Головна Новини Світ Туреччина Ердоган планує війну, щоб врятувати свою шкуру
commentss НОВИНИ Всі новини

Ердоган планує війну, щоб врятувати свою шкуру

Турецький лідер використовує всі хитрощі в книзі автократа, щоб виграти вибори. Тут можна провести паралелі з президентом Росії Володимиром Путіним.

4 січня 2023, 16:46 comments11033
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Після знищення турецької економіки та збіднення населення президент Туреччини Реджеп Ердоган може розпочати нову війну, а також за допомогою підконтрольних судів усуває своїх конкурентів. Подібне робив і президент Росії Володимир Путін. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Politico.

Ердоган планує війну, щоб врятувати свою шкуру

Президент Туреччини Реджеп Ердоган. Фото з відкритих джерел

У 2023 році на світ чекають одні з найважливіших виборів, які відбудуться в Туреччині 23 травня. Нація з 85  млн людей повинна обрати яким шляхом їй йти далі. Вибори в наступному році мають і сакральну дату, адже відбудуться до сторіччя Турецької Республіки, яка повстала після розвалу Османської  імперії.

Ердоган діє непередбачувано, попри нарікання Вашингтону і Москви турецький лідер розпочав війну в Сирії, куди відправив танки для боротьби проти курдів. Президент Туреччини погрожує завдати ракетних ударів по союзнику НАТО – Греції, через претензії на грецькі острови і суперечки щодо територіальних вод.

"За 20 років Ердоган відхилився від політики "нульових проблем із сусідами" до відкритого чи прихованого конфлікту з Сирією, Грецією, Ізраїлем, Єгиптом, Саудівською Аравією та Вірменією. Однак останніми місяцями він почав зближення з декількома з цих супротивників — частково через те, що йому відчайдушно потрібен арабський і західний капітал для підтримки економіка, яка зруйнована його безрозсудною політикою підтримки низьких процентних ставок", — пише Politico.

Також Ердоган працює на два фронти і після 24 лютого. Турецький президент поводиться як посередник між Україною та Росією, організовує зустрічі служб безпеки США та РФ. Турецькі компанії постачають в Україну безпілотники та іншу військову техніку, проте так само Ердоган зберігає торговельні зв’язки з Путіним та не підтримує  санкції проти Росії.

На внутрішній арені Ердоган діє як справжній автократ. Він усунув свого головного конкурента мера Стамбула Екремп Імаоглу, якому суд оголосив вирок у два роки ув’язнення.

Politico стверджує, що "середні держави можуть володіти більшим впливом, оскільки США та Росія менше бажають або не здатні діяти як глобальні поліцейські". Таким чином Ердоган може продовжувати свою "маленьку війну" в Сирії, щоб отримати більше підтримки у населення.

"Ще належить з’ясувати, наскільки далеко цей грізний активіст готовий зайти цього разу в плані реальних військових дій, щоб розіграти націоналістичну карту у своїй боротьбі за переобрання", — пише Пол Тейлор для Politico.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Туреччина та Угорщина потрапили до ганебного списку країн разом з Зімбабве та Руандою. 

Також "Коментарі" писали про популістичний крок Ердогана. Турецький президент скасував вимогу про обов'язковий вік виходу на пенсію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини