Головна Новини Світ Росія Чи можуть повернутися до РФ сталінські часи – яка ймовірність, що у росіян «зірве клапан»
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть повернутися до РФ сталінські часи – яка ймовірність, що у росіян «зірве клапан»

У Кремлі вже зрозуміли, що політика залякування дає свої результати

26 квітня 2023, 15:02 comments1529
Поділіться публікацією:

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що російський диктатор Володимир Путін боїться втратити владу, тому не вдається до підтримки відверто репресивних заходів. Наприклад, таких, як пропонує депутат Держдуми РФ від "Єдиної Росії" Андрій Гурулєв, закликаючи відродити сталінські репресії та відродити поняття "ворог народу". Чи згодні з таким твердженням? Чи справді Кремль боїться "перетиснути"? Чи є ймовірність, що у росіян "зірве клапан"? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи можуть повернутися до РФ сталінські часи – яка ймовірність, що у росіян «зірве клапан»

Протести в Росії. Фото: з відкритих джерел

Клапан у росіян не зірве, сподіватися на це не варто, передумов для цього немає

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі наголошує, що маховик репресій розкручується у РФ давно, але процес інтенсифікувався з 24 лютого минулого року.

"Втім, поки що не можна говорити, що рівень репресій у путінській Росії можна порівняти зі сталінськими в СРСР. Але необхідність посилювати заходи впливу на народ у російської влади є – і вона зростатиме", – прогнозує політолог.

Втім, продовжує він, поки ситуація в економіці країни-агресора не така плачевна, як нам би хотілося. Відповідно – життєвий рівень росіян не настільки  знизився, щоб вони почали масово протестувати, виходити на вулиці, намагатися повалити владу.

"Політика залякування також дає свої результати, – наголошує Максим Ялі. – Протести у великих містах, які виникли незабаром після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну, були жорстко пригнічені. Посадки, посилення законодавства, збільшення термінів за те чи інше висловлювання невдоволення відіграли свою роль. Найяскравіші лідери опозиції або посаджені, або виїхали за кордон. Протести затихли... Суспільство залякане, воліючи мовчати. Навіть ті, хто не підтримує війну. А більшість, на жаль, підтримує дії Кремля, просто не бажаючи особисто ставати його "іграшковим солдатиком" і вирушати в Україну".

На думку експерта, заяви типу гурулівського – це бажання невеликого прошарку суспільства, т.зв. "ультра-патріотів", сталіністів, закоренілих рашистів. Які виступають швидше як лякалки.

"Отже клапан не зірве, сподіватися на це не варто. Причин для цього, на жаль, немає", – констатує Максим Ялі.

Іншого виходу крім як закручувати гайки, Кремль не має

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець припускає, що Кремль тестує межі терпіння російських громадян.

"Гурульов і подібні до нього тут – своєрідне "вкидання", пробний камінь. Після чого дивитимуться на реакцію. Якщо її немає, або вона слабка – влада йде далі", – пояснює експерт.

Зараз, зазначає він, йде поступове закручування гайок. Путінський режим діє обачливо, поступально.

"Ті ж нещодавні обмежувальні заходи для призовників, коли якщо ти через 20 днів після навіть не вручення повістки особисто, а її появи в електронному кабінеті, не з'явишся у військкомат, починаються певні санкції, (заборона на керування авто, отримання кредиту, виїзд за кордон) – це частина репресивних заходів. Іншого виходу крім як закручувати гайки, Кремль не має. Люди починають розповзатися, ховатися. Ніхто не хоче йти вмирати в Україну через путінські мрії. А Путін уже не може відступити, – наголошує Тарас Березовець. – На жаль, поки що не видно, що у росіян може зірвати клапан – і вони зметуть владу у традиційному для себе кривавому бунті (безглуздому та нещадному). Але видно, що Кремль цього боїться. При цьому методично продовжуючи посилювати тиск на раболіпний народ".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Кремль запевняє, що воює в Україні з НАТО – як це пов'язано із затягуванням війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини