Головна Новини Світ США Що ховається за візитом Байдена до Польщі – які можуть бути сигнали Путіну
commentss НОВИНИ Всі новини

Що ховається за візитом Байдена до Польщі – які можуть бути сигнали Путіну

Європейське турне Байдена відбувається на фоні внутрішніх чвар у самому Білому домі та можливої зміни на посаді віце-президента Камали Харріс

19 лютого 2023, 13:07 comments4473
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден у рамках візиту до Польщі у двадцятих числах лютого зробить заяву, яка буде присвячена роковинам повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Він також адресує російському диктатору путіну низку сигналів, повідомляє Білий дім. Чому візит відбувається саме зараз? Чого чекати від цього візиту та байденівського звернення? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що ховається за візитом Байдена до Польщі – які можуть бути сигнали Путіну

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

У Білому домі вирішили туром Європою відгородитися від внутрішніх проблем, питань та претензій

Політичний експерт Світлана Кушнір розмірковує так:

"От що завжди вдавалося політменеджерам Демократичної партії США, то це зміна порядку денного – з ухилом у геополітику. Європейське турне американського президента Джозефа Байдена, а також натяки його команди на якісь супер-меседжі щодо путіна, які відбудуться напередодні річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну, покликані перебити той вал негативу, який валиться на голову Джо. Судіть самі: скандал із секретними документами (тут нескінченно республіканці докучають), кардинальні зміни у проведенні процедури праймериз у Демпартії (що викликало невдоволення не тільки серед функціонерів, а й самих виборців демократів), зірваний візит держсекретаря Ентоні Блінкена на Тайвань (там готуються) до виборів 2024, де може перемогти не дуже лояльний до Штатів політик), китайська куля-розвідник, що літає (спочатку були питання в американців, чому ВПС США його не збивали, тепер їдкі коментарі від Китаю, навіщо ВПС США його таки збили). І це лише частина списку. А ще освітня реформа, що стартувала з подачі Рон Десантіс, республіканця, в штаті Флорида, яка намагається скасувати гендерно-расову повістку в школах і коледжах (ідеологічні питання Демпартії, до речі). І яку республіканці погрожують розповсюдити на всі свої штати".

Все це, продовжує експерт, відбувається на тлі внутрішніх чвар у самому Білому домі та можливої зміни на посаді віце-президента Камали Харріс, яку звинувачують самі ж представили демократичного табору у неефективності на такій високій посаді.

"На додаток до цього – екологічна катастрофа в республіканському штаті Огайо, на яку Адміністрація президента Байдена так і досі не відреагувала адекватно (тільки на десятий день туди почала надходити допомога від федеральних органів). До речі, цю НП в Огайо головний суперник і критик Байдена — Дональд Трамп — вже назвав ураганом Катріна 2.0 для другого рядка Джо (за аналогією з повним ігнором тодішнього президента Буша-молодшого трагедії в Нью-Орлеані, буквально змитому з лиця землі). І тоді, і зараз демократи-президенти не приїхали на місце лиха та не підтримали постраждалих, – нагадує Світлана Кушнір. — І ось після цього всього — висування першого опонента на полі демократів Меріен Вільямсон стало ще однією краплею в чашу. І справа не в тому, що леді Вільямсон – ще той езотерик планети Земля, а в тому, що вона є першою кандидаткою на праймеріз проти Байдена. І активно збиратиме голоси розчарованих виборців Демпартії, що взагалі сумно для нинішнього глави США. Вірніше навіть комічно: Байден проти Вільямсон, яку знають, як "духовного гуру" руху 80-их і містика".

На думку експерта, добивають усі дані електоральних переваг, опублікованих паралельно з розслідуванням вибухів на "Північному потоці" (до яких нібито причетні американці). За даними соцопитувань, Трамп лідирує, а чинний президент Байден відстає на 5-7% від свого головного конкурента за посаду голови США.

"Тому вихід був один – своєрідна втеча від внутрішніх проблем, питань та претензій у тур Європою. І, можливо, саме порядком європейського турне штаб Байдена спробує перебити внутрішню негативну хвилю, що існує в ЗМІ. Наголос на підтримці України у протистоянні росфедерації має підняти дух звичайних американців, а також стати важелем тиску на путіна, – пояснює Світлана Кушнір. – Як спрацює це – покаже час. Різкі висловлювання тієї ж Камали Харріс на Мюнхенській конференції можуть бути повторені і Джо Байденом вже у Польщі. А саме – визнання Росії винною у скоєнні злочинів проти людяності є елементом підвищення ставок на геополітичному полі. А чим вища ставка сторін, тим жахливішим може бути програш. США не можуть програти, але й путін не збирається поступатися цією війною. І ось цей розліт позицій все більш жахливо виглядає на тлі постійних повідомлень про можливість застосування ядерної зброї".

Допомагати Україні перемогти росію в якийсь розумний термін ніхто не збирається

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко нічого екстраординарного чи суперпозитивного від цього візиту не очікує.

"За рік стало абсолютно очевидно, що допомагати Україні перемогти росію в будь-які розумні терміни ніхто не збирається. Нагадаю, що вся військова допомога, отримана нами на даний момент (і запланована на отримання цього року) не перевищить 50 млрд доларів. Для порівняння – США витратили на війну проти талібів в Афганістані близько 1 трильйона доларів, а безпосередньо талібам у 2021 році, йдучи з Афганістану, програвши у цій війні, залишили озброєння приблизно на 85 млрд доларів. Сподіваюся всім очевидно, що навіть намагатися порівняти ВС Росії з загонами талібів ні за чисельністю, ні за забезпеченістю зброєю – не можна. Але... навіть порівняних постачань озброєнь в Україну – немає", – констатує експерт.

Він зазначає, що капітулювати росію може змусити лише фізичне знищення її армії до такого рівня, що вона не зможе вести війну далі. Інших варіантів немає. Жодна дипломатія цього забезпечити не може.

Гроші, необхідні нам для забезпечення перемоги, наші партнери мають, підкреслює Юрій Гаврилечко. І це навіть не гроші їхніх платників податків, а кошти центробанку Росії та приватних компаній країни-агресора, заморожені в західних банках.

"Якщо станеться диво – і Байден оголосить у Польщі про те, що на всі ці кошти буде придбана необхідна Україні зброя і незабаром буде поставлена нам, то це єдиний реальний спосіб наблизити момент капітуляції Росії", – запевняє експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що може призвести до розпаду Росії – чи є передумови для цього.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини