Головна Новини Світ Росія Про що говорить погром у Махачкалі: на що перетворилася нинішня Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить погром у Махачкалі: на що перетворилася нинішня Росія

За багатьма замашками Росія копіює фашистську Німеччину часів Гітлера

30 жовтня 2023, 13:50 comments1185
Поділіться публікацією:

В аеропорту Махачкали (Дагестан) увечері 29 жовтня спалахнули антисемітські протести та погроми. Президент України Володимир Зеленський заявив, що все, що відбувається – це частина поширеної в Росії культури ненависті до інших народів, яка пропагується державним ТБ, експертами та владою. В оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW) зазначається, що через погром у Махачкалі путінському режиму, схоже, буде важко запевнити виборців, що ситуація під контролем. А також переконати єврейську аудиторію, що їх меншості у безпеці (попри свої зусилля представити Росію як релігійно толерантну країну). Експерти проаналізували те, що відбувається для видання "Коментарі".

Про що говорить погром у Махачкалі: на що перетворилася нинішня Росія

Погром у Махачкалі. Фото з відкритих джерел

Антисеміти рф високого піднімають голову

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов упевнений, що те, що відбувається в Махачкалі, має глибоке історичне коріння.

"У росії навіть не зароджується, а, схоже, вже сформовано державний фашизм. Хоч росіяни намагаються звинуватити у своїх гріхах Україну, називаючи саме українську державу – фашистською. Але це традиційні прийоми пропаганди", – наголошує експерт.

Він зазначає, що фашизм йде в росії з самого верху. Досить згадати вересневі антисемітські заяви путіна, який ніяк не може відірватися від етнічного походження президента України. І навіть МЗС Франції називало такі випади фактично відвертим антисемітизмом, наголошує Микола Спіридонов.

Він наголосив також, що голова Чечні Рамзан Кадиров чітко робив заяви про підтримку ХАМАС, а також жорсткі випади на адресу Ізраїлю.

"Відчуваючи за собою негласну (а часом і відверту) державну підтримку, антисеміти росії високого піднімають голову. У цьому, до речі, є історичне коріння. Досить згадати масові єврейські погроми у російській імперії кінця 19 – початку 20 століття. До речі, після цих подій російське слово "погром" увійшло до багатьох інших мов — і асоціювалося саме з росією. У Радянському Союзі також були гучні "справа про безрідних космополітів", "справа лікарів" — погано прикритий антисемітизм, відверте переслідування євреїв. Невипадково 1948 року у СРСР закрили єврейський антифашистський комітет. Євреям не дозволяли висловлюватися проти фашизму. У пізнішому Радянському Союзі існувала негласна заборона для євреїв на вступ до низки престижних університетів, на багато професій. З біографії видатного шахіста Гаррі Каспарова, який згодом став визначним політичним діячем, відомо, що в 12 років рідні змінили його прізвище Вайнштейн (батько на той час помер, тому хлопчику дали прізвище мами), щоб майбутній кар'єрі (а він уже подавав серйозні надії) не завадив антисемітизм, що існував у СРСР", – розповідає експерт.

На його думку, сучасна росія поводиться як справжня правонаступниця Російської імперії, Радянського Союзу в гіршому сенсі. За багатьма замашками частково копіюючи фашистську Німеччину часів Гітлера. І все це навіть не за потурання, а за заохочення з боку центральної влади.

"Силові структури почали якось ліниво втручатися лише, коли в Махачкалі вже було захоплено аеропорт. Ну, а самі факти нападу на євреїв негласно заохочуються. І радикально налаштовані росіяни різних національностей та віросповідань розуміють, що можна. Так і формується (або вже сформувався) сучасний фашизм на території сучасної росії", – констатує Микола Спіридонов.

Причому, уточнює він, агресія в Росії спрямована далеко не лише проти євреїв. Інформаційна політика багато років нагнітала ненависть до українців, прибалтів, поляків, багатьох інших етносів.

"Державна політика росії – це збільшення ненависті. І ненависть ця вихлюпується, затоплюючи вже й саму російську територію", – резюмує експерт.

У росії процвітає фашизм

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова поділилася такою думкою:

"Сьогодні вже почалися заяви з того боку кордону, що нібито дагестанським народом, який розгромив і розграбував аеропорт у Махачкалі, керують українці. У мене питання – а чи можна тоді відразу список усіх республік росії, якими керують українці? Якщо президент росії не контролює ситуацію на підконтрольних йому територіях, то, хто її контролює? Де взагалі путін?".

Тетяна Лупова наголошує, що підняти таку купу населення та змусити її громити та грабувати на камери за півгодини неможливо. Так само як за короткий час налаштувати людей проти тієї чи іншої групи, наприклад, євреїв.

"Давайте кожен із нас задумається, скільки йому потрібно заплатити чи що треба сказати, щоб він раптом пішов шукати людей іншої національності, іншої віри – з не найкращими намірами? Наприклад, росія веде проти України загарбницькі війни століттями, при цьому росіяни досі спокійно почуваються на нашій території, – зазначає експерт. – Отже, ми розуміємо, що ненависть саме до євреїв у російській федерації насаджується давно. Саме ненависть та агресія. І не лише до цієї групи. До українців – таке саме ставлення, ми це добре бачимо за останні роки. Тож це ще раз доводить, що в росії процвітає фашизм".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається на фронті: чи є ймовірність, що ЗСУ доведеться залишити Авдіївку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

SS

30 жовтня 2023, 14:04

К сожалению ни одно жидовское животное не пострадало, а жаль... Дай Бог чтоб в других странах не так лояльно к жидовне относились!


Новини