Головна Новини Світ Росія У РФ полетіли голови: чи справді Кремль почав позбавлятися неугодних – до чого це призведе
commentss НОВИНИ Всі новини

У РФ полетіли голови: чи справді Кремль почав позбавлятися неугодних – до чого це призведе

Зачистки – традиційна практика КДБ-ФСБ

17 серпня 2023, 12:27 comments2764
Поділіться публікацією:

У Росії продовжують творитися дивні справи з генералами. Так 58-річний генерал-полковник Геннадій Жидко, екс-командувач Східного військового округу, колишній заступник міністра оборони пішов із життя в Москві нібито "після тривалої хвороби". Саме він керував російськими військами, коли ЗСУ провели успішну Харківську контрнаступальну операцію і звільнили правобережжя Херсонщини, після чого Жидка замінив генерал Сергій Суровікін, на даний момент нібито відправлений під домашній арешт і відсторонений від військового керівництва за підозрою в змові з ватажком ПВК Євгеном Пригожиним. Британська розвідка ще на початку липня повідомляла, що Путін почав чистки серед найвищого офіцерського складу. Про що говорить "генеральне прибирання", яке проводять зараз вірні російському диктатору чекісти-путіністи? До чого це може призвести? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У РФ полетіли голови: чи справді Кремль почав позбавлятися неугодних – до чого це призведе

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

В авторитарному режимі виживають ті, хто дивиться в рот цареві і каже "чого бажаєте?"

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"Про те, що відбувається у закритих системах, ми можемо лише гадати. Британська розвідка, мабуть, знає. Ми ж – ні. Але є загальні засади. Першим – після кожної великої події у авторитарних системах відбувається покарання та нагородження. У випадку з Росією – покарання невинних та нагородження непричетних. Ми бачили пригожинський "заколот вихідного дня", як його влучно прозвали деякі росіяни. Після чого нагородили відверто непричетних до його придушення (тих же представників Росгвардії) і почали карати невинних. Той же Суровікін явно в бунті не брав участі. Але, зважаючи на все, заарештований. А Пригожин вільно курсує між Росією та Білоруссю. Другий загальний принцип – пошук винних після хворобливих поразок. Це, в принципі, улюблена гра людства, незалежно від того, чи демократична країна, чи авторитарна. Але в авторитарних режимах все посилюється тим, що влада апріорі не може бути винною".

Навколо того ж таки Путіна, пояснює експерт, постійно ходять ті, хто говорить йому, який він геній. І він щиро вірить у свою непогрішність. А раз він завжди правий, але щось йде не за планом, потрібно призначити тих, хто виявився неправим.

"І тут йому списочок приносять – а ось вони. Звісно, список формується не за рівнем провини, а виходячи з принципів внутрішніх розбірок, – зазначає Андрій Єрьоменко. – Для нас те, що відбувається зараз у РФ, – добре. Адже той же Суровікін, хоч би як ми до нього ставилися, професійний військовий. І те, що наші наступальні дії значно гальмує т.зв. "Лінія Суровікіна" (мінні поля, доти, потужні зміцнення, низка ліній оборони) — говорить саме про професіоналізм цього генерала. Який опинився тепер під замком. Так, ми прогризаємо цю оборону. Але це дається складно, великою кров'ю. І те, що генерала, причетного до створення таких укріплень, усунули, нас має радувати".

За словами експерта, в авторитарному режимі виживають ті, хто дивиться в рот цареві і каже "чого бажаєте?". А це, як правило, далеко не найрозумніші люди.

"В результаті з вищого військового командування повільно, але вірно, вимиваються, скажімо так, люди з мізками. Що нам на руку. І те, що росіяни не припиняють тактику "м'ясних штурмів", свідчить скоріше про те, що розумний народ у керівництві скінчився, залишилися вірні, – вважає Андрій Єрьоменко. — Чи є це глобальним трендом — сказати поки що складно. Той же глава Генштабу збройних сил РФ Герасимов свою посаду поки що зберіг. А він, за словами нашого голови Генштабу генерала Залужного, – розумний ворог. Проте є спільне відчуття, що всіх нелояльних чи потенційно нелояльних до Путіна та його близького кола – прибирають. Незалежно від того, чи професіонали це чи ні".

Те, що відбувається зараз у РФ із генералами, може мати під собою дві основні причини

Політолог Дмитро Воронков звертає увагу на те, що зачистки – традиційна практика КДБ-ФСБ. Подібні, нагадує він, проходили на тимчасово окупованих територіях, коли самі російські спецслужби ліквідовували окремих польових командирів і навіть таких персонажів, як ватажок "ДНР" Захарченко. Тих, хто надто багато знав чи надто погано ділився тими чи іншими схемами-потоками.

"Те, що відбувається зараз у РФ із генералами, може мати під собою дві основні причини. Або їх усувають як свідків та учасників військових злочинів проти України (щоб звузити коло потенційних клієнтів Міжнародного трибуналу). Або це зачистка гіпотетичних бунтівників. Не секрет, що у військових колах наростає невдоволення і тим, як найвище політичне керівництво "керує" так званою "спеціальною військовою операцією", і власне "сво", де фактично утилізується російська армія", – зазначає політолог.

Можливо, продовжує він, господар Кремля реально боїться воєнного перевороту. Адже, згідно з історією, військові більше прислухаються до своїх командирів (особливо бойових генералів), ніж до відірваних від фронтових реалій політиків, включаючи верховного головнокомандувача — президента.

Внутрішньовидова боротьба між російськими павуками, пацюками, скорпіонами та іншими гадами загострюється

На думку адвоката, кандидата юридичних наук, громадського діяча Сергія Войченка, путінська Росія повторює те, що відбувалося в Радянському Союзі у 1933 та 1937 роках (репресії), а також з 1941 по 1945-й ("м'ясні штурми", загороджувальні загони, засудження за шпигунство тих, хто зміг вирватися з полону, постійні кадрові перетасовки серед вищих армійських чинів через невиконання нездійсненних завдань).

"Рашистський путінський режим тут мало чим відрізняється. Він просто дублює найгірші методи, які використовувалися сталінським режимом. У тому числі — знаходячи цапів-відбувайлів, щоб відвести критику від самого путлера. І такими стають і можуть стати генерали", – підкреслює експерт.

Він вважає, що це не надто допоможе диктатору.

"Внутрішньовидова боротьба між російськими павуками, пацюками, скорпіонами та іншими гадами загострюється, – зазначає Сергій Войченко. – Вони розуміють, що доведеться або йти на поступки цивілізованому світу і забиратися з України (що означатиме поразку), або розширювати бойові дії за рахунок нових загарбницьких воєн (що також ні до чого хорошого для країни-агресора не призведе)".

Читайте також на порталі "Коментарі" — новий обвал рубля та розгін інфляції: що відбувається в РФ — чи можуть росіяни вийти на вулиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 серпня 2023, 11:38

Який докладний анонс подій в Україні. Схожість буде не гірше ніж законодавство Януковича удосконалене Яресько і Гетьманцевим за яким ми продовжуємо жити після заколоту Порошенка у 2014. Але схожості братні православні не помітять. Навпаки, назвуть це патріотизмом


Новини