Головна Новини Світ Росія Чи можна шляхом санкцій змусити Росію зупинити війну: на який крок має зважитися Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можна шляхом санкцій змусити Росію зупинити війну: на який крок має зважитися Захід

Головний спосіб послабити РФ може полягати в тому, щоб зменшити доходи від продажу сировини

7 лютого 2024, 18:05 comments1007
Поділіться публікацією:

Майже два роки повномасштабного вторгнення в Україну хоч і не "вирубили" російську економіку, але значно її пошматували. Так, видобуток "Газпрому" впав до мінімуму за останні 34 роки, відколи існує компанія. А в Міноборони Британії прогнозують, що Кремлю задля продовження агресії доведеться зменшити внесок до Фонду національного добробуту, збільшити податки всередині країни та збільшити борг. На підході і 13-й пакет санкцій від ЄС. Які удари ще необхідні, щоб максимально послабити фінансово-економічні можливості Росії продовжувати війну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можна шляхом санкцій змусити Росію зупинити війну: на який крок має зважитися Захід

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Країна-агресор має мафіозно-кланову систему правління

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран пояснює:

"Санкційний механізм – це гра в шахи. Один пакет санкцій у РФ викликає захисну реакцію, отже, потрібний інший пакет. І так далі".

Зміна експортної логістики на Схід – адже це не тільки падіння обсягів експорту того ж газу, це ще й введення Росії у витрати на розвиток експортної інфраструктури, пояснює експерт.

"Тому, – продовжує він, – реакція реального сектора на санкції буде повільною. Отже, санкції, введені на початку 2023 року, дають перші результати лише через 6-12 місяців".

Друге питання – це ефективність обходу санкцій, зазначає Віталій Шапран. Країна-агресор, наголошує він, має мафіозно-кланову систему правління, тому частину її фондів не закріплено офіційно за державними установами чи корпораціями. І це дозволило російському олігархату оминати санкції, зокрема щодо експорту нафти.

"Тому нашим союзникам слід розпочати ідентифікацію та конфіскацію неофіційних фондів Росії, – упевнений Віталій Шапран. – Це справа не одного місяця, тому для досягнення ефекту треба починати вже зараз".

Росія дуже залежить від свого експорту

За словами Олега Пендзіна, виконавчого директора Економічного дискусійного клубу, Росія дуже залежить від свого експорту. І єдиний спосіб її послабити – зменшити прибутки від продажу сировини.

"Але це проблематично з огляду на позицію наших партнерів. Той самий 13-й пакет санкцій готується вкрай вихолощеним. З тієї простої причини, що кожна наступна сфера, на яку можуть поширюватись обмеження, потребує пошуку консенсусу всередині європейських країн. А там із цим не все гладко", – зазначає експерт.

Одним із основних джерел російських доходів є нафта, нагадує він. Так, Захід ввів для неї цінову стелю. Але російську нафту не прибрали зі світового ринку, оскільки це призведе до різкого стрибка цін на неї.

"Не потрібно будувати ілюзій та очікувати, що шляхом санкцій можна змусити РФ припинити війну, – закликає Олег Пендзін. – Послабити її це здатно, так само як зменшити можливості відтворення військової машини. Але не більше. Єдиний спосіб припинення війни – силовий. А саме – нарощування потужності ЗСУ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — нові санкції ЄС: з якими труднощами зіткнуться російські дипломати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини