Головна Новини Світ Росія Чому Путін змушений йти на жест відчаю – як вплине на війну постачання снарядів КНДР
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Путін змушений йти на жест відчаю – як вплине на війну постачання снарядів КНДР

Зустріч Путіна та Кім Чен Ина - показник того, до якого рівня путінський режим довів РФ

12 вересня 2023, 16:50 comments4543
Поділіться публікацією:

На "Східному економічному форумі", де російський президент Володимир Путін заявив, що його рішення розпочати повномасштабне вторгнення в Україну зможуть оцінити лише майбутні покоління, а також пригрозив ударами по українських АЕС, очікується його зустріч із лідером Північної Кореї (КНДР) Кім Чен Ином. Зустріч двох диктаторів навряд чи призведе до чогось хорошого для України та глобальної безпеки загалом. Росія фактично відкрито випрошує у Північної Кореї боєприпаси для продовження війни проти України. І сама, схоже, готова поділитися з КНДР військовими технологіями. Що ця зустріч може дати Москві та Пхеньяну? Наскільки великі ризики для України? Як можуть відповісти наші союзники? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Путін змушений йти на жест відчаю – як вплине на війну постачання снарядів КНДР

Путін та Кім Чен Ин. Фото: з відкритих джерел

Росія абсолютно не готова до затяжної війни

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий розмірковує так:

"Запланована зустріч товариша Пу з товаришем Ином – знакова у низці аспектів. Ні для кого не секрет, що головною темою зустрічі є прохання Росії до КНДР допомогти зброєю, боєприпасами, бойовою технікою для війни проти України. І це насамперед показник того, до якого рівня путінський режим довів РФ. Я ніколи не був прихильником СРСР, дуже радий, що в юності встиг взяти участь у розвалі цієї імперії зла. Але слід визнати, що ця імперія зла хоч і була нелюдською, але технічно розвиненою. Радянський Союз не лише повністю забезпечував себе зброєю, а й щедро роздавав її своїм сателітам. Неможливо уявити, що генсек ЦК КПРС просить техніку та зброю у генсека Трудової партії Кореї. Це якийсь поганий анекдот! Але у путінському виконанні ми бачимо саме це. Що є блискучим доказом того, що путінська Росія – це не реінкарнація СРСР (як намагається створити враження кремлівська пропаганда). Швидше це – пародія на СРСР, що деградувала. Щось на кшталт Радянського Союзу у виконанні неандертальців".

Не менш показово й те, вважає експерт, що ця зустріч відбувається, коли з початку Великої війни минуло лише півтора роки.

"Я підкреслюю слово ЛИШЕ. Хоч нам ці півтора роки могли здатися вічністю, але ми говоримо дещо про інше. Відкрите звернення РФ щодо допомоги до КНДР – це вже жест розпачу. Що означає, що власні запаси Росії вичерпуються", – пояснює Євген Дикий.

Виявляється, зазначає він, у "другої армії світу", у країни, яка претендувала на статус наддержави, на протистояння з Глобальним Заходом, з НАТО – військово-технічного потенціалу вистачило лише на півтора роки війни з 40-мільйонною мирною Україною, яка ніколи не готувалася до цієї війни.

"Це ставить під сумнів один із ключових наративів російської пропаганди останнього часу. Наратив, який досить успішно "заходить" на Заході та навіть в Україні. Сіючи сумніви. Зізнаюся, ще півроку-рік тому я сам так і думав. А саме – що у разі затяжної війни на вичерпання ресурсів, Росія приречена на перемогу. Тому що вона – величезна, має багато запасів. Але, як з'ясувалося, у випадку із запасами, ресурсами – це абсолютний блеф", – наголошує експерт.

Як з'ясувалося, продовжує він, Росія абсолютно не готова до затяжної війни. Начебто бездонні запаси вже явно просвічують яскраве дно. І ситуація настільки критична, що РФ змушена просити допомоги у Північної Кореї.

"Акцентую – це саме жест розпачу, який остаточно знімає покриви із реального стану російських ВПК та стратегічних запасів. Втім, раніше вже були сигнали, які демонструють, що до цього йде. РФ змушена була зняти єдиний дивізіон С-300, який прикриває Курильські острови. Його перетягли чи то на фронт до України, чи обороняти Москву (скоріше — друге). Вперше з 1945 року, коли СРСР окупував японські території, Курили залишилися без прикриття з повітря. А частина комплексів "Панцир", розставлених навколо Москви, була в антарктичному виконанні. Тобто РФ змушена знімати ППО з Далекого Сходу та крайньої Півночі, щоб прикрити хоча б столицю. Більше кричучого показника того, наскільки країна-агресор насправді готова до війни на виснаження, не придумати. І зустріч Пу з Ином у цьому сенсі не просто не вибивається із загальної картини, а є логічним її завершенням. Така собі вишенька на торті, яка показує, що ситуація в РФ є вкрай поганою", – аргументує Євген Дикий.

Оцінюючи ймовірні військові запаси КНДР, на які розраховує РФ, він закликає ставитися до того – домовляться чи ні – абсолютно спокійно.

Справа в тому, пояснює експерт, що нинішня путінська Росія просить допомоги у країни, столицею якої — Пхеньяну — давно вже їздять вантажівки, які працюють... на дровах. Це один із показників рівня північнокорейської індустрії.

"А 2020 року стався інцидент, який також чудово показав якість продукції КНДР. Тоді товариш Ин вирішив вкотре пограти м'язами, підняти рівень ескалації. І північнокорейська армія протягом одного дня вела масовану стрілянину по одному з південнокорейських безлюдних острівців. Випущено було приблизно 2,4 тисячі снарядів. Долетіло до острівця 400, а розірвалося лише близько 80", – розповідає Євген Дикий.

За його словами, саме це показник якості оборонпрому КНДР. І навіть, якщо північнокорейський диктатор продасть російському мільйони снарядів, розірвуться з них у районі наших позицій 30-40 тисяч від сили. Витрата приблизно трьох днів нашої війни.

"Я б дорого дав, щоб подивитися, як російські артилеристи тремтячими руками заряджатимуть північнокорейськими снарядами свої гармати, – зізнався експерт. – Ще та російсько-північнокорейська рулетка!".

При цьому, зазначає він, не можна виключати, що під прикриттям КНДР до РФ поставлятиметься китайська оборонна продукція. І тоді це зовсім інша історія. Яка загрожує нам. Здатна серйозно вплинути на перебіг війни.

"На відміну від Північної Кореї, Китай має величезні запаси, причому дуже прийнятної якості. Точно не гірше за радянську, а за низкою позицій – і краще. Але навряд чи він ризикне підставлятись подібним чином під санкції, тим більше, що в економічному плані у китайців все далеко не так добре, як раніше. Отже, швидше за все, мова йтиме все ж таки про суто російсько-північнокорейське співробітництво. З якого КНДР намагатиметься отримати свою користь. Можливо, йтиметься про збільшення поставок продовольства з РФ (за нижчими цінами). Як часто буває у комуністичних режимів – там постійно виникає проблема банального голоду. Не виключений і варіант, що Ин захоче за свої застарілі гармати і снаряди зразка 40-х років минулого століття отримати від Росії ті небагато відносно сучасні технології (наприклад, технології конструювання атомних підводних човнів, деякі ракетні технології), якими вона ще володіє", – розмірковує Євген Дикий.

І в такому разі, вважає він, це має цікавити вже не так нас, як найближчих сусідів КНДР – Південну Корею та Японію. І, звісно, їхнього головного союзника – США.

"Якщо відбудеться саме такий поворот, це може вплинути і на позицію японців та південнокорейців, які активно підтримують Україну політично, економічно, займають абсолютно правильну позицію на міжнародній арені, але поки що не поставляють нам ні озброєння, ні боєприпаси. Ця пацифістська позиція може зазнати суттєвих змін, якщо РФ почне прямі інвестиції у збільшення військової могутності КНДР", – прогнозує експерт.

По певних каналах РФ отримує озброєння та боєприпаси з КНДР ще з минулого року

Політтехнолог Борис Тізенгаузен не сумнівається, що на зустрічі Путіна та Кім Чен Ина йтиметься про постачання зброї з Північної Кореї. А саме – про артилерійські снаряди (які свого часу досить щедро постачав СРСР у КНДР), а також – про запчастини для артзброї, про стволи, що мають серйозне зношування при тривалому використанні тощо.

"Північна Корея 70 років готувалася до нової війни – одразу після заморозки конфлікту з Південною Кореєю. Вона скуповувала озброєння по всьому світу, накопичила на складах чимало зразків радянського озброєння та снарядів. Рік тому в американських ЗМІ виходило дослідження, що КНДР уже постачає снаряди РФ. І, коли українські військові гнали росіян з Харківської області, на кинутих противником позиціях знаходили снаряди з маркуванням, що підтверджують північнокорейський слід. Схоже, певними каналами РФ отримує озброєння та боєприпаси з КНДР ще з минулого року, – зазначає експерт. – А нещодавно було заарештовано одного приватного торговця зброєю, який допомагав обходити заборони. Купував через часті компанії озброєння у Північної Кореї – і продавав РФ".

Борис Тізенгаузен нагадує, що КНДР звинувачували і в постачанні зброї ПВК "Вагнер". Що, в принципі, не має значення – вагнерівцям продають чи безпосередньо Міноборони РФ. Все одно це працює проти України.

"Цікаво, що РФ запропонує натомість. Північній Кореї потрібні дві ключові опції: продовольство та військові технології. І тут світові варто було б стурбуватися. КНДР регулярно проводить випробування балістичних ракет. Заявляла про випробування водневої бомби, про те, що розробила ядерну зброю. А Путін зараз перебуває у ситуації, коли готовий віддати все, включаючи ядерні технології, за звичайні артснаряди. Не виключено, що постачання саме ядерних технологій може стати темою переговорів двох диктаторів", – вважає експерт.

Водночас, зазначає він, саме ядерна програма КНДР призвела до того, що вона потрапила під жорсткі санкції. Які тоді підтримали всі постійні члени Радбезу ООН, включаючи Россі та Китай.

"Як кажуть військові експерти, постачання КНДР артснарядів до РФ не зможуть значно вплинути на перебіг бойових дій в Україні. Але можуть дозволити Путіну довше воювати на виснаження. Отримати час, щоб жорсткіше перевести економіку на військові рейки, маючи більшу можливість виготовляти ракети, снаряди, озброєння всередині своєї країни", – пояснює Борис Тізенгаузен.

На його думку, за можливе постачання зброї росіянам КНДР може потрапити під ще жорсткіші санкції. І відповідні сигнали вже надсилаються з боку тих же США.

"Думаю Ин це розуміє. Але й спокуса велика. Путін зараз як збанкрутілий аристократ, який готовий продавати надцінні прикраси за непрямими цінами. Цим уже користується багато хто. Готовий скористатися, схоже, і лідер КНДР, вважає експерт. – Так, США, Європа, не тільки вони можуть запровадити жорсткіші санкції. Але диктаторські режими цьому бувають навіть раді. Адже ситуація ізоляції сприяє більшій керованості своїм народом, на який таким режимам начхати. І тут Путін та Ин дивляться на ситуацію однаково".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого очікувати від зустрічі Путіна та Кім Чен Ина – до чого може призвести зближення РФ та КНДР.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини