Головна Новини Світ Росія На що піде Путін після переобрання: який поворот може чекати РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

На що піде Путін після переобрання: який поворот може чекати РФ

Після виборів влада РФ може піти на часткову мобілізацію, збільшити витрати на війну

17 березня 2024, 13:00 comments1137
Поділіться публікацією:

У Росії сьогодні завершальний день перевиборів Путіна. Без опозиції, фактично без вибору, з фарсом, зокрема, на тимчасово окупованих територіях України. Чи є відчуття, що це останні вибори Путіна, а РФ незабаром накриє класичний російський бунт, як пророкують в Офісі президента України? Чого очікувати в найближчому майбутньому після нинішніх псевдовиборів? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

На що піде Путін після переобрання: який поворот може чекати РФ

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Продовжиться закручування гайок, щоб мобілізувати економіку та суспільство на продовження війни

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що ці вибори закінчаться ескалацією на фронті.

"Щойно Путін отримає черговий мандат народної довіри, він прийматиме непопулярні рішення, пов'язані з війною, на які не йшов перед виборами. Не просто так тема війни в Україні, по суті, була відсунута на другий план під час передвиборчої кампанії. Путін мало приділяв цьому увагу, розуміючи, що питання викликає певне занепокоєння росіян. А ось після виборів влада РФ може вдатися до часткової мобілізації, збільшити витрати на війну. У тому числі, за рахунок соціальних програм, програм розвитку регіонів", – прогнозує експерт.

На його думку, продовжиться закручування гайок, щоб мобілізувати економіку та суспільство на продовження війни. Що може призвести до збільшення інтенсивності бойових дій — з можливим розширенням географії російських військових операцій. Принаймні у короткостроковій перспективі уточнює Ілля Куса.

"Користуючись проблемами із зовнішньою допомогою Україні, росіяни намагатимуться окупувати якнайбільше територій. Щоб створити вигідні для себе переговорні позиції до осені чи наступного року, – пояснює експерт. – Логіка Кремля полягає в наступному: рамка переговорів, яка формується зараз на міжнародному рівні, має бути вигідною для Росії".

Ці вибори дозволять Путіну зосередити ще більше влади у своїх руках

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Важко сказати, чи це останні вибори для Путіна. Хоча суто фізіологічно він вже далеко не молодий (71 рік) і через природні причини ці вибори для нього, справді, можуть стати останніми. При цьому добровільно він президентської посади не залишить, його звідти доведеться лише виносити. Можливо – просто на цвинтар".

Експерт упевнений, що у короткостроковій перспективі ці вибори дозволять Путіну зосередити ще більше влади (хоч, здавалося б, куди вже більше?!) у своїх руках, ще сильніше закрутити гайки, розкрутити маховик репресій та перетасовування існуючої еліти.

"Не можна виключати, що частина "елітарного кола" втратить свої позиції. Натомість Путін виведе відносно нових фаворитів", – припускає Ігор Рейтерович.

До літа, продовжує він, неминуче буде зроблено спробу посилити мобілізацію, тиск на фронті. З бажанням вийти на прийнятний для Кремля сценарій.

"Передумов для бунтів у РФ поки не проглядається, – вважає експерт. – А якщо й почнуться, то швидше будуть пов'язані не з війною, з міжетнічними, міжрелігійними конфліктами. Можливо, із соціально-економічними проблемами, які накопичуються. Російська еліта може нарешті зрозуміти, що ситуація заходить у все більший глухий кут – і життєво необхідна для самої РФ певна реконфігурація влади на чолі з Путіним".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорить процес перевиборів Путіна: які будуть наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини