Головна Новини Світ США Що вирішиться у США після «супервівторка»: яку гру ведуть трампісти
commentss НОВИНИ Всі новини

Що вирішиться у США після «супервівторка»: яку гру ведуть трампісти

Депутати-республіканці від Палати представників не хочуть сваритися з Трампом, тому питання допомоги Україні все ще у підвішеному стані

3 березня 2024, 17:47 comments2745
Поділіться публікацією:

Допомога Україні з боку США, на жаль, стала заручницею внутрішньополітичної боротьби у контексті намічених на листопад виборів. Спікер Палати представників (нижня палата парламенту) Майк Джонсон, підконтрольний екс-президенту Дональду Трампу (який, схоже, стане головним кандидатом від Республіканської партії), затягує процес винесення законопроєкту про зовнішню допомогу до зали засідань. І це при тому, що Сенат підтримав цей документ ще у середині лютого. Що відбувається та чому? Які варіанти розвитку подій? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що вирішиться у США після «супервівторка»: яку гру ведуть трампісти

Допомога Україні. Фото з відкритих джерел

Законопроєкт про допомогу Україні можуть поставити на голосування у другій половині березня

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран поділився таким коментарем:

"Я ще 13 лютого, після того, як Сенат проголосував такий важливий для нас законопроєкт, написав посаду про те, що якщо Палата представників і виноситиме цей чи подібний документ на розгляд, то тільки після "супервівторка", який цього року випадає на 5 березня. Слід розуміти, що "супервівторок" – це день на початку лютого чи березня на рік президентських виборів, коли у більшості штатів (на цей раз о 15) проходять попередні вибори (т.зв. "праймеріз"). На них обираються делегати-виборці від штатів – на з'їзди на вибір кандидатів у президенти від усіх партій. А також – кандидати до Палати представників, яка також оновиться у листопаді. Тож тепер і республіканці, і демократи змагаються всередині своїх партій – за можливість отримати путівку на вибори до нижньої палати. Щоб у день виборів зійтися у подібній битві вже з кандидатом протилежної партії".

Причому зараз у рамках внутрішньопартійних "праймериз" змагаються як діючі парламентарії, так і ті, хто хотів би зайняти їхнє місце, зазначає експерт. І в тих же традиційно республіканських штатах, як, наприклад, Техас, Арізона, якщо ти стаєш кандидатом від неї, то ти фактично гарантуєш собі право бути обраним.

"Як свого часу, якщо ти йшов від "Батьківщини" на заході України, змагаючись із представниками Партії регіонів – ти стовідсотково перемагав. З точністю навпаки – якщо справа була на сході чи півдні", – пояснює Віктор Таран.

За його словами, чинні депутати-республіканці від Палати представників не хочуть сваритися з Трампом, розуміючи, що той, хто має колосальну підтримку виборців їхньої партії, може просто своїм словом "потопити" їх. Вкаже пальцем – і виборці не підтримають чи підтримають тут чи іншу кандидатуру.

"Навіть ті республіканці з Палати представників, які завжди були за підтримку України, зараз почали робити контраверсійні заяви. Саме тому, що триває внутрішньопартійна боротьба за право позмагатися на виборах до нижньої палати у листопаді, – наголошує експерт. – Але після "супервівторка" (голосування в 15 штатах), якому передували "праймериз" у шести штатах, стане зрозумілою ситуація щодо приблизно 40% чинних депутатів у Палаті представників. Вони знову балотуватимуться чи ні. Таким чином, руки у них розв'яжуться. І ті, хто номінований від республіканців знову, і ті, кому віддали перевагу комусь іншому. Усі ці люди стають незалежними від трампівських заяв. Тобто 40% республіканців у Палаті представників виходять після 5 березня з-під пресингу Трампа. І можуть голосувати значно вільніше, ніж раніше. А серед них вистачає прихильників України".

Саме тому, продовжує Віктор Таран, усі процеси щодо допомоги Україні можуть бути розблоковані у нижній палаті після "супервівторка". А потім ймовірна нова хвиля переговорів між демократами та республіканцями, причому останні стануть менш залежати від волі Трампа.

"Скоріш за все, відповідний законопроєкт поставлять на голосування приблизно у другій половині березня, – вважає політтехнолог. – Дуже важливо, щоби на голосування поставили варіант, підтриманий Сенатом. Йдеться там, нагадаю, про 60 млрд доларів, левова частка яких – саме військова підтримка, так нам потрібна. Якщо ж нижня палата проголосує свій варіант, там можуть і допомогу урізати, і це знову ж таки розтягнеться в часі, тому що після цього голосувати за новий варіант повинен буде вже Сенат. Підтримка у нас там є, як показало лютневе голосування. Але – час, час. Щодня ми втрачаємо людей та території".

Джонсон набиває ціну Трампу

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко не виключає, що спікер Палати представників Джонсон таким своїм ставленням до законопроєкту про виділення грошей Україні (коли не ставить на голосування навіть після того, як документ підтримав Сенат), набиває ціну Трампу.

"Справа в тому, що в Європі ставлення до Трампа дуже специфічне. Навіть негативне, про що мені неодноразово говорив адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик. Що не дивно, якщо згадати заяви Трампа в стилі – США за його президентства не допомагатимуть Європі, якщо на ту нападе Росія. Його випади на адресу НАТО. Свіжі заяви мільярдера-трампіста Ілона Маска про те, що НАТО має припинити своє існування. Це накопичується. Тривожить. Чому підтвердження заяви, що все частіше звучать від європейських лідерів, про необхідність більше коштів вкладати у свою безпеку. Більше допомагати Україні, щоби війна не затопила і ЄС. Про це, до речі, центральний матеріал французької газети Le Parisien, суть якого – захистити Європу без американців. І якщо аналітики такого рівня як Ванетик про це говорять, якщо європейці про це буквально трубять, зрозуміло, що Трамп і його команда про це знають", – вважає експерт.

Тобто, продовжує він, йде цілеспрямоване розгойдування світової системи безпеки. Причому вже не тільки Росією, а й трампістським крилом Республіканської партії.

"Навіщо? А, чому б не для того, щоб набити ціну Трампу? Щоб Європа його заповажала. Щоби перестали його критикувати, а, можливо, навіть почала хвалити. До речі, Європа після випадів Трампа підбадьорилася. Почала активніше допомагати Україні. Дехто навіть завів мову про необхідність відправити сюди свої війська. Це добре. І працює, зокрема, всередині США, – наголошує Сергій Дойко. — Мовляв, дивіться, що просто заяви Трампа роблять! А що ж буде, якщо він отримає ще й владу – і почне діяти!? Дивишся, виконає обіцянки про те, що всі війни закінчаться, а США процвітатимуть".

Щодо виділення Україні американської допомоги – експерт вважає, що вона буде. Зрештою, не один Трамп все вирішує.

"У нього зараз фактично немає відповідних повноважень. Але є непомірні амбіції. Ну, а важелі впливу (хтось відносний контроль за Палатою представників через спікера та інших трампістів) він використовує за повною програмою. Резюмуючи: Джонсон набиває ціну Трампу, Трамп набиває собі ціну. Але США не здадуть позиції світового лідера. І не залишать Україну без підтримки. При цьому все, що зараз відбувається навколо виділення/не виділення допомоги, варто розглядати виключно в призмі виборчої кампанії в США. Будь-які вибори – це внутрішньополітична боротьба, безліч гучних заяв, які не обов'язково перейдуть у дії", – констатує Сергій Дойко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи дасть Джонсон хід законопроекту про допомогу Україні: що відбувається в США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини