Головна Новини Світ Росія Чому за Стрєлкова-Гіркіна взялися тільки зараз – що це може спровокувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому за Стрєлкова-Гіркіна взялися тільки зараз – що це може спровокувати

Вважати Гіркіна серйозним інструментом початку масових заворушень – велике перебільшення

22 липня 2023, 12:35 comments3369
Поділіться публікацією:

Російського військового злочинця, блогера, керівника "Клубу розсерджених патріотів", колишнього "міністра оборони" самопроголошеної "ДНР" Ігоря Стрєлкова (Гіркіна) затримали в РФ на два місяці за підозрою в екстремізмі. Затримали, але згодом відпустили, т.зв. "народного губернатора" Донбасу, одного з лідерів сепаратистського руху в Донецьку у 2014 році, Павла Губарєва, який у Москві провів одиночний пікет на підтримку Стрєлкова-Гіркіна. А представники ГУР Міноборони України прогнозують нові заколоти в РФ на кшталт того, що влаштував у червні ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Чому за Стрєлкова-Гіркіна, який давно критикує найвище військово-політичне керівництво РФ, взялися саме зараз? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому за Стрєлкова-Гіркіна взялися тільки зараз – що це може спровокувати

Ігор Стрєлков-Гіркін. Фото: з відкритих джерел

Гіркін і Губарєв є своєрідним магнітом спецслужб для вивчення потенціалу протесту

Політолог Володимир Цибулько міркує так:

"Вважати злочинця Гіркіна або його поплічника Губарєва серйозним інструментом для обурення масових заворушень – це велике перебільшення. Вони – надто слабкі постаті, які є своєрідним магнітом спецслужб для вивчення потенціалу протесту".

Тим більше, продовжує експерт, коли ГУР говорить про потенціал для нових заколотів, то має на увазі зовсім інші постаті. Наприклад, зазначає Володимир Цибулько, таким може бути сюжет із командувачем Повітряно-десантними військами, заступником командувача окупаційного угрупування російських військ в Україні – генералом Теплинським. Також потенціал для розвитку, на його думку, має конфлікт ФСБ з армійським генералітетом.

"Окрема роль національних еліт у суб'єктах федерації, – наголошує політолог. – Але ця конфліктність може наступати другим темпом – після гризні силових відомств".

Є кілька відповідей на запитання, чому Гіркіна заарештували майже через півтора роки після початку широкомасштабної війни

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна вважає, що феномен Стрєлкова-Гіркіна у російському медіаполі не так легко розгадати.

"Він був першим, хто відкрито і з перших днів критикував спочатку російську армію, а потім і російське керівництво. Він робив різкі заяви, фонтанував ідеями про загальну мобілізацію у перші місяці війни, розкривав інсайди про реальні втрати російської армії. І був на волі, – нагадує експерт. – Із самого початку створювалося враження, що це проект ФСБ щодо виявлення особливої групи "зетників" (з одного боку, налаштованих патріотично, а з іншого – радикально). Тобто тих, хто може становити загрозу і здатний до мобілізації та дій проти режиму не з кульками та прапорами, як прихильники Навального, а з битами та ціпками як мінімум".

На думку Ганни Малкіної, є кілька відповідей на запитання, чому Гіркіна заарештували майже через півтора роки після початку широкомасштабної війни.

"Відповідь перша: настав час "накривати сітку" на тлі загрози заколоту, що загострилася, спровокованої "маршем справедливості" Пригожина. Відповідь друга: Гіркін перейшов допустимі кордони, перейшовши на особистості та образивши "тата". У першому випадку кандидат на довічне ув'язнення в Гаазі має всі шанси отримати аналогічний термін вдома. У другому, його можуть налякати, пожурити, видати нові методички і відпустити додому виправдовувати високу довіру", – пояснює політолог.

Щодо нових змов, бунтів та протестів, то тут, на її думку, ситуація невизначена та нестабільна.

"Все може вибухнути будь-якої миті і в будь-якому місці, – зазначає Ганна Малкіна. – Станом на зараз ліберальна опозиція вичерпала ліміт на протест – і або вигнана з країни, або перебуває в ув'язненні. Вона дуже фрагментована та суперечлива, потенціалу до повноцінного опору не має. Пригожин та ПВК "Вагнер" – частина системи. Істерика у вигляді імпровізованого маршу справедливості, схоже, була суцільним експромтом. Хоча цей марш суттєво похитнув систему та показав її тотальну імпотентність. Він також показав, що з таким форс-мажорами система успішно справляється у внутрішньо-медійному плані без істотного падіння рейтингу серед громадян. Єдине можливе вогнище для заколоту та перевороту – це незадоволені військові, яких сьогодні намагаються звинуватити у всіх провалах на фронті. Невідомою залишається доля генерала Суровікіна та деяких його інших колег. Тому мобілізація на протест вищого офіцерського складу російської армії – найближчий до правдоподібного варіанта розвитку подій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — яку позицію Китай вибрав у війні в Україні – що може змінитись до кінця року.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини