Головна Новини Світ США Чи справді США будуть з нами до кінця: які шанси отримати довгоочікувану допомогу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді США будуть з нами до кінця: які шанси отримати довгоочікувану допомогу

Є надія, що демократи та республіканці знайдуть протягом місяця консенсус щодо надання допомоги Україні

24 лютого 2024, 12:48 comments2436
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати Америки запровадили масштабний пакет санкцій проти Російської Федерації за повномасштабну війну в Україні та смерть російського опозиціонера Олексія Навального. При цьому ухвалити новий пакет про підтримку України США не можуть вже близько п'яти місяців. Які перспективи у цьому ракурсі? Чому лідер із захисту демократії постає зараз у такому непривабливому світлі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи справді США будуть з нами до кінця: які шанси отримати довгоочікувану допомогу

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Україні потрібно розраховувати більше на власні сили

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко розмірковує так:

"З осені ми бачимо тривалий період політичної імпотенції США щодо підтримки України. Ні далекобійних ракет, ні літаків ми від американців досі не побачили. На чільне місце зараз поставлене політиканство, вибори. А боротьба із реальним злом у вигляді автократій, що пішли війною на вільний світ, включаючи Україну, відійшла на задній план. Ми чудово пам'ятаємо заяви керівництва Штатів, що ті будуть з Україною "до кінця". Але нам так й не дали пояснення – до якогось кінця. До кінця нашої країни?".

Незважаючи на подібну – вкрай неприємну – ситуацію, експерт припускає, що демократи та республіканці знайдуть протягом місяця консенсус щодо надання допомоги Україні.

"Той самий Трамп – вельми специфічний, авантюристичний політичний діяч. Ми бачимо, як він перевертає свою позицію під час виборчої кампанії з ніг на голову та навпаки. Починає говорити, що Байден неефективно допомагає Україні, мовляв, навіть Путін визнав, що йому зручніше Байден на чолі Білого дому. А чому? Бо боїться рішучого Трампа! Який і "Джавеліни" Україні постачав (за умови їх зберігання на складах), і санкції проти "Північного потоку" вводив (а Байден, ставши президентом і пошептавшись із Меркель, зняв обмеження). Схоже, Трамп надсилає сигнали республіканцям – позицію треба міняти. Просувати тезу, що саме він – Трамп – здатний ефективно вирішити питання російсько-української війни. У тому числі виділення потужної допомоги, тоді як Байден протягом двох років розмазував її тонким шаром", – зазначає Ігор Романенко.

На його думку, є надія, що американці нададуть нам багатомільярдний пакет допомоги. Але при цьому, наголошує генерал, нам слід реалістично оцінювати роботу зі своїми стратегічними союзниками (США, Польща тощо), розраховувати більше на власні сили, бути прагматичнішими, конструктивнішими і вимогливішими до роботи всередині власне України.

"Мені досі незрозуміло, чому всю нашу промисловість не переведено на військовий лад, чому маємо такі проблеми з мобілізацією та відповідним законопроектом – і так далі...", – констатує експерт.

Є непогані шанси на затвердження допомоги Україні у Конгресі у березні

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко поділився таким коментарем:

"Відповідь на цей парадокс дуже проста: санкції президент Байден може запровадити одноосібно, а фінансова та військова допомога Україні має бути схвалена Конгресом".

А в нижній палаті, нагадує експерт, йде жорстке протистояння між республіканцями та демократами.

"Проблема не в Україні, а у стратегії Трампа – жодних компромісів із Байденом", – вважає Володимир Фесенко.

Але, наголошує він, є непогані шанси на затвердження допомоги Україні у Конгресі у березні. Республіканці готують компромісні пропозиції, пояснює політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — США уникають серйозних санкцій проти Росії: Bloomberg розкрив секрет гри Вашингтона.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини