Головна Новини Світ США Чи варто очікувати радикальних рішень США щодо допомоги Україні: про що говорить позиція республіканців
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи варто очікувати радикальних рішень США щодо допомоги Україні: про що говорить позиція республіканців

Білий дім чітко дає зрозуміти, що має намір добиватися перемоги демократичного світу над автократичним і одним із полів битв тут є Україна

2 грудня 2023, 14:30 comments2037
Поділіться публікацією:

У США під передвиборну кампанію, що розварюється, і пов'язану з цим посилену ескалацію між демократами і республіканцями, Білий дім продовжує закликати парламентаріїв не зволікати з виділенням коштів, необхідних для продовження допомоги Україні. Тим часом колишній командувач армії США в Європі генерал у відставці Бен Ходжес заявив, що Штати та інші союзники України повинні перестати говорити стандартними фразами про те, що будуть з нашою країною стільки, скільки потрібно, а чітко заявити, що вони хочуть саме перемоги України війні з РФ. Чи є надія на те, що заклики Білого дому будуть почуті Конгресом, а заклики Ходжеса – Білим домом? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи варто очікувати радикальних рішень США щодо допомоги Україні: про що говорить позиція республіканців

Україна – США. Фото: з відкритих джерел

Українське питання в США збільшуватиме свій вплив

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда поділився такою думкою:

"Українське питання дедалі явніше стає вагомим чинником американської політики. Думаю, що протягом практично всього наступного року виборчої кампанії цей вплив збільшуватиметься. Позиція Білого дому лежить у руслі інтересів його чинного глави Джозефа Байдена – головного претендента від Демпартії та на майбутніх президентських виборах, намічених на листопад-2024".

Байден, нагадує експерт, чітко дає зрозуміти, що має намір добиватися перемоги демократичного світу над автократичним. І одним із полів битв тут є Україна.

"При цьому не слід забувати, що Байден внутрішньо не готовий надавати нам таку підтримку, яка б призвела до радикальної поразки РФ. І це, на жаль, стає все очевиднішим", – констатує Євген Магда.

Республіканці, у свою чергу, гратимуть у свою гру, прогнозує експерт. Але, швидше за все, як і пообіцяв спікер Палати представників Майк Джонсон, проголосують за підтримку України. Проте на своїх умовах.

"Україні на це слід реагувати не лише візитами "слуг народу" до округів, де обрано республіканців, а й демонстрацією внутрішньої єдності, – вважає Євген Магда. – А із цим у нас, на жаль, певні проблеми".

Республіканці хочуть побачити план використання коштів, що виділяються

Політичний експерт Сергій Таран наголошує, що будь-які вибори в США – це завжди жорстке протистояння між демократами та республіканцями.

"І, звісно, будь-яка опозиційна сила у президентських виборах (зараз це Республіканська партія) завжди критикує владу (зараз – Демпартія). І якщо основою зовнішньої політики Байдена останніми роками стала підтримка України, то республіканці намагаються це теж критикувати. Не з погляду – не треба допомагати Україні. А з погляду – наскільки ефективно використовуються кошти американських платників податків, які виділяються на це", – пояснює експерт.

Республіканці, продовжує він, хочуть побачити план використання коштів, а також – що Білий дім вважає перемогою України, коли ця перемога може статися. Вони, наголошує експерт, не хочуть бачити корупційних скандалів, які часом трясуть Україну.

"Навколо цього і точаться дискусії, – зазначає Сергій Таран. – Вважаю, що допомогу нам виділять. Швидше за все, станеться це в останні хвилини матчу. Тримаючи інтригу до останнього. Але в майбутньому допомога Україні не виділятиметься в таких обсягах і так швидко, як нам хотілося б".

До Різдва буде розглянуто питання підтримки України

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко впевнений, що гроші і Україні та Ізраїлю американським парламентом виділені будуть.

"Мій знайомий – адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик – багатьох конгресменів знає особисто. І розуміє логіку їхніх дій. За його словами, група з 18 республіканців, яка ініціювала у жовтні обрання нового спікера, виступає за те, щоб більше уваги концентрувати на внутрішньоамериканських проблемах. Але нещодавно той же новий спікер Джонсон заявив, що допомога Ізраїлю та Україні – стратегічно важлива для США. За словами Ванетика, річ у тому, що спікер Палати представників має враховувати інтереси і республіканців, і демократів. І шукати компроміси. І, якби новий спікер був яро проти допомоги Україні, за нього не дали б голосів ті самі демократи. До того ж, Джонсон вкрай релігійний. І сприймає часом Біблію ледь не вище за Конституцію. А те, що робить зараз Росія, це – і проти Біблії, і проти демократичної Конституції", – наголошує Сергій Дойко.

На його думку, до Різдва (25 грудня), як і обіцяв спікер, буде розглянуто питання підтримки України, але у прив'язці до допомоги Ізраїлю та зміцненню кордону з Мексикою (тема незаконних мігрантів дуже важлива для республіканців).

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Буданова відповіли, чи можна було уникнути війни Росії проти України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини