Головна Новини Світ Росія Путінський бенефіс: до чого тепер готуватися Україні – експерти озвучили прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Путінський бенефіс: до чого тепер готуватися Україні – експерти озвучили прогноз

У чотиригодинній прес-конференції президента РФ Путіна тема України стала однією з ключових та гострих

23 грудня 2021, 17:20 comments1186
Поділіться публікацією:

У четвер, 23 грудня, президент РФ Володимир Путін провів традиційну велику прес-конференцію. Серед іншого, заявив, що Росію можна розвалити лише зсередини, розповів про два варіанти, які Захід готує по Україні, запевняв, що хотів би вибудувати з нашою країною "добросусідські відносини", але з нинішнім керівництвом України це нібито практично неможливо. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цей путінський бенефіс.

Путінський бенефіс: до чого тепер готуватися Україні – експерти озвучили прогноз

Володимир Путін. Фото: сайт Кремля

Путін дав зрозуміти, якщо він не отримає того, чого хоче, то нібито цілком може використати російську армію проти України

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко так коментує прес-конференцію президента РФ:

"Володимир Путін під час спілкування з російськими та зарубіжними журналістами вирішив не розмінюватися на дрібниці і сповна підсипав хмизу в і так палаюче вогнище з української тематики. По-перше, він дав чітке розуміння, що Росія справді розглядає опцію повномасштабного нападу на Україну у вигляді "захисту". Таким чином сигнали Заходу, починаючи з осені, мають цілком реальний фундамент. По-друге, такий напад не відбудеться, як мінімум, до Різдва за східним обрядом, до якого, ймовірно, має відбутися нове спілкування Путіна з Байденом у Женеві. По-третє, Путін дає сигнал, що не збирається замовляти та затягувати тему у дипломатичному спілкуванні. Тобто якщо він не отримає того, чого хоче, то нібито цілком може використати російську армію проти України".

На думку експерта, Путін сентенцією про Україну, яку нібито створив Ленін, сам же собі й суперечить.

"Нагадаю, що у літній програмній статті самого ж Путіна він бачив зерно "відділення" росіян та українців, а також подальше формування української державності у польських та австро-угорських інтригах. Також він фактично відкинув контакти із нинішнім "київським режимом", а хоче спілкування виключно з тими, хто хоче налагоджувати добросусідські відносини з РФ. Виходить, нещодавня заява про готовність прямих переговорів із Зеленським є неправдивою", – зазначає Ігор Чаленко.

Експерт зазначив, хочеться сподіватися, що цей публічний захід і сказане на ньому – лише один із елементів підняття градуса для посилення своєї позиції під час нинішнього переговорного процесу.

"Проте низка заяв Путіна мають ірраціональний характер, що несе відповідні ризики, – вважає експерт. – Під час прес-конференції яскраво відчувалася образа на Захід, НАТО, Україну".

Більше того, акцентує Ігор Чаленко, склалося враження, що, незалежно від подальшого переговорного процесу, для себе особисто Путін вже ухвалив рішення, що саме він робитиме далі виходячи з, як він заявив, "безпеки Росії сьогодні і на історичну перспективу".

Враховуючи випади Путіна про те, що в Україні проблеми з енергетичними запасами, не виключені російські диверсії на комунікаціях

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає, що після цієї прес-конференції можна констатувати таке: Путін встановив планку і "закинув", що м'яч тепер на полі Заходу.

"Щодо Донбасу він чітко дав зрозуміти, що РФ відмовляється бути стороною переговорів. Згодна лише роль посередника. І це – категоричне розходження позицій офіційних Москви та Києва. Для нас прямі переговори з ватажками квазіутворень "ДНР" та "ЛНР" – Пушиліним та Пасічником – "червона лінія". Якби Зеленський пішов на це, то був би серйозний привід для нового Майдану. Зрозуміло, що "Мінськ" остаточно провалився, він не працюватиме. Жодна сторона до переговорів не готова. Тобто, у кращому разі, збережеться нинішній статус-кво. Млява позиційна війна. Максимум, що може статися – обмін полоненими", – каже аналітик.

У той же час, позначені Путіним деякими умовними прапорцями своїх позицій, заяви про майбутні переговори з Байденом, говорять про те, що наступ РФ на Україну в найближчому майбутньому малоймовірний.

"Не тільки зараз, цієї зими, коли його прогнозували деякі розвідки та експерти, а в принципі. З іншого боку, з огляду на випади Путіна про те, що в Україні проблеми з енергетичними запасами, з тарифами не виключені російські диверсії на комунікаціях. На тих самих ТЕЦ. Знеструмити або позбавити тепла великі міста. Імовірність цього висока, а ось ймовірність прямого нападу ще більше знизилася, – зазначає Віктор Бобиренко. – Втім, це й раніше виглядало скоріше як блеф, аніж підготовка до реального штурму".

Також експерт звертає увагу, що Путін чітко поставив акценти щодо Зеленського. Назвав його недоговороспроможним, бо український президент нібито на гачку у "нациків".

"Закріпив Путін також свої випади проти НАТО та США. А також знизив статус союзників США по НАТО – мовляв, ми домовлятимемося безпосередньо з Байденом. А ті ж таки Україна, Польща, країни Балтії, за логікою висловлювань Путіна, – несамостійні, які перебувають під зовнішнім управлінням держави. І говорити з ними нема про що. Путін виступає з позиції: ми настільки великі, що готові говорити лише з США, бо решта – під США. І вбивають це в голову, зокрема українцям. Мовляв, є велика геополітична гра, а ви тут – збоку-припіку. Ну, а нам важливо довести, що Путін не має рації", – резюмує Віктор Бобиренко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Росія знову набирає групи найманців на Донбас: що це означає і до чого варто готуватися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини