Головна Новини Світ США Байден просить 11,7 млрд доларів для України, а РФ погрожує визнати США стороною війни: що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден просить 11,7 млрд доларів для України, а РФ погрожує визнати США стороною війни: що буде далі

Експерти заявляють, що путінський режим не знає, що говорити своєму народу

3 вересня 2022, 14:19
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден запросить у Конгресу 11,7 млрд доларів екстреного фінансування для надання летальної допомоги та бюджетної підтримки Україні, повідомив Білий дім. Тим часом у МЗС РФ пригрозили, що можуть офіційно визнати США стороною війни в Україні через масову військову підтримку нашої країни. Про що говорять ці повідомлення? Як ситуація може розвиватись далі?

Байден просить 11,7 млрд доларів для України, а РФ погрожує визнати США стороною війни: що буде далі

Джо Байден (фото з відкритих джерел)

Росія воює з усім цивілізованим демократичним співтовариством

Нардеп V, VI та VII скликань, ексзаступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко розмірковує так:

"Чергова підтримка з боку США – це, звісно, ​​добре. Ми її завжди чекаємо. Більше того, маємо право на неї розраховувати. Але в розмовах із нашими західними партнерами треба завжди звертатися до порівняння сум тієї ж військової, економічної, фінансової підтримки, наданої Україні, та аналогічної, наданої Афганістану. Поки що порівняння на користь Афганістану. Так, він був вузлом світових проблем, місцем походження наркотиків тощо. Але Україна зараз – це не регіональний конфлікт із Росією. Вже є розуміння того, що наша країна ціною життя своїх солдатів захищає весь демократичний світ, демократичні цінності, цивілізоване майбутнє світової спільноти. А Росія намагається тягнути всіх до якоїсь Тмутаракані, темного минулого. І ціна питання тут значно вища".

Тож, зазначає експерт, чекаємо і на початок роботи закону про ленд-ліз, і на продовження підтримки в різних формах. Так, це великі цифри, але порівняно з загрозою і важливістю перемогти те зло, яке є зараз РФ, допомоги ми отримуємо недостатньо, упевнений Андрій Сенченко.

"Що стосується заступника міністра закордонних справ РФ Сергія Рябкова, який зробив відповідний випад на адресу США, то він відомий своїми неадекватними заявами на рівні Соловйова та Захарової. Такий собі безмозкий рупор. Але питання навіть не у його власних оцінках, а поведінка самої Росії. Яка називає себе чи не центром цивілізації, водночас ведучи війну з усім цивілізованим світом. Захід, за логікою росіян, нескінченно загниває, повномасштабне вторгнення в Україні треба було робити ще раніше, спецоперація йде за планом і так далі. Все це підтверджує, що Росія дійшла абсолютно неадекватного стану. Не лише верхівка, умовний Кремль та ручна Держдума, а й вся еліта, весь "піпл" (народом це називати складно) із промитими мізками", – наголошує Андрій Сенченко.

На його думку, погрози Рябкова від імені МЗС чи всієї російської влади, що США можуть визнати стороною конфлікту, якоюсь мірою навіть применшують те, що відбувається.

"Бо, наголошую, Росія воює не з Україною чи США на території України, а з усім цивілізованим демократичним співтовариством. Так, вона має партнерів або ментально близьких політиків. Іран, Північна Корея, Орбан (а чи не вся Угорщина). Є "консерви" практично у кожній країні світі. У бізнесі, політиці, ЗМІ, у псевдогромадянському секторі. Сьогодні вони розкрилися і намагаються переформатувати ставлення до країн, де діють, до того, що творить Росія. Але змінити що-небудь вони вже не в змозі. Діагноз росіянам поставлено. Вони оголосили спочатку програшну для себе війну всій цивілізованій спільноті", – резюмує Андрій Сенченко.

Для Байдена питання підтримки України, умовно кажучи, перетягування ковдри на свій бік

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич нагадує, що у США у листопаді – проміжні вибори.

"І для Байдена питання підтримки України станом на сьогодні – один із варіантів, умовно кажучи, перетягування ковдри на свій бік. Збільшення присутності демократів у Конгресі. Відповідно, заяви про додаткові обсяги допомоги Україні цілком укладаються в таку логіку. Демонструють більш жорстку, рішучу позицію Білого дому та Демпартії загалом. Тим більше, що ЗСУ почали видавлювати (про контрнаступ на повне зростання не йдеться) російські війська з частини окупованих територій", – пояснює експерт.

На його думку, цей внутрішньоамериканський тренд – чудова можливість для української влади та України загалом отримати необхідні кошти та озброєння, щоб, у тому числі, прискорити вихід окупантів із нашої території.

Заява російського МЗС, що через масову військову підтримку України з боку США в РФ офіційно можуть визнати Штати стороною війни – також цілком логічно, вважає Ігор Тишкевич.

Він пояснює:

"Якщо аналізувати російські ЗМІ з початку широкомасштабної агресії до сьогоднішнього дня, то перші два місяці ключове посилання там було – "Україна не відбулася держава". А потім тренд почав змінюватись. Мовляв, так звана спеціальна військова операція, по суті – війна, є протистоянням Росії не з Україною, а з т.зв. колективним Заходом. Виправдати відсутність військових успіхів на українському напрямку російська пропаганда вирішила за допомогою штучного масштабування образу ворога. Тобто, противник уже не лише Україна, а весь колективний Захід. Цим, мовляв, і обумовлюється, серед іншого, що Росія тупцює на місці. Отже, новий випад РФ у сторону США прогнозований. І вкладається у внутрішньоросійську агітаційну повістку".

У країні-агресорі давно вважають США стороною війни

Політтехнолог, спеціаліст з антикризових кампаній Денис Богуш зазначає, що США чудово знають ситуацію зі зростанням інфляції та безробіття, падінням економіки, величезним бюджетним дефіцитом в Україні. Що зрозуміло, адже країна – у війні. І нам потрібна допомога – зброєю, боєприпасами, фінансами.

"І Штати як один із головних союзників у черговий раз простягають руку допомоги. Причому це все, крім ленд-лізу, який запрацює з жовтня. Поки що ми отримуємо фактично гранти", – наголошує експерт.

Щодо нервової російської реакції, то вона зрозуміла, вважає він.

"У країні-агресорі давно вважають США стороною війни – якщо ті так допомагають Україні (у тому числі озброєннями), та ще й ленд-ліз дадуть. Просто путінський режим не знає, що говорити своєму народу про те, що "друга армія" світу зав'язла в Україні, – пояснює Денис Богуш. – І доводиться розповідати казки, робити вихлопи на кшталт офіційно визнати Штати стороною війни. І що? Нас уже лякали ядерною зброєю, весь світ лякали. Не допустимо, мовляв, розширення НАТО до наших кордонів! Отримали Фінляндію та Швецію… Заяви, які лунають із РФ, не мають логіки. Втім, як і дії країни-агресора".

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Байден просить 11,7 млрд доларів на допомогу Україні.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини