Головна Новини Світ Росія Підсумки заколоту Пригожина: що сталося насправді – чи буде продовження
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки заколоту Пригожина: що сталося насправді – чи буде продовження

Система, яку всі ці роки будував Путін, показала свою абсолютну слабкість, неготовність захищатися

29 червня 2023, 12:17 comments4485
Поділіться публікацією:

Представники Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що гра Путіна, Лукашенка та Пригожина після заколоту вагнерівців ще не завершена і матиме як короткострокові, так і довгострокові наслідки, які можуть принести користь Україні. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов прогнозує нові бунти в РФ, а російський військовий злочинець, блогер, керівник "Клубу розсерджених патріотів" Ігор Гіркін-Стрєлков переживає, що білоруська база вагнерівців тепер ближче до Москви, ніж їхні колишні польові табори. Як оцінюєте дані прогнози та заяви? Що можна сказати про реакцію Кремля і не лише на пригожинський бунт на даний момент? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки заколоту Пригожина: що сталося насправді – чи буде продовження

Заколот у Росії. Фото з відкритих джерел

Буде спроба або усунути Путіна, або прискорити транзит влади

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик розмірковує так:

"Те, що продовження слідує – очевидно. Це не вирішений, а відкладений конфлікт. Не обов'язково в ньому братиме участь сам Пригожин. Але те, що історія матиме продовження у тому чи іншому вигляді – абсолютно точно. Повторення спроби перерозподілити владу, захопити її чи прискорити транзит не уникнути. Система показала свою абсолютну слабкість, неготовність захищатись".

За словами експерта, відбулася миттєва мобілізація еліт, правлячих груп навколо Путіна. Тому що він є вигідним. Поки що. Але це не означає, що це він став причиною такої мобілізації. Це, наголошує Віталій Кулик, не про здатність Путіна далі бути на чолі цієї системи. Він потрібен їй тимчасово, на цьому етапі.

"Оскільки він проявив слабкість, після певного періоду шоку відбудеться переосмислення. І буде спроба номер два, три... Або усунути Путіна або прискорити транзит. І намагатимуться це зробити аж до зміни влади", – прогнозує експерт.

Очевидно також, продовжує він, що кожна з груп впливу намагатиметься мілітаризуватися якнайшвидше.

"Невирішеність питань із вагнерівцями лише прискорить ерозію системи, – упевнений Віталій Кулик. – У деяких російських містах знову починають вішати плакати про вербування до цієї ПВК, відновлюється діяльність рекрутингових контор. А у третіх країнах пострадянського простору рекрутингові контори "Вагнера" практично не припиняли роботу. У Киргизстані прикрили буквально на день, а потім та відновила роботу… Отже, все ще попереду. Система, показавши свою нездатність до протидії, Путін, який нічого не народив як контрзаходи, не наважився відразу знищити Пригожина, а вступив з ним у переговори за посередництвом третьої країни (Білорусь) – це явний прояв слабкості. Як і те, що розмивається відповідальність бунтівників (чутки про арешт армійського генерала Суровікіна і так далі), заведені проти них справи зупинено. Отже, система йде поступово в рознесення. Хотілося б, щоб це супроводжувалося народними бунтами та погромами".

Вимальовується кілька версій події

Політтехнолог Юрій Подорожній зазначає, що на даний момент, на п'яту добу після заколоту, вимальовується кілька версій події.

"Перша – найочевидніша і та, яка найчастіше обговорюється. Пригожин є виразником тієї частини армії, яка незадоволена міністром оборони Шойгу та начальником Генштабу Герасимовим. І його повстання – це спроба донести до Путіна цю позицію незадоволених військових. Тому, мовляв, Пригожин спершу писав відосики, а потім не витримав – і повів війська проти Путіна. Смішна версія з огляду на те, що все існування ПВК "Вагнер" залежить від державних грошей, які він може отримувати тільки з рук Путіна", – зазначає експерт.

Друга версія — Пригожин підняв повстання, тому що Шойгу наказав фізично знищити власника ПВК, але щось пішло не так, і Пригожин влаштував похід на Москву.

"Але виглядає дивно, що 25 тисяч вагнерівців без особливих зусиль рухалися на Москву і практично не мали спротиву хоча б від добре тренованої та забезпеченої 770 тисячної Росгвардії. Ця воєнізована структура з поліцейськими функціями не діяла. У протистояння включилося виключно Міноборони, яке втратило 12 льотчиків", – нагадує Юрій Подорожній.

Третя версія – про чергове тупе планування.

"Кремлю був потрібен черговий струс російського суспільства загалом і армії зокрема. Пригожинський бунт – це спосіб викрити всіх незадоволених, що допоможе тоталітаризації російського суспільства, а Путін відкриє шлях до можливостей масових репресій. Але чергова тупість у плануванні перетворила постановочну трагедію на фарс. Чимось схоже з повномасштабним наступом Росії 24 лютого 2022 року. Відлуння реалістичності цієї версії можна побачити хоча б у плановому оприлюдненні рейтингу Путіна після придушення повстання. Пропагандисти оголосили, що рейтинг президента зріс із 80 до 90 відсотків. Та й сама недавня промова Путіна перед військовими у Кремлі абсолютно лягає у контекст цієї версії", – вважає експерт.

Четверта версія — Пригожин збожеволів.

"І, певно, її можна було б розглядати. Зрештою цей військовий злочинець характеризується особливою жорстокістю на українському фронті і здатністю не зупинятися ні перед чим у досягненні своїх цілей. Але божевіллям тут і не пахне, – упевнений Юрій Подрожній. – Поява Лукашенка як того, хто нібито зумів зупинити це повстання, лише підтверджує театральність бунту. Бо, якщо Пригожин справді посмів погрожувати Путіну і гіпотетично міг захопити владу, то розв'язка цієї ситуації має бути одна – фізична ліквідація Пригожина за будь-яку ціну. Путін, який без вагань підривав багатоповерхівки, пішов на масові жертви у ситуації із захопленням заручників під час "Норд Оста", зараз дозволив Пригожину піти? Просто піти до Білорусі, бо так ватажок вагнерівців домовився з Лукашенком? Згадується мені, що під час подій у Дубровці теж були миротворці-переговорники, наприклад, в особі Кобзона, але розв'язка – всіх отруїли газом (і 40 чеченських бойовиків на чолі з Мовсаром Басаєвим, і близько 900 глядачів мюзиклу "Норд Ост"). А тепер Пригожин у Білорусі будуватиме військову базу? За чий рахунок? Лукашенка? Я думаю, що немає тут ні божевілля Пригожина, ні "миротворця" Лукашенка. Швидше за все, перекидання Пригожина разом із ПВК "Вагнер" і надалі фінансуватиметься з російського бюджету. А перед ним стоятиме завдання – підготовка Білоруського фронту".

Експерт зазначає, що Лукашенко, який чинив опір втягуванню білоруської армії в бойові дії, а тим більше відкриття фронту з півночі України, тепер отримав і ядерну зброю, і військову міць, яка має достатній бойовий досвід.

"Втім, цей варіант (якщо він справді задуманий Кремлем) – такий же тупий і безглуздий, як уся ця т.зв. "спеціальна військова операція". Але якщо його запущено, перші провокації ми побачимо вже скоро, – прогнозує Юрій Подорожній. – Поруч із Білоруссю у липні проходитиме вільнюський саміт НАТО. Тож чекаємо на продовження вагнерівської епопеї тільки тепер із картопляним присмаком".

Влада виявилася абсолютно не готовою до того, що сталося в Росії

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко поділився таким коментарем:

"Сильних не люблять, вони незручні, ними не можна керувати. І вагнерівці, про яких ми, звісно, не можемо говорити, як про щось позитивне, стали сильними всередині РФ. І ними стало важко керувати. Ніхто повністю не розуміє, чому вони, майже дійшовши до Москви, розвернулися. Можливо, незабаром ми дізнаємося про більш точні дані. Поки що схоже на те, що Пригожин, намагаючись зберегти контроль над своєю ПВК, яку заганяли в офіційні збройні сили, всіляко намагався достукатися до Путіна. Записував ролики, що викривають Міноборони, показував всякі карти. Але достукатися не вдалося. І тоді "достукуватися" довелося за допомогою цього збройного маршу, захоплення Ростова та Воронежа. "Ми їх підбадьорили", зізнався сам Пригожин, явно маючи на увазі нинішніх правителів Росії".

Влада, зазначає експерт, виявилася абсолютно не готовою до подібних речей. Це, наголошує він, видно було за виразом обличчя Путіна та його оточення, за млявим меканням перших осіб держави.

"Коли такі парамілітарні чи мілітарні структури стають дуже сильними, вони починають турбувати владу, бо становлять реальну загрозу. Я говорив із цього приводу зі своїм американським знайомим, адвокатом, політичним стратегом, членом Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрієм Ванетиком. Він навів приклад американської приватної військової компанії (ЧВК) Academi, більш відомої під своєю старою назвою Blackwater. Її заснував колишній офіцер ВМС США, бізнесмен Ерік Прінс. І коли ця структура стала дуже сильною, держава фактично підім'яла її під себе. Тобто як тільки подібні приватні структури починають показувати свою силу і влада розуміє ризики, вона намагається їх приручити чи знищити. Приручити вагнерівців не вдалося. Тож, швидше за все, намагатимуться знищити – принаймні Пригожина та кістяк його польових командирів. Можливо не одразу, але згодом".

Те, що вагнерівці переміщуються до Білорусі, їм навряд чи допоможе, вважає Сергій Дойко.

"Але поки що, – зазначає він, – все на паузі. І Лукашенко якийсь час, ймовірно, буде менше стелитись під Путіна, бравуючи своєю роллю у погашенні конфлікту та сподіваючись на (якщо що) допомогу вагнерівців. Втім, самому Лукашенку така бочка з порохом, як пригожинські найманці, теж не особливо потрібна під боком. Думаю, далі сценарій наступний: кістяк вагнерівців на чолі з Пригожиним намагатимуться знищити, а якщо цього не вийде, вони знову влаштують заколот (можливо, із залученням різноманітних союзників) – і вже не зупиняться".

Читайте також на порталі "Коментарі" — розпад РФ та перемога України: що думає про це світ – чи вплинув якось заколот Євгена Пригожина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

29 червня 2023, 11:42

Версій багато але всі вони відволікають увагу від головного - виборів у США. Саме вибори у США здивують всіх, саме їх боїться наш Великий корумпований Брехун. Раптом, відбудуться повні зміни у поглядах, діях. Все буде Маріуполь!


Новини