Головна Новини Світ Туреччина Ердоган залишається при владі: чи зміниться позиція Туреччини щодо України та РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Ердоган залишається при владі: чи зміниться позиція Туреччини щодо України та РФ

Команда Ердогана й надалі відстоюватиме свої національні інтереси, у тому числі будуватиме вигідні економічні схеми з Росією

29 травня 2023, 12:37 comments1829
Поділіться публікацією:

У неділю, 28 травня, у Турецькій Республіці відбувся другий тур президентських виборів. Перемогу здобув правлячий країною вже два десятиліття чинний глава держави 69-річний Реджеп Тайіп Ердоган, який набрав 52,14% голосів, обійшовши висуванця від єдиної опозиції 74-річного Кемаля Киличдароглу на понад 4%. Що можна сказати за підсумками виборів? Як вони можуть позначитися на відносинах офіційної Анкари з Києвом та Москвою? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Ердоган залишається при владі: чи зміниться позиція Туреччини щодо України та РФ

Реджеп Таїп Ердоган. Фото: з відкритих джерел

Мінімум на кілька років, курс Туреччини буде таким самим – і в економіці, і у зовнішній політиці

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов наголосив, що результати турецьких виборів надали Ердогану мандат на продовження його політики, хоча при цьому він матиме сильну опозицію.

"Опозиція, щоправда, роз'єднана та частково деморалізована після втрати реального шансу на перемогу, – зазначає експерт. – Кемаль Киличдароглу після поразки навряд чи зможе залишитись у статусі лідера об'єднаної опозиції. Почнеться змагання за цю нішу, що відверне опозиціонерів від політичної конкуренції з Ердоганом".

Ігор Попов також нагадує, що блок Ердогана отримав більшість у парламенті, тому щонайменше на кілька років курс Туреччини буде таким самим – і в економіці, і у зовнішній політиці.

"Важливим питанням виборів було протистояння ціннісних позицій – консервативні націоналістичні настрої мешканців сільської місцевості та невеликих міст (прихильники Ердогана) проти світських ліберальних виборців, які мешкають у великих містах та курортних зонах. У зовнішній політиці це відображалося у підтримці особливого курсу та критики Заходу з боку команди Ердогана, а з іншого боку – у схильності до співпраці зі США та НАТО у штабі Киличдароглу. Відповідно, у глобальному протистоянні Заходу та Півдня Туреччина продовжить помірну критику глобального західного альянсу, можливо, збереже свої вимоги до Швеції щодо вступу цієї країни до НАТО, – прогнозує експерт. – Залишаться ризики суперечок із Грецією. Ми навряд чи зможемо очікувати від Туреччини приєднання до всіх санкцій проти Росії. Щодо Китаю, то Туреччина не братиме участі у реалізації плану його стримування разом із західними союзниками. Однак у неї і Китаю виникають протиріччя щодо впливів у Центральній Азії, що зробить турецьку зовнішню політику складнішою".

Україна, продовжує Ігор Попов, може розраховувати, що у питаннях російсько-української війни Туреччина продовжить виконання своїх зобов'язань.

"Ця країна є учасником та гарантом "зернової угоди". Слід зазначити, що Туреччина не підтримала вимоги РФ щодо включення до угоди російських вимог щодо аміаку або "Россільгоспбанку". Туреччина є також важливим посередником у здійсненні обмінів полоненими, активним учасником "Кримської платформи". Можна очікувати на її участь у Глобальному саміті миру", – вважає експерт.

При цьому, зазначає він, команда Ердогана й надалі відстоюватиме свої національні інтереси, у тому числі будуватиме вигідні економічні схеми з Росією – посередництво в торгівлі газом чи "сірий експорт". Однак, розширювати ці схеми на товари подвійного призначення Туреччина не стане, упевнений Ігор Попов. І тим більше не продаватиме Росії озброєння (а запити на придбання тих же "Байракторів" надходили й раніше). Також Туреччина навряд чи дозволить прохід через протоки додаткових бойових кораблів Росії до Чорного моря, вважає експерт.

"Загалом Туреччина залишається сильним регіональним гравцем, – констатує він. – Політика її керівництва для України зрозуміла, заклики до перемир'я можуть лунати, але "зради" з боку південного сусіда ми не очікуємо".

Туреччина й надалі підтримуватиме Україну, наші двосторонні відносини продовжуватимуть зміцнюватися

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков розмірковує так:

"Перемога Ердогана на виборах – це провісник стабільної зовнішньої політики Туреччини, з чітким баченням її майбутнього як регіонального лідера. Істотних змін у зовнішній політиці, з високою ймовірністю, не буде.

Туреччина, на думку експерта, і надалі підтримуватиме Україну, наші двосторонні відносини продовжуватимуть зміцнюватися.

"Щодо відносин із РФ, тут теж політика очікується прогнозованою, – вважає Сергій Бикова. – Туреччині вигідно максимально використовувати у своїх інтересах уразливості Кремля".

Загальну політику Ердогана буде продовжено в частині зміцнення позицій у регіоні, упевнений експерт. В тому числі очікується перехід до практичної реалізації стратегії Ердогана з економічного домінування на морі "Туреччина, блакитна батьківщина".

Результат виборів свідчить про те, що за роки правління Ердогана він серйозно консолідував та централізував владу

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун нагадує, що Киличдароглу все життя намагався потрапити до вищих владних кабінетів, але йому це не вдавалося. І нинішня поразка на виборах для досить вікового політика означає, що він претендувати на пост президента, швидше за все, більше не зможе. Як навряд чи вдасться у майбутньому так консолідувати різновекторні опозиційні сили, які його висунули єдиним кандидатом, вважає експерт.

"Крім того, – продовжує він, – результат виборів свідчить про те, що за роки правління Ердогана він серйозно консолідував та централізував владу. Із самого початку виборчої кампанії він мав певні переваги. Зокрема, у доступі до медіа, адмінресурсу".

На думку політолога, незважаючи на економічні проблеми Туреччини, які не в останню чергу відбуваються через Ердогана, навряд чи варто очікувати якихось змін у внутрішній політиці.

"Швидше, навпаки, посилюватимуться тенденції, які демонструвалися керівництвом країни раніше. А саме – подальша централізація влади, продовження проектів, які Ердоган вважає важливим для себе, – прогнозує Максим Джигун. – Щодо зовнішньої політики, у контексті російсько-української війни, швидше за все, Ердоган виступатиме за продовження дії морського зернового коридору, який почав функціонувати багато в чому завдяки його зусиллям. Також продовжить реалізовуватись проект із будівництва заводів для виробництва "Байрактарів" в Україні. Що також нам добре. Як і те, що Туреччина збереже можливість залишатися посередником між Києвом та Москвою".

Негативом експерт називає те, що Ердоган в якийсь момент свого багаторічного правління захворів на антизахідні ідеї, пропагуючи ті, що не можна порівняти з демократичними цінностями. Тому не можна виключати, що відбуватиметься ізоляціонізм від Заходу з боку турецького керівництва. Схоже, продовжить офіційна Анкара також блокування вступу Швеції в НАТО. Адже якби Швеція, так як і Фінляндія, зуміла швидко приєднатися до Північноатлантичного альянсу, це був би чудовий приклад для України, наголошує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Казахстан звуть до союзної держави – чим пояснити гру Кремля з ядерною зброєю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини