Головна Новини Світ США Арешт та звинувачення Трампа: що відбувається в США – як це може позначитися на підтримці України
commentss НОВИНИ Всі новини

Арешт та звинувачення Трампа: що відбувається в США – як це може позначитися на підтримці України

Залежно від того, як буде розвиватися ситуація, Трамп може як виграти, так і програти

5 квітня 2023, 11:57 comments1891
Поділіться публікацією:

45-му президенту США Дональду Трампу пред'явлено 34 звинувачення. Його, зокрема, звинувачують у фальсифікації ділової документації Нью-Йорка, метою якої було "приховування інформації, яка може завдати шкоди, та незаконну діяльність від американських виборців до та після виборів 2016 року". Про що говорять ухвалені рішення? До чого це може призвести? Чому це важливо не лише для США, а й у ракурсі російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Арешт та звинувачення Трампа: що відбувається в США – як це може позначитися на підтримці України

Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Трамп намагатиметься вибудувати картинку незаконно переслідуваної людини, проти якої ополчилася корумпована антинародна еліта

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова розмірковує так:

"Висунення звинувачень проти колишнього президента та нинішнього претендента на ще один термін у Білому домі – Дональда Трампа – привертає увагу з низки причин. Розслідування різних аспектів його діяльності від політики до бізнесу відбувається досить давно. Слід розуміти, що є й багато інших "ниточок" до Трампа від правоохоронних органів, окрім тих звинувачень, які висуваються зараз. Чи дасть хоч одна з цих ниток результат? Точно відповісти на це питання поки що складно. Все ж таки, йдеться про колишнього президента, популярного політика, за яким великі фінансові ресурси та мільйони прихильників".

Залежно від того, як розвиватиметься ситуація, Трамп може як виграти, так і програти, вважає експерт.

"Він, безсумнівно, постарається вибудувати картинку людини, яка незаконно переслідується, проти якої ополчилася корумпована антинародна еліта. Власне, це вже частина його ореолу. Але, з іншого боку, багато американців можуть не захотіти голосувати за людину, проти якої багато різних звинувачень. Частина американців "втомилася" від Трампа з його скандалами. Тому точно сказати, який буде ефект, від висування нинішніх звинувачень складно, – зазначає Володимир Дубовик. – Щодо зовнішньої політики, то Трамп та його соратники сьогодні виступають проти продовження допомоги Україні, займають однозначно критичну позицію щодо нашої країни. Тому його шанси на успіх на виборах 2024 року викликають зрозуміле занепокоєння".

Трамп може бути визнаний винним і стати першим в історії США президентом, який отримає вирок

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі звертає увагу, що на даний момент процес лише розпочався. Арешт був формальністю, після завершення засідання суду його зняли.

"Головне на даний момент, що Велике журі вважало за необхідне висунення звинувачень. Вирішило, що Трамп на те заслуговує. Наступне засідання анонсовано на грудень. І справа, найімовірніше, завершиться до листопада 2024 року, на який призначено наступні президентські вибори. Зрозуміло, що демократам вигідно усунути Трампа від участі у них. На даний момент він є головним кандидатом від республіканців і має шанс перемогти чинного президента Байдена, який, ймовірно, спробує втриматися в Білому домі. Як би там не було, боротьба намічається неабиякою", – наголошує політолог.

За його словами, те, що відбувається – вже прецедент. Вперше проти президента США висунуть подібні звинувачення – 34, за кожним з яких йому загрожує до 4 років позбавлення волі.

"Теоретично Трамп може бути визнаний винним і стати першим в історії США президентом, який отримає вирок. Звичайно, це посилить розкол в американському суспільстві. Прихильники демократів ненавидять Трампа і, звісно, будуть раді такому рішенню. Тоді як його прихильники не приймуть такого рішення. А електорат Трампа є досить пасіонарним, що може спричинити масові протести. До яких сам 45-й глава Білого дому, безумовно, закликатиме, якщо побачить, що все складається не на його користь", – прогнозуємо Максим Ялі.

Для України, продовжує він, все, що відбувається, звичайно, важливо. Особливо у контексті недавніх заяв Трампа, що, якщо швидко не домовлятися, Путін може повністю захопити нашу країну. І про те, що якби Трамп був президентом, він би швидко помирив Київ і Москву.

"Можна зробити висновок, що за такого результату війна закінчилася б точно не на українських умовах. Тож, виходячи із заяв Трампа, його перемога точно не вигідна нашій країні", – констатує Максим Ялі.

Американська правова система досить сильна і орієнтована на букву і дух закону, а не на ті чи інші особи

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок поділився таким коментарем:

"Ситуація довкола Трампа розвивається досить цікаво. Є рішення щодо наступного судового засідання, яке відбудеться 4 грудня. Деяких ця новина засмутила. Але слід розуміти, що правова система США, слідство, прокуратура (сторона звинувачення) готується до суворого судового процесу".

Експерт акцентує, що звинувачення висунуті за більш ніж 30 пунктами, а не лише щодо того, що Трамп нібито дав певну суму порнозірці, щоб та мовчала про їхній зв'язок, який був ще у 2006 році.

"Серед звинувачень також – бізнес-шахрайство, заклики виборців до заколоту (події в Капітолії у січні 2021 року), порушення правил використання секретних документів тощо. Так, це не найвища категорія фінансових порушень. Але, за оцінками американських фахівців, Трампу може загрожувати реальний термін", – зазначає Валерій Клочок.

При цьому, продовжує він, в американському суспільстві проглядається суттєве викривлення у сприйнятті "героїв нашого часу". Згідно з нещодавнім опитуванням, для понад 40% громадян США Трамп є тим лідером, за якого вони будуть готові проголосувати на майбутніх виборах.

"І все ж таки, реакція правоохоронної системи на ті правопорушення, які чинив 45-й президент, дає підстави вважати, що американська правова система досить сильна і орієнтована на букву і дух закону, а не на ті чи інші особи", – вважає експерт.

Він упевнений, що те, що відбувається зараз у США, важливо і для України.

"Нагадаю, що Трамп дуже активно використовує у своїй риториці „українське питання”. Навіть невдовзі після виходу із зали суду, де його звинуватили, він заявив, що світ стоїть на порозі Третьої світової (ядерної) війни, що в США – криза і так далі. Фактично Трамп спекулює на темі російсько-української війни. І, зокрема, осідлавши її, розпочав свою передвиборчу кампанію. Схоже, що всі судові справи він намагатиметься перевести у політичну площину. Мовляв, це виключно політичні переслідування. Якщо слідчі органи, правоохоронна та судова система не зможуть довести винність Трампа, це буде серйозним ударом по них. А також – суттєвим посиленням 45 президента", – прогнозує Валерій Клочок.

Згідно з останніми опитуваннями, Трамп має 43% підтримки проти 45% його очевидного опонента – чинного президента-демократа Байдена.

"Так, республіканці мають низку інших кандидатів, які можуть бути висунуті на праймериз у битві за посаду 47-го президента. Насамперед, губернатор Флориди – республіканець Рон Десантіс (зараз у нього близько 30%). Однак, – наголошує експерт, – якщо Трамп переможе в суді, такий розклад матиме для нього позитивний ефект. Але точно не для США та всього світу, включаючи Україну. Навіть у самій Республіканській партії є чимало тих, хто розуміє, що Трамп підриває їхню репутацію. І що його в жодному разі не можна знову впускати до Білого дому".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін скликає Раду безпеки РФ: які рішення щодо війни в Україні можуть бути прийняті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини