Головна Новини Світ Росія Чи стануть для Путіна ці перевибори останніми: як реагувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи стануть для Путіна ці перевибори останніми: як реагувати Україні

На Росію насувається серйозна криза, одним із тригерів якої буде ймовірне невизнання результатів цих "виборів" частиною цивілізованого світу

11 березня 2024, 13:10
Поділіться публікацією:

Цього тижня в РФ і на тимчасово окупованих територіях відбудуться президентські вибори, які самі росіяни вважають фарсом. Фактично йдеться про шосте переобрання Володимира Путіна, який не приховує бажання знищити Україну як державу та послабити або розвалити НАТО. Саме таку "національну ідею" він, схоже, "продав" росіянам, маючи намір залишатися безстроковим президентом. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" ситуацію всередині РФ напередодні перевиборів Путіна, а також спрогнозували, чи стануть вони для диктатора та його режиму останніми.

Чи стануть для Путіна ці перевибори останніми: як реагувати Україні

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Росіяни не готові виходити на протести

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко поділився таким коментарем:

"Швидше за все, це справді будуть останні вибори Путіна. На Росію насувається серйозна криза, одним із тригерів якої буде ймовірне невизнання результатів цих "виборів" частиною цивілізованого світу".

Далі, на думку експерта, є речі, які залежать та не залежать від нас.

Він упевнений, що Україні треба максимально показувати, що вибори на наших окупованих територіях є нелегітимними. Причому, наголошує Андрій Єрьоменко, це видно навіть за т.зв. "спискам виборців". Росіяни опублікували їх у кількості, в якій люди мешкали на тих територіях до окупації.

"Очевидно, що місцевих жителів там поменшало. Є загиблі, є ті, що виїхали і так далі. Крім того, голосувати дозволили людям із українськими паспортами. З якого дива? Всі ці речі наша дипломатія має проговорювати, наголошуючи не тільки на нехтуванні РФ морально-етичних норм, а й юридичних моментів. І добиватися не лише не визнання даних псевдовиборів, а й запровадження за них нових санкцій", – вважає експерт.

Не від нас, за його словами, залежить, як відбудуться ці вибори на міжнародно визнаній території РФ. Чи там будуть настільки масові фальсифікації, що приховати їх неможливо? Чи буде достатньо ще й таких доказів, що "цар — не справжній"? Чи будуть якісь протести?

"Поки що, судячи з даних, що просочуються з території РФ, люди насправді не підтримують вже ні путінську владу, ні війну. Але росіяни не готові виходити на протести. Ну, а соціологія за тоталітарних режимів – це така сама фікція, як і "вибори". Тому достовірних даних про настрої росіян, ні про результати чергового постановочного волевиявлення ми не дізнаємося", – констатує Андрій Єрьоменко.

Ми маємо розставити акценти

Політичний експерт Світлана Кушнір нагадує приказку, що скільки б мотузочці не витися, а кінець буде. З огляду на вік (71 рік), а також загальну токсичність персонажа ці вибори для Путіна таки – останні, вважає вона.

"Те, як Путін "продає" російським громадянам себе, щоб бути обраним, схоже на радянський гастроном 80-х: є так багато сортів риби, але у продаж привезли лише тюльку, беріть, бо завтра вже не буде. Але акценти ми маємо розставити: 17 березня путінський режим проведе так звані президентські вибори – і до участі у цьому фарсі схилятиме громадян України на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). Таким втягуванням українців із ТОТ у російські вибори Кремль має низку цілей", – акцентує Світлана Кушнір.

По-перше – це спроба легітимізації окупації та незаконного процесу "виборів" загалом.

"Тобто для світу загарбник демонструватиме інкорпорацію до Росії захоплених територій України. Мовляв, дивіться всі, у нас відбуваються вибори, люди на них голосують, та тут – розквіт демократії, скасовуйте санкції! Насправді, участь українців в окупації у російських виборах не має нічого спільного з демократичним волевиявленням і є юридично нікчемним актом. Якщо вдасться бойкот російських "виборів" на ТОТ — це має бути сприйнято світовою спільнотою як форма опору окупації, яка наближає перемогу України. Але ми розуміємо, що ситуація там вкрай важка, тож кожен українець в окупації має зважати на ступінь персонального ризику. І, діючи всупереч загарбникам, насамперед, берегти себе, своє життя. Тому що наша війна проти Росії не так за територію, як у першу чергу – за людей, за українських громадян, яких путінський режим взяв у заручники", – пояснює експерт.

По-друге, продовжує вона, вибори в окупованих містах та селах України несуть ідеологічну складову стосовно власне росіян. Щоб показати їм, як добре, що вони з Путіним, як добре, що імперія розросла завдяки йому.

"І знаєте, багато росіян переймуться таким відчуттям "гордості за свою Батьківщину". І будуть наступні шість років "пишатися". А потім: чи осел упаде, чи падишах здохне, – вважає Світлана Кушнір. – Немає сумнівів, що ці "вибори" мають бути засуджені світом, а Путін стати остаточно нерукопотискаємим. Світу також слід посилити санкції за примус українців на ТОТ голосувати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи залишилися в Росії сили, здатні вдарити по режиму Путіна: що може зробити Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

11 березня 2024, 13:46

Два карлика і їх свита жили довго і криваво і померли в один день! Слава зникаючий! Корупція понад усе!


Новини