Головна Новини Світ Росія Головні висновки парадобісся РФ - чим запам'ятався парад на Червоній площі
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки парадобісся РФ - чим запам'ятався парад на Червоній площі

Привертає увагу рівень гостей параду, серед яких лише представники колишніх республік СРСР, і то далеко не всі

9 травня 2023, 13:45 comments5898
Поділіться публікацією:

У Росії в скороченому вигляді — всього 40 хвилин, зі скасуванням повітряної частини дійства, а також музейним Т-34 у танковому представництві, пройшов парад Перемоги. У гості до Путіна приїхали лише п'ять президентів центральноазіатських держав, самопроголошений президент Білорусі та прем'єр-міністр Вірменії. Російський диктатор традиційно звинувачував Захід у тому, що РФ напала на Україну, а також скаржився, що проти РФ нібито "знов розв'язана справжня війна". Які висновки можна зробити після чергового парадобісся країни-агресора? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Головні висновки парадобісся РФ - чим запам'ятався парад на Червоній площі

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

У виступі Путіна вже не звучали ні Херсонська область, ні Запорізька, лише похмуре – захистити себе, захистити "людей Донбасу"

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов міркує так:

"Сам собою парад представляв жалюгідне видовище. Не було жодних зразків нової техніки, хвалених "Армат" (навіть із картону). Не було авіації. Катнули лише Т-34 і бронеавто".

Плюс, продовжує експерт, привертає увагу те, що парад можна назвати парадом дітей… Зібрали кадетів, МНС, поліцію. Військових, як не було.

"Звертає на себе увагу також рівень гостей. Лише представників колишніх республік СРСР. І то далеко не всіх. Що лише наголошує на ізоляції країни-агресора. І то складається враження, що Путін їх умовив приїхати лише для того, щоб по Червоній площі в момент параду нічого не прилетіло. Фактично прикрився гостями. І є підстави припускати, що деякі делегати прибули на прохання Китаю", – зазначає Кирило Сазонов.

На його думку, сам виступ Путіна – порожній, ні про що, набір пропагандистських штампів у стилі "весь світ воює проти Росії", "ми лише захищаємось". Стара спроба представити для росіян все у форматі вітчизняної війни.

"Мабуть, дуже соромно визнати, що така розхвалена армія, яку вони називали "другою армією світу", зазнала фактично поразки в Україні. Тому Путін намагається подати все як війну проти всього блоку НАТО, – пояснює політолог. – У його виступі вже не звучить ані Херсонська область, ані Запорізька. Лише похмуре – захистити себе, захистити "людей Донбасу". Амбіції різко здулися. Криків дійти до Києва, Берліна, Парижа немає й близько. Парад тьмяний, принизливий для Росії та її амбіцій".

Головне досягнення, яке рос-пропаганда розкручуватиме – те, що на параді були шість президентів та один прем'єр

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що Путіну, виявилося, нема чого сказати.

"Була, мабуть, заготовка, що до 9 травня вдасться захопити бодай Бахмут (Артемівськ), що можна видати хоч за якийсь успіх. Але навіть цього не вийшло. Все дуже блякло. Говорив штампами. Вкотре визнав наявність українського народу. Що він іноді заперечує. А потім знову визнає. Намагається зображати із себе консервативного лідера Третього світу. Але виходить дуже блідо", – вважає експерт.

Так само, на його думку, виглядало дійство – сам парад.

"Проліт літаків скасували, бо це викликало б сильний дисонанс із відсутністю серйозної присутності військово-повітряних сил РФ в Україні. Наші ППО сильно їх прорідили. З тієї ж причини, гадаю, особливо не гнали Червоною площею більш-менш сучасні танки. Адже війна триває. І цей парад побачить не тільки Путін, а й звичайне населення Росії, у тому числі ті, хто зараз на фронті. І в них, кого женуть уперед зі старою зброєю ледь не заградзагони, виникнуть зрозумілі питання. Думаю, піар-служба Кремля зробила у цьому сенсі правильний хід", – зазначає Олексій Голобуцький.

Він прогнозує, що головне досягнення, яке роспропаганда розкручуватиме (і яке, на думку експерта, стало можливим лише завдяки величезним зусиллям Москви, і, швидше за все, Пекіна) — те, що на параді були шість президентів і один прем'єр.

"І у кожного були на те свої причини. Але саме це єдине видиме досягнення, яке Кремль може "продати" всередині країни. Що Путін не один, що РФ ще начебто на щось впливає. Решта – ні про що", – констатує Олексій Голобуцький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — хто та чому прибув до Москви на парад до Путіна – чи є ризик втягування країн ОДКБ у війну проти України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини