Головна Новини Світ Росія Кремль посилює тиск на Захід щодо України: чому Путін іде ва-банк саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль посилює тиск на Захід щодо України: чому Путін іде ва-банк саме зараз

В цей час, коли Кремль продовжує посилювати ультимативну риторику українській владі потрібно зміцнювати армію і посилювати підтримку західних партнерів

27 грудня 2021, 14:16 comments1375
Поділіться публікацією:

Інтеграція України в НАТО – це безпосередній виклик безпеці Росії. Про це заявив прес-секретар Володимира Путіна — Дмитро Пєсков, називаючи ситуацію, що склалася "питанням життя і смерті". Чому саме зараз російська риторика стала настільки різкою та ультимативною? Як можуть розвиватися події? Із цими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Кремль посилює тиск на Захід щодо України: чому Путін іде ва-банк саме зараз

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Росія продовжує готувати привід для війни

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко вважає, що президент РФ Володимир Путін, маючи досвід десятиліть управління дуже складною країною, ведення справ у світових масштабах (куди його особливо не пускали, а він – дуже уразливий, амбітний), хоче нових кордонів.

"За Путіна нічого серйозного не пропонувалося в економіці, у вирішенні соціальних питань. Але Росія сяк-так росла по достатку за рахунок газо-і нафтодоларів. І Путін вкладав їхню основну частину в збройні сили та силові структури. Збройні сили потрібні, щоб долати таке – дещо зневажливе – ставлення до нього та РФ у світі. А силові структури – щоб царювати всередині, придушити усю опозицію. Чого він багато в чому, на жаль, досяг. І тепер, на думку Путіна, він переріс Росію, хоче увійти у світову історію. Є малі надії, що не на негативі. При тому, що Путін має багато паралелей з поведінкою Гітлера. Всі ці путінські гібридні війни, створення казус-беллі (причин для війни), спроба переділу миру – повторює те, що фашистська Німеччина робила напередодні Другої світової", – наголошує генерал.

За його словами, те, що кількість військ для нападу має бути в 3 і більше, ніж тих, хто обороняється, а тому, що Путін не нападе – дилетантський підхід у військовій області. Бо треба враховувати бойовий потенціал. А він у РФ – досить сильний.

"Йдеться не лише про ядерну зброю, а й високоточну, наявність кількості та якості броньованих сил, ударної авіації, ракетних військ, систем залпового вогню. За сукупністю для початку широкомасштабної війни з Україною цього росіянам цілком достатньо, – наголошує Ігор Романенко. – На жаль, Захід дав Путіну нагоду відчути своє всесилля – і західне безсилля. Ми бачили це за поведінкою США, ЄС після захоплення росіянами Криму, після їхніх дій на Сході України, будівництва "Північного потоку-1" і "Північного потоку-2". Було зрозуміло, що зміцнюючись економічно та військово, РФ рано чи пізно пожинатиме плоди".

Генерал упевнений, що Путін хотів влаштувати бліцкриг (загрозу захоплення України з висуненням певних вимог Заходу) – ще минулого року. Але стала на заваді ситуація з ковідом, вибори в США, де його "друг, товариш і брат" Трамп не переобрався.

"Путін створював угруповання, хотів під ювілейний військовий парад 9-го травня все встигнути. Але не склалося. Довелося плани відкласти. Реалізовувати їх активно Кремль почав цього року. Вирішуючи питання по-пацанскі, як у пітерських підворіттях, по КДБ-шному. Путін продовжує тиснути економічно (газ/нафта) на Європу. Але насамперед на Україну, роль якої для нього цінна у побудові "Новоросії" чи Путінського Союзу. Тисне і військовим способом. Угруповання сформувати та утримувати біля кордонів – великі гроші. А якщо грошей не вистачає – треба окупувати інші території, викачувати ресурси. Що Путін і робить. Придністров'я, Грузія, Україна. Промисловість знищено, вивезено, при цьому можна тиснути на сусідні держави за допомогою частин, які окуповані", – зазначає Ігор Романенко.

Він також акцентує, що Захід загалом і Байден, зокрема, суттєво себе Путіну не протиставляють. І той нахабніє.

"Путіну вже мало інтерактивного спілкування. Він досягає чергової очної зустрічі з Байденом. При цьому російський президент вже отримав на даний момент дивіденди – санкції, закладені в оборонному бюджеті США щодо ПП-2, і трьома десятками осіб з найближчого оточення Путіна було скасовано. Припинено й постачання озброєння Україні, яке було раніше заявлені. А що у відповідь? Росія обіцяє відведення військ для подальших переговорів. Нібито розпочали це відведення. Але як можна вірити росіянам – видно з того, що відбувається з "режимом тиші" на Донбасі. Така обіцянка, схоже, була дана США з боку РФ. Але зрушень немає. Обстріл триває, майже кожен день – повідомлення про поранених", – нагадує генерал.

При цьому українську владу російське керівництво не сприймає, як саму Україну як державу.

"Росія продовжує готувати казус-беллі – привід для війни, – упевнений Ігор Романенко. – Рупорами виступають сам Путін із звинуваченнями України у міфічних провокаціях, а також його поплічники. З останніх можна згадати заяву міністра оборони РФ Шойгу про нібито американців із хімічною зброєю на Донбасі, главу МЗС Лаврова з його періодичними зухвалими випадами. Тепер ще специфічний ватажок Чечні Кадиров, який готовий вирішити питання з Україною. Все це є предтечі до того, щоб здійснити відкритий напад на Україну. Нам слід максимально зміцнювати обороноздатність, продовжувати дипломатичні зусилля. Активно працювати з союзниками, щоб ті були твердими у намірах підтримки нашої країни. Зараз Захід, на жаль, готовий запровадити санкції лише після того, як відбудеться напад. А нам слід переконувати, що санкції треба запроваджувати на попередження".

Завдання української розвідки – дати відповіді на запитання, чи натиснута "червона кнопка"

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов пояснює активізацію російського політичного керівництва, що висуває вимоги щодо фактичного перегляду сфер впливу, з тим, що воно побачило сприятливий момент для глобальної зміни правил гри та зміни формату відносин.

"Сталося помітне ослаблення США. Ми бачимо непослідовність американської зовнішньої політики України. І це відбувається на тлі зростання економічної та військової могутності Китаю. З відповідними геополітичними амбіціями. Те саме можна сказати і про РФ, яка значно зміцніла в порівнянні з періодом 20-річної давності, — говорить політолог. – Очевидно, що РФ не має наміру задовольнятися статусом регіональної держави. І заявляє більше амбіцій на перехід від однополярного світу до багатополярного. Ми вже бачимо нові військово-політичні союзи. Де тут Україна? Головне, щоб ми не опинилися на столі як розмінна монета".

Вимоги РФ (не поступ НАТО на Схід, відмова від євроатлантичних устремлінь колишніх республік СРСР, включаючи Україну, Грузію, Молдову; відсутність інфраструктури Альянсу поблизу Росії) у класичному вигляді ультиматумом не є, вважає експерт. Адже там не виставлено дедлайну, термінів виконання. Не прописано, якщо ви не зробите того "до…", то…

"Правда, що то" – ще під питанням. Але насторожує, що на пряме запитання журналіста під час нещодавньої прес-конференції – чи припускає він силове вирішення українського питання, Путін не дав негативної відповіді. І багато хто прийшов до висновку, що це – один із можливих варіантів. І рішення про використання силового сценарію теж лежить на столі у Кремлі. Втім, можливо, це банальна гра на підвищення ставок у торгу. Адже не закінчився діалог Путін-Байден, анонсовано діалог РФ-НАТО, – зазначає Андрій Золотарьов. – Тож є певний час. Який нам слід використати з розумом. І тут завдання української розвідки, якщо така існує – дати відповіді на запитання, чи "червона кнопка" натиснута, чи готуються її натиснути. Якщо вони розвідники, а не піарники. А завдання військово-політичного керівництва України – готувати гідну та реалістичну відповідь на той чи інший розвиток ситуації".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, кому і від кого передав "привіт" Кадиров своєю заявою про Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини