Головна Новини Світ Росія Підсумки зустрічі Путіна з бізнесом: навіщо вона була потрібна – що попросив Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки зустрічі Путіна з бізнесом: навіщо вона була потрібна – що попросив Кремль

Те, що ми зараз бачимо у виконанні керівництва російської федерації - це спроба хоч якимось способом загальмувати відхід бізнесу з країни

17 березня 2023, 13:37 comments1706
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін на зустрічі з олігархами країни-агресора намагався виправдати війну в Україні та закликав вкладати гроші в Росію. При цьому навіщось видав радянську частівку про дівчинку-приспівочку, яка не знає, але любить Леніна. Що можна сказати про цю зустріч? Чи залишився в олігархів простір для маневру з огляду на те, як усіх затаврував цією війною Путін? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки зустрічі Путіна з бізнесом: навіщо вона була потрібна – що попросив Кремль

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Російський бізнес не готовий нести солідарну відповідальність з керівництвом Росії за розв'язану війну

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін нагадує, що це не перше звернення російської влади до бізнесу з початку широкомасштабного вторгнення.

"Вже були заклики вирішувати питання безпеки силами підприємців. Наприклад, купувати системи ППО. Були заяви про необхідність разових платежів до держбюджету Росії з метою покрити дефіцит. Були звернення до олігархів, що осіли за кордоном, з приводу того, щоб вони поверталися до Росії (при цьому звучали запевнення, що джерела походження їх коштів досліджуватися не будуть)", – зазначає експерт.

На його думку, те, що подібні заяви почастішали, говорить про одне — російський бізнес не готовий нести солідарну відповідальність з керівництвом Росії за розв'язану війну. Він активно йде з країни.

"І те, що ми зараз бачимо у виконанні керівництва російської федерації – це спроба у будь-який спосіб загальмувати цей відхід, – пояснює Олег Пендзін. – Не думаю, що це дасть якийсь позитивний для Кремля результат. Тому що бізнес насамперед думає про прибуток. А питання, пов'язані з політичними амбіціями влади, його навряд чи цікавлять".

Російська влада одночасно підвищує податкове навантаження на бізнес – і вимагає від бізнесу інвестицій

Економіст, член товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран зазначає, що росіяни сьогодні мають великий дефіцит фінансів. Під дією санкцій скоротилися доходи від нафто-газового сектора, який ще рік тому був головним джерелом коштів для субсидування підсанкційних галузей. У віддалених регіонах почалися затримки щодо виплати зарплат бюджетникам. Є проблеми з фінансуванням інвестиційних проектів та навіть виконанням зобов'язань деякими держкомпаніями.

"Тому влада з усіх сил намагається знайти гроші на війну, – пояснює економіст. – Російський Мінфін запроваджує додатковий спеціальний податок на прибуток у розмірі 5% від суми прибутку 2021-2022 рр., яка перевищує суму прибутку у 2019-2020 рр. Також бізнес активно агітують за "добровільні пожертвування", більше робити інвестицій в економіку Росії".

2023 рік з позицій інвестицій для Росії буде провальним, упевнений Віталій Шапран. Тому раптово схудлому портфелю інвестпроектів шукають заміну. Але навряд чи знайдуть.

"Ситуація виглядає дещо нелогічною, російська влада одночасно підвищує податкове навантаження на бізнес – і вимагає від бізнесу інвестицій. Зазвичай такі "хотілки" нічим хорошим для економіки не закінчуватимуться", – наголошує експерт.

Представники бізнесу побачили, що далі з такою владою буде лише гірше

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Це явно була вимушена зустріч. І не факт, що ініціатором був саме Кремль. Великий бізнес, схоже, хотів взагалі переконатися, чи живий Путін. Судячи з того, що ми бачимо на ТБ, двійники в нього справді є. І олігархи, можливо, хотіли просто зрозуміти в особистому спілкуванні – хто взагалі править, наскільки адекватна ця людина. Крім того, їм важливе інше розуміння. А саме – що далі, куди рухається країна, які перспективи? Через війну, у яку всіх втягнув Путін, вони несуть величезні витрати. Втрата частини бізнесу, зірвані контракти, арешти рахунків, майна, санкції тощо. Їм важливо розуміти, чи є просвіт. Але, судячи з того, що вони почули, просвіту немає".

Путін, зазначає експерт, дав зрозуміти, що треба ділитися більше. Мовляв, давайте вкладатись у соціальні проекти, давайте повертати гроші, інвестувати у країну.

"Прямий натяк, що олігархи – погані патріоти, бо мало дають на війну. Така собі комуністична продрозкладка у нових реаліях, – проводить аналогії Тарас Загородній. – При цьому жодної картинки майбутнього Шляху не змалював. Ну, а ці його приблатнені та "совкові" прикольчики вже не діють і на простий народ. Не кажучи вже про банкірів та олігархів. Думаю, вони побачили, що далі з такою владою будуть лише гірше... І, що якщо так продовжувати, то їх просто дужче давитимуть і "доїтимуть". Питання – як вони мають намір діяти далі. І тут логічніше не шукати шляхів обходу санкцій, а – скинутися та вирішити проблему, яка сидить у Кремлі. Тому що поки Путін перебуває при владі, війна, яка знищує як Україну, так і росію, продовжуватиметься".

Читайте також на порталі "Коментарі" – єдиний варіант утримати Бахмут – де ще росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини