Головна Новини Світ Туреччина Що відбувається у Туреччині перед другим туром виборів – чому знову не обходиться без Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається у Туреччині перед другим туром виборів – чому знову не обходиться без Росії

Турки здебільшого ставляться до РФ швидше погано, ніж позитивно чи нейтрально, але, з іншого боку, турецька еліта звикла отримувати бонуси від взаємодії з Росією

23 травня 2023, 16:20 comments1138
Поділіться публікацією:

Турецький політик Сінан Оган, який набрав у першому турі президентських виборів, який відбувся 14 травня, лише 5,17% голосів (зайняв третє місце), оголосив, що підтримує кандидатуру чинного глави держави з 20-річним "стажем" – Реджепа Ердогана (у першому турі лідирував, набравши 49,52%). Тим часом, головний конкурент Ердогана, загальний кандидат від опозиційних партій Кемаль Киличдароглу (став другим 14 травня, отримавши 44,88% голосів) почав різко критикувати турецького лідера за нібито підпорядкованість Росії. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" загострення внутрішньополітичної ситуації в Туреччині напередодні другого туру, запланованого на 28 травня.

Що відбувається у Туреччині перед другим туром виборів – чому знову не обходиться без Росії

Вибори у Туреччині. Фото: з відкритих джерел

Не можна недооцінювати роль Ердогана у становленні Туреччини найбільшим гравцем

Народний депутат України ІХ скликання, екс-гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов розмірковує так:

"Не можна недооцінювати роль Туреччини у регіональній політиці, де вона є одним із найбільших гравців. Так само недооцінювати роль Ердогана у становленні Туреччини таким гравцем".

Останнім часом, продовжує Муса Магомедов, справді багато говорять, що опозиційний кандидат більш проєвропейсько орієнтований і так далі. Але тут, впевнений експерт, слід згадати приказку: від добра добра не шукають.

"Позиція Ердогана на Кавказі, у процесі підтримки територіальної цілісності України, надання нам озброєнь (ті ж знамениті "Байрактари"), його зусилля щодо появи та подальшого функціонування морського зернового коридору, щодо обміну полоненими – явно позитивна для нас", – наголошує нардеп.

Ну, а те, що під час виборів їхні учасники критикують один одного — абсолютно нормальний демократичний прояв, зазначає він.

"Нехай у чесному протистоянні переможе найсильніший. Впевнений, що саме так і буде", – констатує Муса Магомедов.

Після оголошення результатів виборів у Туреччині сторона, що програла, цілком може влаштувати протести

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій вважає, що активне використання "російського чинника" опозицією свідчить про спроби Росії вплинути на результати виборів.

"А також, – продовжує він, – про той простий факт, що турки, насправді, здебільшого ставляться до РФ швидше погано, ніж позитивно чи нейтрально. Але, з іншого боку, турецька еліта звикла отримувати бонуси від взаємодії з Росією, часто корупційної та тіньової".

Олександр Палій не виключає, що після оголошення результатів виборів сторона, що програла, цілком може влаштувати протести.

"У Туреччині є маса протиріч у суспільстві, – пояснює експерт. – Зокрема, між корінною Анатолією та узбережжям, між містами та сільськими регіонами, між прихильниками кемалізму та світскості (вони підтримують Киличдароглу) та прихильниками Ердогана. Крім того, існує й втома вагомої частини турецького суспільства від тривалої влади нинішнього президента. Втім, якщо підрахунок буде відносно "чистим", і переможе саме Ердоган, опозиція змушена буде згодом упокоритися".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Туреччина відповіла — чи передасть Україні російські С-400, як запропонували США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини