Головна Новини Світ Росія Чи вдасться Путіну підім'яти під себе африканські країни – чим закінчиться саміт Росія-Африка
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи вдасться Путіну підім'яти під себе африканські країни – чим закінчиться саміт Росія-Африка

Коли зернову угоду зірвано, Путін фактично намагається тримати країни Африки у заручниках, продовжуючи висувати звинувачення у бік Заходу

27 липня 2023, 15:32 comments3021
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін у четвер, 27 липня, виступаючи на відкритті саміту "Росія – Африка" в Санкт-Петербурзі, заявив, що найближчими місяцями РФ безкоштовно поставить низці африканських країн (Буркіна-Фасо, Малі, Еритрея) по 25-50 тисяч тонн зерна та за свої кошти забезпечить доставку. Він також знову повторив, що Росія нібито спроможна замістити українське зерно. В той же час глави більшості африканських країн вирішили бойкотувати саміт, відправивши нижчі рівні делегацій на путінське шоу. Кремль традиційно звинувачує у всьому США та їхніх європейських союзників, які нібито чинили тиск на лідерів африканських держав із закликом ігнорувати саміт. Про що говорить російське загравання з Африкою на фоні зриву зернової угоди? До чого ці кремлівські ігрища можуть призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи вдасться Путіну підім'яти під себе африканські країни – чим закінчиться саміт Росія-Африка

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Не було сумніву, що Росія почне пропонувати Африці своє зерно

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Нічого надординарного в активності Росії на африканському напрямі немає. Вона, як правонаступниця колишнього СРСР, намагається і після його розвалу зберегти вплив на Африканському континенті. Хоча, звичайно, має незрівнянно менше, ніж Союз ресурсів. Навіть ідеологічної складової. Адже СРСР свого часу, підтримуючи ті чи інші звірині режими в Африці, відштовхувався від власної ідеології – комуністичної, псевдоантіімперіалістичної (при тому, що сам був імперією). Росія ж зараз ніякої ідеології немає. Тому все будується на фінансах (у яких вона зараз дуже обмежена) та на корупційних зв'язках (у чому вона абсолютно необмежена, маючи тут давні традиції)".

Щодо саміту в Петербурзі, то після того, як ПАР, яка приймає в серпні саміт БРІКС, рекомендувала Путіну, який перебуває в міжнародному розшуку, не їхати туди (і він, судячи з недавніх заяв Кремля, не поїде), РФ спробувала максимально залучити хоча б Африканські країни на свій саміт, пояснює експерт.

"Не було сумніву, що Росія почне пропонувати Африці своє зерно. Вона відкрито говорить про це кілька місяців. І це була одна з умов РФ (можливість розширити торгівлю своїм продовольством) перед укладанням зернової угоди. Зараз, коли угода зірвана, Путін намагається донести до лідерів африканських країн, що Росія готова їм постачати зерно, а от "прокляті імперіалісти на чолі з англо-саксами не дають вам допомагати — і саме вони будуть винними у майбутніх проблемах". Хід абсолютно примітивний. Спроба підім'яти Африку буде. Не виключаю навіть деякого локального успіху, але вирішальним він точно не стане", – упевнений Георгій Тука.

Особливої довіри до РФ на Африканському континенті немає

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович зазначає, що Росія робить велику ставку на Африканський континент. Але навряд чи ця ставка зіграє.

"На фоні санкцій і фактичного розриву відносин із Заходом, африканський напрямок бачиться Москві перспективним (не даремно його активно підгортала ПВК "Вагнер"). І через те, що залишилися добрі зв'язки з часів СРСР. І через те, що РФ, справді, може допомагати низці країн Африки продовольством. І через те, що є можливість фактично підкуповувати дуже корумповану владу там, причому за не найбільші гроші", – пояснює експерт.

Але, продовжує він, саміт, що розпочався сьогодні, вже показав, що особливої довіри до РФ на Африканському континенті немає, так само як і особливої підтримки країни-агресора.

"По-перше, приїхало менше третини лідерів африканських країн. Причому немає лідерів багатьох провідних держав, які за рівнем економічного розвитку випереджають навіть РФ. Так, є ПАР, але справа в тому, що вона є частиною БРІКС, куди входить і Росія. По-друге, в Африці вже знають ціну російським обіцянкам. Про безкоштовне або дешеве зерно, інвестиції і так далі. Справа в тому, що РФ немає логістичних можливостей доставити в Африку стільки зерна, скільки тій необхідно, щоб не опинитися на межі голоду. І ті ж обіцянки попереднього року, які давались у подібному ракурсі, залишилися не виконані", – акцентує Ігор Рейтерович.

Є, з його слів, і третій чинник. Країни Заходу зараз активно працюють в Африці (після певного періоду недостатньої уваги даному континенту), у тому числі переконуючи на необхідності відновлення зернової угоди.

"І я не здивуюсь, якщо на цьому саміті представники Африки звернуться до Путіна з відповідним закликом", – зізнався експерт.

Він упевнений, що не варто забувати і про фактор Китаю, який більшість країн Африки (особливо екваторіальної) вважає чи не своєю вотчиною. І активність Росії там точно не тішить китайців, які, ймовірно, провели певну роботу в цьому напрямку, вважає Ігор Рейтерович.

"З огляду на вищесказане саміт точно не принесе тих результатів, на які розраховував Кремль, – констатує він. – На порядок денний обов'язково вийде тема необхідності поновлення зернової угоди, розблокування українських портів, а не ті пропозиції та альтернативи, які намагається зісватати африканцям Росія".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін намагається підкупити Африку після блокування "зернової угоди": про що заявив диктатор.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини