Головна Новини Світ Росія Чому Пригожин опиниться в Білорусі – який шанс випав Лукашенку завдяки переговорам
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Пригожин опиниться в Білорусі – який шанс випав Лукашенку завдяки переговорам

Рятуючи режим Путіна, Лукашенко врятував себе від хвилювань, які могли охопити Білорусь

25 червня 2023, 15:35 comments2233
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко виступив посередником між вагнерівцями, які підняли бунт і пішли на Москву, і Кремлем, який явно виявився не готовим до такої ситуації. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому роль "миротворця" відіграв саме Лукашенко, і чому ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин зрештою відбуває саме до Білорусі.

Чому Пригожин опиниться в Білорусі – який шанс випав Лукашенку завдяки переговорам

Лукашенка та Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Лукашенко просто скористався шансом

Директор Агентства моделювання ситуацій політолог Віталій Бала поділився такою думкою:

"Я не думаю, що хтось веде якусь супергру. І з самого початку не припускав, як деякі, що ось-ось будуть йти бої на вулицях Москви. На мою думку, Пригожин підняв заколот, дізнавшись, що прийнято рішення про його ліквідацію. Зіграв на випередження, щоби просто вижити. А коли з'явився шанс відіграти назад – тут же відіграв. Можливо, домігшись, що його найлютішого ворога – міністра оборони Шойгу – усунуть".

І в цій ситуації, пояснює експерт, Лукашенко виступив не просто посередником, а й певною мірою гарантом, що умов угоди буде дотримано. Що ніхто полювати на Пригожина не стане. Принаймні поки він перебуватиме в Білорусі – під "парасолькою безпеки" від Лукашенка. Того, хто стверджує, що знає Пригожина близько 20 років.

"Навряд чи хтось міг виступити посередником, – вважає Віталій Бала. – Той самий президент Туреччини Ердоган, до якого, як відомо, дзвонив учора Путін, відкрито став на його бік у конфлікті з Пригожиним, отже, не міг сприяти ефективним переговорам. Ну, а Лукашенко, який навряд чи був ініціатором посередництва і, за деякими даними, сам намагався втекти (як і Путін), швидше за все, просто скористався шансом. І навіть не так на порятунок путінського режиму, як в ім'я власного порятунку. Адже вчора вже прозвучало звернення і Тихановської (представляє білоруський уряд у вигнанні), і білоруських військових, які б'ються на боці України, до мешканців Білорусі в стилі – будьте готові. Сигналізуючи тим самим, що можуть розпочатися активні дії для повалення режиму Лукашенка. І в такій ситуації певною мірою рятуючи Путіна (хоча Пригожин навряд чи захопив би Москву, де Путіна, швидше за все, вже не було), він рятував і себе. Принаймні тимчасово. Бо якщо припустити, що почалися бої в Москві, не можна виключати, що озброєні, опозиційно налаштовані білоруси, не почали б чогось подібного в Мінську".

Тепер Лукашенко голову підніме, духом підбадьориться – з'явилася можливість знову стати суб'єктним

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий розмірковує так:

"Наскільки я розумію, Пригожин нікому не повірив би всередині Росії. А вилетіти з контрольованого ним Ростова прямо до Африки (де вагнерівці непогано зміцнилися), швидше за все, проблематично. Тому Лукашенко, якому Пригожин довіряє, виступив гарантом його недоторканності. І Пригожин, схоже, справді вважає, що саме на території Білорусі, під слово Лукашенка, він має шанси зберегти життя. Хоч я – і не тільки я – щодо цього маю сумнів. Путін зрад та принижень не прощає".

Самому Лукашенку, зазначає експерт, роль посередника вигідна тим, що він фактично не суб'єкт.

"Лукашенко останніми роками – ніхто і звати його ніяк. Все у Білорусі підім'яли під себе росіяни. Всім розпоряджаються вони. І тут така унікальна можливість надати найбільшу послугу Путіну. Ставши з ним практично нарівні. Це справжній подарунок долі, від якого Лукашенко не міг відмовитись", – пояснює Євген Дикий.

Такий крок, наголошує він, може стати серйозним чинником для подальших стосунків Путіна та Лукашенка.

"Адже правителя Білорусі фактично загнали під лаву. Та сама історія з ядерною зброєю – остання грань, яка демонструє, що росіяни творять на білоруській території, що хочуть. Хочуть – розміщують ядерну зброю, а Лукашенку навіть кнопочку від неї не показують. Ще й змушують говорити, що це він просив перетягнути до Білорусі російську ядерку. А тут раптом виявляється, що Путін без нього міг і владу не втримати. Зрозуміло, тепер Лукашенко голову підніме, духом підбадьориться. Це для нього шанс знову стати суб'єктним", – констатує експерт.

Також видання "Коментарі" повідомляло – що відбувалося в Росії – чому розпочався військовий заколот.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини