Головна Новини Світ Росія Про що говорять рішення Кремля перед виборами: навіщо знадобилося «закриття» Гіркіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять рішення Кремля перед виборами: навіщо знадобилося «закриття» Гіркіна

Іде абсолютно передбачувана передвиборча гра в країні, де виборів як таких немає

26 січня 2024, 14:25
Поділіться публікацією:

За даними британської розвідки, російський диктатор Володимир Путін на тлі масових проблем з теплом та електрикою в низці регіонів РФ зробив рішення цієї проблеми одним з основних завдань напередодні березневого переобрання на пост президента. Примітно, що колишнього офіцера ФСБ, екс-міністра оборони "ДНР" Ігоря Стрєлкова (Гіркіна), який хотів взяти участь у виборах, засудили до 4 років колонії загального режиму. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" такі рішення Кремля.

Про що говорять рішення Кремля перед виборами: навіщо знадобилося «закриття» Гіркіна

Вибори в Росії. Фото: з відкритих джерел

Нікуди не поділася і відома російська історія "дурні та дороги"

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко вважає, що нічого неординарного не відбувається. Все у стилі путінської Росії.

"Всі кандидати, які могли навіть не скласти конкуренцію, а кинути хоча б тінь на єдиновладдя Путіна, забираються. Якщо вони не видавлені з РФ, то або вбиті (у тому числі шляхом отруєння), або – в ув'язненні (Навальний, Гіркін та ще багато). Про жодні демократичні вибори давно не йдеться", – пояснює експерт.

За його словами, нікуди не поділася і відома російська історія "дурні та дороги". Просто трансформувалася ще й у комунальні проблеми, що передбачувано на фоні обмеження місцевих бюджетів задля вбухування коштів на війну.

"І це, – акцентує Ігор Романенко, – при спільному просіданні російської економіки через санкції та інші проблеми, викликані вторгненням в Україну".

Зрозуміло, продовжує генерал, що Москва тиснутиме на губернаторів, щоб ті спробували привести регіони зі стану "дуже погано" в хоча б просто "погано". При цьому, зазначає Ігор Романенко, будь-які заслуги Путін традиційно перетягуватиме особисто на себе. Мовляв, саме він дбає про "глибинний народ".

"Абсолютно передбачувана передвиборча гра в країні, де виборів як таких немає", — констатує експерт.

Немає сумнівів, що Путін виграє вибори

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов поділився такою думкою:

"Логічно і те, що господар Кремля напередодні виборів проголошує якісь популярні ідеї у стилі забезпечення теплом та енергопостачанням районів, де того немає. Зрозуміло й те, що Путін виграє вибори. Для цього він має всі ресурси".

Що ж до показового "закриття" Гіркіна, тут, за словами експерта, треба розуміти таке – спецслужби мають своєрідне ставлення до власних співробітників, у тому числі колишніх. І, якщо вони "відбилися від стада", їх жорстко карають.

"І Гіркін у цьому сенсі – та сама "вівця, що заблукала", яка, за логікою ФСБ (частиною якої був і залишається Путін), заслуговує на показову прочуханку. Тож тут скоріше не політичний, а дисциплінарний захід", – пояснює Віктор Савінов.

Цікавим моментом є допуск до виборів Бориса Надєждіна

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса не вважає, що вибори в РФ будуть критичними.

"Зважаючи на опитування і в цілому ситуацію, проблеми, які просуваються в РФ, соціально-економічні питання вийшли там на перше місце, – зазначає він. – Війна практично не обговорюється вже близько півтора місяця. І, найімовірніше, не буде центральною темою на цих виборах. Крім, хіба що, деяких локальних військових перемог РФ, якщо вони будуть. Тоді їх підсвічуватимуть. Якщо ж ні – про це багато говорити не будуть".

Цікавим моментом експерт вважає не так "закриття" Гіркіна, як допуск до виборів Бориса Надєждіна, який позиціонується як опозиційний, антивоєнний кандидат.

"Зрозуміло, що його кандидатура є системною, вона повністю узгоджена з Кремлем. Але це вже вилилося у феномен черг тих, хто готовий поставити підпис на підтримку Надєждіна. І це, схоже, стало несподіванкою для влади. Яка хоче, щоб Надєждін набрав істотний – як навіть умовного опозиціонера – відсоток голосів. Тому зараз, ймовірно, Кремль думатиме, що робити, щоб Надєждін не посів друге місце після Путіна, що для російської влади неприйнятно. Інакше це стане підтвердженням зростання антивоєнних, протестних настроїв", – пояснює Ілля Куса.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в РФ почалися зміни: британська розвідка пояснила тюремний термін Гіркіну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини