Головна Новини Світ Росія Навальний vs Путін: чи є опозиціонер вагомою фігурою у суспільстві і загрозою для Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Навальний vs Путін: чи є опозиціонер вагомою фігурою у суспільстві і загрозою для Кремля

"Коментарі" дізналися експертну думку про те, наскільки Олексій Навальний успішний серед електорату і чи може він представляти ризик для влади Російської Федерації

21 січня 2021, 12:45
Поділіться публікацією:

Без сумніву, постать російського опозиціонера Олексія Навального, а також те, що відбувається навколо нього, привертає все більше уваги в суспільстві. Як відомо, опозиційний політичний діяч був затриманий після приїзду до Російської Федерації з Німеччини, де він відновлювався після отруєння "Новачком", і доставлений в СІЗО "Матроська тиша". Затримання Навального вироблялося відповідно до того, що він перебував у розшуку за багаторазові порушення випробувального терміну. Тепер опозиціонеру може загрожувати два з половиною роки позбавлення волі, про що заявила його правозахисник Ольга Михайлова.

Навальний vs Путін: чи є опозиціонер вагомою фігурою у суспільстві і загрозою для Кремля

Колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Наскільки значущою фігурою є Олексій Навальний в Росії, як серед електорату, так і в російській політиці? Чим може обернутися його затримання для Кремля? І навіщо опозиціонер закликає громадян на масовий протест? На ці питання "Коментарі" намагалися знайти відповідь разом з українським політологом, кандидатом політичних наук Олексієм Якубіним.

Аудиторія Навального не є електорально суттєвою

За словами Олексія Якубіна, Навальний претендує бути опонентом влади з великої літери, однак не є достатньо успішним серед електорату, про що свідчать неодноразові спроби опозиціонера "зайти у велику політику".

"Ми повинні розуміти специфіку російської політики. У Росії є нюанс — це сакралізація влади. Якщо говорити про російську публічну політику, то вона має модель: влада, системна опозиція, а є позасистемна опозиція, яка не перебуває у Думі. Якщо говорити про фігуру Навального — він претендує в цій системі бути опонентом влади, влади з великої літери. Кілька разів він уже намагався зайти у велику політику за допомогою виборів у вигляді політичного проекту, який не пройшов у Держдуму, і виборів мера Москви, де він теж не пройшов. Ось тут залишається відкритим питання, на скільки Навальний є популярним і успішним політиком серед електорату. Те, що про нього знають більшість росіян — так. У нього є цільова аудиторія, але вона не є електорально суттєвою", — говорить експерт.

Глобально влада не розглядає Навального як загрозу

"Мені здається, що на якомусь етапі Навального розглядали, як дуже зручну для влади людину, яка претендує на опозиційність. Навальний взяв на себе імідж головного позасистемника, хоча, по суті, він не давав з'явитися іншим людям в цій системі, які могли б бути електорально успішними. У ситуації з можливим отруєнням, поверненням його в Росію, Навальний від частини створює проблеми, тому що до його фігури прив'язують санкційні моделі Заходу. Мені здається, що глобально влада Росії не розглядає Навального як загрозу", — говорить Олексій Якубін.

Експерт також відзначає, що цікавим моментом стали протести проти влади в містах Далекого Сходу, які Навальний чомусь не зміг очолити, і вони відбулися без участі нібито головного опозиціонера.

"Він (Навальний — ред.) Намагається позиціонувати свою кампанію, як Путін — Навальний (на що і націлені всі його розслідування, зокрема останній фільм). Виходить, що якщо ти проти Путіна, значить ти повинен бути за Навального. Але це далеко не так", — продовжує політолог.

Арешт Навального може бути вигідний його соратникам

"Перебування Олексія Навального в СІЗО навпаки може сприяти, як це не дивно, консолідації навколо нього. Перебуваючи в слідчому ізоляторі, він не прибраний з політичного публічного поля — є його дружина та інші соратники, які можуть експлуатувати тему" Навальний — в'язень ". Затримання Навального навпаки може бути вигідно його частині оточення, адже частина суспільства буде сприймати опозиціонера, як символ ", — говорить фахівець.

Навальний використовує модель протестної мобілізації

Відзначимо, що опозиціонер Олексій Навальний записав відеозвернення, в якому закликав росіян виходити на вулиці і не боятися нинішньої влади. Олексій Якубін вважає, що таким чином політик хоче подивитися, на скільки численною буде його група підтримки:

"Насправді він намагається перевірити, на скільки його повернення з Німеччини викликало резонанс у жителів Росії. У Навального є бажання подивитися, на скільки група буде численною, а далі вирішувати, як проводити свою кампанію. Навальний використовує модель протестної мобілізації, коли лідер знаходиться у в'язниці, а частина його соратників знаходяться в публічному полі та починають діяти", — говорить експерт.

Раніше "Коментарі" розповідали, на скільки ефективно розслідування Навального і як воно відіб'ється на президенті РФ.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини