Головна Новини Світ США Що стоїть за підніжкою від республіканців – чи може Україна втратити підтримку ключового союзника
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стоїть за підніжкою від республіканців – чи може Україна втратити підтримку ключового союзника

Вкрай важливо схилити на свій бік американську громадську думку

1 жовтня 2023, 15:34 comments1710
Поділіться публікацією:

Палата представників США підтримала проект тимчасового бюджету країни (на 45 днів), який дозволить різним державним органам спокійно функціонувати цей час. Допомогу для України виключили із цього документа, як і вимагали республіканці. Президент США Джо Байден, який вимушено підписав такий варіант тимчасового бюджету, заявив, що не можна допустити, щоб американська підтримка України була перервана. Чому все в результаті дійшло такої ситуації? Як події можуть розвиватись далі? Як слід діяти Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що стоїть за підніжкою від республіканців – чи може Україна втратити підтримку ключового союзника

Україна – США. Фото: з відкритих джерел

Україні слід змінювати зовнішньополітичну стратегію

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран вважає, що до такої неприємної для нас ситуації призвела низка факторів.

"Є тут, зрозуміло, фактор внутрішньополітичної боротьби в США (зазвичай опозиція звинувачує владу, а влада опозицію, всі говорять про передвиборчі ігри). Але причина тут одна – українська влада за всі роки так і не навчилася комунікувати із США та їхніми елітами", – наголошує експерт.

Мова про те, уточнює він, щоб говорити прагматичною мовою. Шукати перетин інтересів. Причому говорити не лише з президентом та його оточенням, а й із сенаторами, парламентською більшістю, їхніми групами, опозицією.

"У демократичних країнах існує низка груп впливу, слід працювати з усіма з них. Є низка проблемних для нас штатів (та сама Флорида), де республіканці відкрито виступають за зменшення чи припинення допомоги Україні. Що заважало офіційному Києву надіслати туди делегації у складі наших депутатів, представників активної громадськості, ветеранського співтовариства? Щоб вони у конкретних штатах публічно поспілкувалися із виборцями, з американськими депутатами. Виборці – болюча точка для сенаторів та конгресменів. Слід проводити різноманітні заходи не лише у Вашингтоні, де зосереджені основні органи влади, а й у всій країні. Особливо у штатах, які деякі політики налаштовують проти нас. Вкрай важливо схилити на свій бік американську громадську думку. Якби ми почали переконувати ще й виборців, що їм важливо підтримувати Україну, то сенатори та конгресмени нікуди не поділися б. Вони голосували б так, як нам треба", – упевнений Віктор Таран.

Україні, наголошує він, слід змінювати зовнішньополітичну стратегію. В останній рік, за словами експерта, за кордон їздять президент Зеленський, голова Офісу Єрмак, керівник МЗС Кулеба. На початковому етапі це спрацьовувало. Але зараз уже ні.

"В умовах, коли війна затягується, коли в різних країнах дедалі гостріше постають питання "чому ми маємо підтримувати Україну?", "як довго це ще триватиме?", нам необхідно значно активізувати зовнішньополітичну діяльність. І залучати до неї якнайбільше компетентних людей, щоб і не втрачати підтримки союзників, і отримувати нових. Це питання прямої відповідальності Офісу президента. Коли ми бачимо історії, що деяких депутатів не випускають за кордон, не дають можливості проводити важливі зустрічі (причому це стосується не лише опозиційних "Європейської солідарності" та "Батьківщини"), а й низки представників "Слуги народу", які мають думку щодо низки питань, відмінну від "лінії партії"), це б'є по самій Україні", – пояснює політтехнолог.

На його думку, якщо офіційний Київ не змінить своїх підходів, це може призвести до дуже негативних наслідків. Аж до перемоги РФ та Китаю, які працюють надактивно, на різноманітних майданчиках – переконуючи різні країни у необхідності припинити допомагати Україні.

"Резюмуючи: те, що сталося з викресленням із тимчасового бюджету США допомоги Україні – це вже не дзвінок, а дзвін. Ще не катастрофа, але явно – "жовта картка" українській владі. Слід терміново змінювати підходи, – наголошує Віктор Таран. – Сподіваюся, у ОП, у МЗС це розуміють – і найближчим часом повністю змінять нашу комунікаційну стратегію".

За рік до виборів ніхто не стане "здавати" Україну

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко впевнений, що до такої ситуації дійшло, тому що в США розкочегаруються вибори (хоч вони – президентські та частково до Конгресу – намічені лише на листопад 2024 року).

"Кожна партія хоче бути несхожою на іншу. Тому республіканці робили і робитимуть щось, що йде врозріз із політикою демократів. І одним із таких каменів спотикання стала, на жаль, Україна. Саме так пояснював мені внутрішньоамериканську специфіку адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик. Демократи на чолі з президентом Байденом, як неодноразово наголошувалося, мають намір бути з Україною до переможного кінця. І пізніше, допомагаючи відновлюватись після російської агресії. Республіканці ж налаштовані не так рішуче. Тим більше, що всередині партії є радикальне крило трампістів, які грають у свої ігри. Звідси пробуксовування, що почастішали, з допомогою України, вимога більшого контролю, збільшення бюрократичної тяганини", – пояснює експерт.

Процедури, акцентує він, стають важливішими, ніж логіка, суть, своєчасність тієї чи іншої допомоги.

"Ванетик періодично спілкується з тим самим спікером Палати представників – Маккарті, третьою людиною вертикалі влади. І, за його словами, Маккарті зовсім не проти підтримки України. Але потрібна аргументація, що все йде за призначенням, що гроші витрачаються підконтрольно. Щоб мати аргументи перед своїми виборцями", – наголошує Сергій Дойко.

На його думку, є надія, що гроші для України, які не "зашили" зараз до тимчасового проекту бюджету, розподілять за низкою законопроектів. Щоби єдина сума не так колола деяким очі.

"Слід розуміти, що американське суспільство підтримує необхідність допомагати Україні у боротьбі з російською агресією. А політичні сили у будь-якій демократичній країні (а США – флагман демократії) дуже залежать від думки виборців. І за рік до виборів ніхто не "здаватиме" Україну. Тож тут саме політичні ігри, а не антиукраїнська позиція республіканців", – упевнений експерт.

При цьому, наголошує він, слід визнати, що лобізм України в США залишає бажати кращого. І треба значно посилювати цей напрямок нашої зовнішньополітичної діяльності. Використовувати лідерів думок. Постійно розповідати про ситуацію в Україні.

"Цим мають займатися наші парламентарі, представники культури, мистецтва, спорту, дипломати, політики, урядовці. Тому що без допомоги США ми цю війну не витягнемо. А без перемоги України демократичний світ може опинитися під загрозою через посилення позицій авторитарних режимів, які роблять ставку не на силу права, а право сили", – констатує Сергій Дойко.

Уся ця ситуація – про майбутні президентські вибори

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок поділився такою думкою:

"Тема, яку порушують "Коментарі", традиційно актуальна. Усередині українського суспільства після такого рішення щодо американського бюджету звучать думки, що США мало не залишили нашу країну, більше не надаватимуть допомоги. Насправді це не так. Жодної "зради" немає. На даний момент Штати мають ще невикористані бюджетні кошти фінансового року, що сплив 1 жовтня. Вони становлять близько 3-4 млрд. доларів. Опосередковано цю інформацію підтвердила посол України у США Оксана Маркарова".

За словами експерта, добре, що у США зуміли знайти консенсус щодо тимчасового бюджету на новий фінансовий рік. Це означає, пояснює він, що принаймні півтора місяці всі державні інститути там працюватимуть у звичайному режимі.

"А дискусія щодо прийняття головного фінансового документа на рік ще продовжиться. І я не виключаю, що республіканці захочуть перебрати на себе "пальму першості" у тому, хто ж більше допомагає Україні – Республіканська партія чи Демократична. Кожна з цих партій у період свого правління надавала Україні значну підтримку, – зазначає Валерій Клочок. – Тож скоріше вся ця ситуація – про майбутні президентські вибори. І, коли Байден пропонує допомагати Україна в такому обсязі, республіканці просто не можуть собі дозволити підтримувати його в цьому".

Демократи, у свою чергу, можуть знаходити інші джерела підтримки України позабюджетні, вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому загострилася боротьба всередині США – які ризики для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини