна гарна картинка".

Денис Гороховський звертає увагу, що напередодні Путін підписав зміни до закону про вибори президента РФ, які, серед іншого, уточнюють порядок голосування під час воєнного стану. Багато хто очікував, що разом із цим він заявить про свою участь у майбутніх виборах. Але поки що – ні.

"Для цього Путіну був потрібен якийсь яскравий успіх у війні, який став би фоном його виступу. Ймовірно, ним мала стати окупація Авдіївки. Проте, українська армія не дала реалізувати цей план. Саме тому Путін досі не зробив відповідної заяви, – припускає експерт. — Але рано чи пізно він її зробить. Якщо не буде гідного інфоприводу, то Кремль його вигадає. Їм це не вперше".

Глобально очікувати на якісь наслідки від продовження правління Путіна не варто, вважає Денис Гороховський. На його думку, єдиний цікавий момент у всій історії з виборами: Путін так і не визначився із наступником. Отже – влада продовжує бути зосереджена в руках однієї людини. І, якщо з ним щось трапиться, то Башти Кремля можуть влаштувати невелику громадянську війну у боротьбі за владу, оскільки "улюбленця" призначено не було, констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — фронт у позиційному безвиході: як Україні змінити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини