Головна Новини Світ Росія Чи справді така важлива Африка для Росії – на кого розраховані заяви Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді така важлива Африка для Росії – на кого розраховані заяви Путіна

Своїми заявами російський диктатор Путін спробував перекрити негативне тло від морської блокади України

28 липня 2023, 12:18 comments4989
Поділіться публікацією:

З 27 по 28 липня в Санкт-Петербурзі відбувається саміт Росія-Африка, який багато хто вже охрестив "путінське шоу". Сам Путін під час виступу на відкритті заходу запропонував замінити українське зерно на африканському ринку – російським. Що, на думку координатора стратегічних комунікацій Ради з національної безпеки США Джона Кірбі, виглядає як відчайдушна спроба російського диктатора приховати, який вплив на африканські країни мало його рішення не продовжувати зернову угоду. Що на цьому етапі можна сказати про російсько-африканський саміт? Навіщо він був потрібен Путіну — і чи виправдає його очікування? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи справді така важлива Африка для Росії – на кого розраховані заяви Путіна

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Обіцянки Путіна постачати низці африканських країн безкоштовне зерно – черговий популізм Москви

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки експерт-міжнародник Ігор Соловей звертає увагу, що, незважаючи на тривалу підготовку та очікування, російсько-африканський саміт має невисокий рівень представництва.

"Усього 17 із 54 країн представлені першими особами. П'ять країн проігнорували запрошення, – зазначає експерт. – Вже перший день форуму показав, що Росія намагається корумпувати африканських керівників цінними подарунками – це яскраво характеризує зневажливе неоколоніальне ставлення до них".

На думку Ігоря Солов'я, обіцянки Путіна постачати низці африканських країн безплатне зерно – черговий популізм Москви.

"Заявлені обсяги не компенсують дефіцит, що виник через морську блокаду України, – наголошує експерт.

Цікавою, на його думку, стала поява на саміті ватажка ПВК "Вагнер" Пригожина. Це, вважає Ігор Соловей, свідчить про основний вимір сучасних російсько-африканських відносин – найманство, насильство та зброю.

"А те, що російська пропаганда відверто раділа перевороту в Нігері напередодні саміту, характеризує неоколоніальну модель відносин, які пропонує Кремль Африці", — констатує Ігор Соловей.

Африка важлива для РФ як ресурсний регіон

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич розмірковує так:

"Для Путіна цей саміт важливий як демонстрація, зокрема претензій Росії на статус геополітичного гравця. На фоні ослаблення країн Європи та США в Африці, на фоні стабільно сильного впливу Китаю, Кремлю важливо було показати, що РФ також є гравцем, який впливає на настрій місцевих лідерів".

І тут, продовжує експерт, демонстрація подвійна з погляду делегацій, що приїхали.

З одного боку, показати російській публіці, що зовнішньополітичної ізоляції немає. З іншого боку – продемонструвати країнам Заходу, що РФ нібито має підтримку у світі. У цьому випадку – з боку Африки.

"Плюс – на фоні санкційного тиску Заходу та його союзників, обмеження доступу до ресурсів (ті самі титан і уран), Африка важлива для РФ як ресурсний регіон. Звідки можна брати сировину, куди можна частково експортувати свою продукцію, причому не лише АПК", – пояснює Ігор Тишкевич.

На його думку, на цьому етапі висновки робити зарано. У сенсі пропаганди, агітації Росія вже отримала необхідний ефект. А ось із погляду практичної реалізації (контракти, довгострокові програми) – буде ясно ближче до нового року, вважає експерт.

Що стосується загравання РФ з Африкою, тут вона йде стопами СРСР

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко впевнений, що путінську пропозицію замінити в Африці українське зерно на російське – це просто піар.

"У нас основний покупець – Китай. На другому місці – Нідерланди. Африка отримує теж чимало зерна, але вона зазвичай за нього не платить. Частину зерна Україна за гроші ООН постачала африканським країнам. А російське зерно ООН не закуповувала і не закуповуватиме. Тож ми бачимо чергові пропагандистські трюки у виконанні Путіна. Тим більше, що обсяги, які він називав (загалом по 25-50 тисяч тонн зерна – і то лише для Буркіна-Фасо, Малі, Еритреї) – незначні, – аргументує економіст. — Що стосується власне загравання РФ з Африкою, тут вона йде стопами СРСР, який свого часу витратив близько 100 млрд доларів (на той час, зараз це були б вже трильйони!) на фінансування режимів низки африканських країн. У совєтах були впевнені, що якщо вбухуватимуть такі гроші в Африку, там будуватимуть соціалізм. Виникала кумедна ситуація. Будь-який черговий диктатор, захопивши владу в тій чи іншій африканській країні, заявляв, що будуватиме соціалізм, їхав до Москви, брав гроші. Зрозуміло, що потім все розкрадалося – на чому будівництво соціалізму на африканських теренах і закінчувалося".

Путін, акцентує експерт, робить абсолютно ті ж помилки, що свого часу радянські правителі. Він тупо намагається підкупити африканські країни. Не розуміючи специфіки регіону.

"Якщо Єгипет та ПАР – більш-менш зрозумілі, економічно та політично плюс-мінус стабільні, то в більшості інших відбуваються постійні дестабілізаційні процеси. Влада змінюється часто-густо, зазвичай, шляхом військових переворотів. А правителі часто не контролюють частину країни. І спроби Путіна дати комусь із нинішніх правителів солідний куш заради підтримки РФ – все одно, що кидати гроші в яму. Безглуздо, безперспективно. Але Путін мислить радянськими стереотипами. І діє так само. І ефект буде такий самий – ніякий", – прогнозує Олександр Охріменко.

Він не має сумнівів, що цей саміт потрібен Путіну виключно для піару. Але ефекту не буде жодного, запевняє економіст.

"Африка – специфічний регіон, – пояснює Олександр Охріменко. – Він, начебто, багатий на природні ресурси. Але там такий бардак, такі зловживання, такий хаос, що навіть китайці, котрі щільно зайшли останніми роками на цей континент, хапаються за голови. Вбухали коштів у Африку вони чимало, і з віддачею – проблеми. Купа інвестицій, купа прожектів, а користі — ніякого. І свого часу колишні колонізатори — французи, англійці, багато в чому тому віддали перевагу відмовитися від колоній і піти з Африки, яка коштувала занадто дорого".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи вдасться Путіну підім'яти під себе африканські країни, чим закінчиться саміт Росія-Африка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини